ONLINE MAGAZIN

Fotosúťaž pre amatérov Huawei Next Image je v plnom prúde:

Tipy, ako zachytiť pôsobivú fotku a vyhrať 10 000 dolárov

Aktuálny ročník fotosúťaže Huawei Next Image práve prebieha. Minulý rok putovalo niekoľko cien vrátane hlavnej výhry do susedného Česka. Motivácia je aj tento rok veľká, na víťaza čaká 10-tisíc dolárov, zabojovať môžete aj o množstvo hodnotných cien. Prinášame niekoľko tipov, ako zhotoviť fotku, ktorá očarí porotu.

Kúzlo kontrastu

Rôznorodosť je skvelým zdrojom inšpirácie. Z hľadiska fotografie je dôležité ju vedieť identifikovať a zachytiť. Kontrasty sa do určitej miery vzťahujú aj na techniku – obvykle sú obrázky na pohľad lákavejšie, ak majú vyšší kontrast.

Zachyťte prírodu umelou inteligenciou

Fotografie prírody sú očarujúce samé o sebe. Čo tak však do pôsobivého záberu pridať ešte niečo navyše? Napríklad sofistikované schopnosti umelej inteligencie, ktorou sa môžu pochváliť smartfóny Huawei.

Stačí zapnúť funkciu Master AI a smartfón sa postará o všetko ostatné: či už pôjde o zeleň, oblohu alebo zviera, fotografia bude vďaka vyladeniu svetla, farieb a ďalších parametrov perfektná.

Ak sa už rozhodnete zachytiť krásu prírody, je vhodné dať priestor “nečakanému návštevníkovi”. Či už pôjde o bežiaceho jeleňa alebo letiaceho vtáka, je dôležité vystihnúť ho v konkrétnom bode na obrázku a ponechať pred ním viac priestoru, ako za ním. Tento spôsob zdôrazní dynamiku jeho pohybu a zachová harmóniu kompozície.

Zlatá a modrá hodina

Nezabudnite, že svetlo je zásadným prvkom každej fotografie. Najlepší čas na fotografovanie je často tzv. zlatá a modrá hodina. „Zlatá hodina“ nastáva asi hodinu po východe slnka a hodinu pred západom slnka, keď je svetlo veľmi teplé, mäkké a farby sú zreteľnejšie.

O niečo neskôr večer je „modrá hodina“, kedy má tmavo modrá obloha rovnaký jas ako osvetlenie domu či pouličné lampy. Počas tejto hodiny môžete fotografovať osvetlené budovy a pouličné lampy zvlášť pôsobivým spôsobom.

Keď menej je viac

Fotografie bohaté na detaily patria k najpôsobivejším. Niekedy má však prebytok prvkov za následok, že sa začne strácať myšlienka fotografie. Pri fotografovaní sa oplatí najprv zamyslieť, čo tým chceme povedať. A potom sa sústrediť sa na odhalenie kľúčových prvkov, ako je napríklad odtieň farieb či originálna kompozícia.

Základom každej úspešnej fotografie je kompozícia. Zvyčajne máme tendenciu dávať objekt do stredu, pretože fotoaparáty sú konštruované tak, že na stredový bod zaostrujú najrýchlejšie. Nezabudnite ani na princíp tripartitného delenia, ktoré rozdeľuje rám na tri rovnaké časti horizontálne aj vertikálne.

Na miestach, kde sa pretínajú zvislé a vodorovné čiary, je vhodné umiestniť hlavné motívy fotografie. Predtým, ako sa rozhodnete zachytiť záber, na chvíľu zvážte, čo je je jeho hlavnou témou. Prídete na to, že detailne premyslené snímky sú oveľa pôsobivejšie, ako ste si mysleli.

Buďte inšpiráciou a vyhrajte

Stačí k tomu málo: Zhotoviť fotografiu Huawei smartfónom a zaradiť ju do niektorej z piatich súťažných kategórií. Svoje fotky môžete prihlasovať do 31. júla do 18:00 stredoeurópskeho času na stránke Huafan v sekcii Galéria.

Prihlásené fotografie najskôr prejdú cez lokálne kolo – zástupcovia Huawei spolu s odborníkmi na fotografiu vyberú dve najkrajšie snímky v každej kategórii. Spolu desať vybraných z Českej a Slovenskej republiky postúpi do globálneho kola, kde budú hodnotené porotou zloženou z uznávaných fotografov a zabojujú o hlavnú výhru 10 000 dolárov.

Víťazi lokálneho česko-slovenského kola v každej kategórií získajú smartfón Huawei P40. Tí, ktorí sa umiestnia na druhom mieste, vyhrávajú bluetooth reproduktor. Po skončení súťaže sa uskutoční verejná výstava najkrajších záberov z lokálneho kola.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej
Lifestyle Náš tip Umenie a kultúra

Ríša snov Mira Žbirku zaujala filmárov

Videoklip k skladbe Mira Žbirku – Ríša snov je už piatym klipom a singlom z oceňovaného albumu Posledné veci. Skladbu z albumu, ktorý získal  štyri ceny Anděl, Cenu SOZA za najpredávanejší album a mnoho ďalších cien a ktorú nahrali David Žbirka a Oliver Torr, si do seriálu ADIKTS vybral režisér Adam Sedlák, držiteľ Českého leva za film […]

Čítať ďalej