ONLINE MAGAZIN

Aké kritéria zohľadniť pri výbere trekovej obuvi?

Mnohí z nás pred exotickou krajinou uprednostňujú vysokohorské prostredie, pretože čistý vzduch a jeho krása je jednoducho na nezaplatenie. Menšou nevýhodou sú možno podmienky, pre ktoré je vhodné vsadiť na správny výber oblečenia a inej dôležitej výbavy.

K tej najpodstatnejšej môžeme zradiť aj správne topánky, ktoré musia spĺňať všetky dôležité požiadavky. Tak sa poďte spolu s nami na ne pozrieť, aby ste sa mohli krásou našich pohorí čím skôr „kochať“.

Vyberte si podľa podmienok túry

Po prvé, obuv na turistiku musí byť vybavená tými najlepšími vlastnosťami. Mestské topánky, bežecká obuv alebo členkové modely sú tie najhoršie možnosti, ktoré by mohli ohroziť nielen vaše pohodlie, ale aj bezpečnosť. Tak, ako vám v práci zaistí komfort a ochranu chodidla správna pracovná obuv, tak musí fungovať aj tá turistická. Aby vám v špecifickom a náročnom teréne poskytovala dostatočnú oporu, pohodlie a komfort.

Nárazy, vlhkosť, prítomnosť ostrých hrán a nerovných povrchov sa predsa môže o poškodenie a nepohodlie chodidla postarať veľmi rýchlo. Pred výberom vhodnej turistickej obuvi, preto myslite aj na podmienky, ktoré v danom regióne alebo oblasti na výlet máte.

Začiatočníci by si mali vziať pevnejšiu a zároveň ľahkú obuv, pretože kvôli nedostatočným skúsenostiam a slabej príprave svalov na hornatý terén, si nohy vyžadujú lepšiu ochranu. Okrem toho by ste si mali uvedomiť, že aj dĺžka trasy a čas záťaže pôsobiacej na chodidlo budú väčšie. Všetko preto dobre zvážte.

Čo definuje pohodlie trekovej obuvi?

Napriek tomu, že dobrá treková obuv musí byť z pevných materiálov, nesmie byť nimi ovplyvnené pohodlie chodidla a voľnosť chôdze. Čo presne to znamená?

Takéto topánky by mali byť svojou „konštrukciou“, tvarom a vlastnosťami použitých materiálov pri ich výrobe určené na chôdzu po nekomplikovaných lesných alebo horských cestách.

Ideálne sú stredne vysoké modely, keď je obuv pevne previazaná a poskytuje strednú podporu členku, ktorá znižuje pravdepodobnosť jeho zalomenia pri chôdzi po nerovnom teréne. Zároveň by mala byť takáto obuv stále pomerne ľahká a jej podrážka dostatočne flexibilná, takže dlhá prechádzka je vždy veľmi pohodlná.

Okrem toho takéto topánky, na rozdiel od iných modelov, oveľa lepšie chránia chodidlo pred znečistením a preniknutím všetkých druhov lesných zvyškov. Cení sa aj odolnosť proti vode, priedušnosť a možnosť jednoduchej údržby.

Preto, než sa vyberiete na túru, nezabudnite si vybrať správnu obuv, v ktorej bude spoznávanie prírody príjemným spestrením dňa, dovolenky alebo rodinného výletu.

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej