ONLINE MAGAZIN

Ste v strese? Zbavte sa ho na prechádzke v lese

Pre ľudské telo nie je nič dôležitejšie ako kyslík. Čím je ale človek starší, tým si ho dopraje menej, pretože veľa času trávi v práci alebo pri domácich povinnostiach. A o nič lepšie to nebolo ani počas posledných dní karantény, kedy sme museli niekoľko týždňov pozerať len na 4 steny.

Prechádzky na čerstvom vzduchu sú ale veľmi užitočné, preto by ste si na ne mali nájsť dostatok voľného času v každom veku. A ak je pre vás ťažké sa k tomu donútiť, stimul a motivácia sa možno objavia po prečítaní informácií o tom, ako čerstvý vzduch naše telo ovplyvňuje.

Aké výhody vám prechádzka na čerstvom vzduchu prinesie?

V moderných podmienkach života, keď je človek obklopený nekonečným stresom a myšlienkami na problémy, a musí sa niekam ponáhľať, zabúda často na svoje zdravie. A pritom jeho udržiavanie nie je také ťažké.

Stačí vám na to stráviť trochu viac času na čerstvom, neznečistenom vzduchu a pozrieť sa cez špeciálne turistické ďalekohľady na krásu prírody. Pomôže to posilniť nielen vaše zdravie, ale ovplyvní aj mnoho ďalších oblastí života. Hodnota čerstvého vzduchu je oveľa vyššia, ako si mnohí myslia. Poďte sa preto o tom spolu s nami presvedčiť.

Zlepší vám náladu a odstráni stres

Pešia turistika na čerstvom vzduchu je v prípade zlej nálady, silného stresu a únavy veľmi užitočná. Príjemná čistá vôňa pomáha relaxovať, zlepšuje náladu a vôňa stromov znižuje pocit únavy a stresu. Pomalou chôdzou sa človek upokojuje a začne cítiť šťastne. Zostáva sám s krásou prírody a jeho myšlienkami, čo mu umožňuje získať maximálne výhody pre nervový systém.

Stanfordská univerzita dokonca uskutočnila štúdiu, ktorá dokázala, že už hodina a pol chôdze v prírode znižuje aktivitu v oblasti mozgu, ktorá je zodpovedná za negatívne emócie. Vedci na základe toho poznamenali, že ľudia žijúci na vidieku sú menej náchylní na negativitu a depresiu.

Pre zbavenie sa depresie a pochmúrnych myšlienok si ale automaticky nemusíte kupovať nový dom na vidieku. Stačí vám vybrať sa na pár minút do parku. Môžete si vziať aj obľúbený ďalekohľad a okolitou krásou prírody sa pokochať.

Zlepší vaše zdravie

Hlavnou výhodou vonkajších prechádzok je pozitívny vplyv na celkové zdravie. Fyzická aktivita v kombinácii s prechádzkou v prírode pomáha posilňovať imunitu, a to aj v chladnom období. Denné prechádzky zlepšujú fungovanie srdca a krvných ciev, a tiež znižujú krvný tlak.

Zlepšuje a zrýchľuje sa aj váš metabolizmus a čerstvý atmosférický vzduch pomáha rastlinám produkovať fytocídy, ktoré ničia nádorové bunky a znižujú riziko rozvoja rakoviny.

Nabije vás energiou

Ak začnete na čerstvom vzduchu tráviť viac času, stratí sa aj vaša neustála potreba pitia energetických nápojov. Ľudská energia v podmienkach čistého príjemného „zápachu“ prírody a krásneho vzhľadu sa zvyšuje o 90 % . Preto, ak chcete vypiť ďalšiu šálku kávy, mali by ste radšej vyskúšať malú prechádzku a efekt bude oveľa silnejší. Okrem toho, častá fyzická aktivita prebudí vaše svaly, čo vám tiež dodá ďalší náboj energie.

Zlepšíte si spánok

Kvalitu spánku mnohí z nás podceňujú. Tí, ktorí ale trávia viac času v prírode a mimo domova, spia asi o tri hodiny dlhšie ako ostatní. Ich spánok je omnoho silnejší a keď sa prebudia, cítia sa oveľa šťastnejší a aktívnejší. Pred spaním je teda dôležité chodiť na čerstvý studený vzduch, prípadne v spálni viac vetrať.

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej