ONLINE MAGAZIN

Čo si zbaliť na dovolenku v kempe alebo pod stan ?

Zážitky z kempovania patria k tým najkrajším. Spanie v stane alebo pod širákom v sebe skrýva dobrodružstvo, romantiku a ponúka priame spojenie s prírodou. Počas večera môžete pozorovať hviezdy žiariace na oblohe a ráno vás prebudia hrejivé lúčeslnka. Príroda je ale nevyspytateľná, a tak je potrebné sa na kempovanie dobre pripraviť. Prinášame niekoľko tipov, čo si na dovolenku pod stanom alebo v kempe zabaliť.

Ako vybrať správny stan?

Ak plánujete kempovať častejšie, je potrebné si hneď na začiatku ujasniť pre koľko osôb budete stan využívať, kde s ním budete cestovať a aký veľký priestor budete potrebovať. Všeobecne by ste pre jednu osobu v stane mali počítať s minimálnou šírkou 55 centimetrov. K výške najvyššej postavy, ktorá bude v stane ležať, potom pripočítajte ideálne 25cm pre väčší komfort. Týmto prepočtom odvodíte optimálnu šírku a dĺžku stanu pre vašu dovolenku. Aj keď pôjdete stanovať len dvaja, bez väčšieho turistického vybavenia, odporúčame so sebou zobrať skôr stan pre tri osoby, ktorý vám ponúkne dostatok komfortu a priestoru na uloženie batohu aj ďalších vecí na turistiku.

Pre rodinu s deťmi odporúčame z kempingovej kolekcie ALPINE PRO dvojplášťový kopulovitý stan EVOJE s priestrannou predsieňou a 2 spálňami, kde sa pohodlne vyspia 4 osoby. Tento rodinný stan má dva samostatné vchody, ktoré zaistia dostatok priestoru a súkromia, keď budete večer uspávať deti. Kvalitný vodoodpudivý materiál a podlepené švy zabezpečujú hodnotu vodného stĺpca 3000 mm. Počas silného dažďa by ste tak mali byť v dostatočnom pohodlí. Odporúčame však nedotýkať sa plachty stanu počas dažďa, pretože by ste tým znížili jej vodeodolnosť. Pokiaľ hľadáte stan iba pre dve osoby, môžete zvoliť menší jednoplášťový stan WILLKE, alebo priestrannejší stan URPE, v ktorom sa pohodlne vyspia až 3 osoby.

Spite v prírode v suchu a v pohodlí

Dôležitou podmienkou kvalitného a pohodlného spánku v prírode je dostatočne teplý spacák a kvalitná karimatka. Ak vyžadujete väčší komfort, určite si zaobstarajte nafukovaciu karimatku, ktorá je skladná a ponúka veľmi dobrý komfort na spanie vďaka kvalitnej izolácii od zeme. Z kempingovej kolekcie ALPINE PRO môžeme odporučiť nášľapnú karimatku DONATE alebo LOÍSE. Hodí sa aj skladný nafukovací vankúšik pod hlavu napr. MAGALE, ktorý využijete pod stan aj pri cestovaní autom, vlakom či autobusom. Pri výbere spacáku sa orientujte predovšetkým podľa tzv. komfortnej teploty. Ženy by všeobecne mali voliť vyššie hodnoty ako muži. Spacák by nemal byť príliš tesný, ale zároveň ani príliš voľný, aby dokázal dobre udržiavať telesnú teplotu.

Odporúčaná dĺžka spacáku je zhruba o 25 centimetrov väčšia ako výška postavy. V kolekcii outdoorových spacákov ALPINE PRO nájdete modely pre dospelých i deti.

Čo sa vám bude pri stanovaní ešte hodiť?

Svietidlo, čelovka, baterka

Počas večera sa na kempovanie vždy hodí cestovná baterka, ktorú môžete zavesiť v stane a využijete ju aj v noci pri pohybe po kempe či prírode.

Kempingový skladací nábytok

Vytvorte si pred stanom pohodlné posedenie na večeru i raňajky. Pribaľte si skladacie kempingové kreslo WAYRE, na ktorom sa vo voľných chvíľach môžete aj opaľovať. Na kempingovom stolíku XOCHE budete pohodlne stolovať a môžete si doň odložiť aj pohárik či fľašu pitia.

Športové outdoorové oblečenie

Odporúčame ideálne zabaliť trojvrstvovú variantu oblečenia. Nepremokavú bundu ako prvú vonkajšiu odolnú vrstvu napr. JUSTIC, CELEST s vodným stĺpcom okolo 5 000mm, pod ňu priedušnú mikinu napr. z fl eecového materiálu a priamo na telo funkčné prádlo. Toto vrstvenie chráni telo pred prílišným prepotením a poskytne dobrý komfort, či už sa vydáte na túru do hôr alebo do lesa.

Funkčnú bielizeň môžete navyše využiť aj na spanie v spacáku.

Pevné trekové topánky

Sú základom pre každý outdoorový výlet. Majú spravidla odolnejšiu podošvu než bežné mestské tenisky či botasky. Podošvy outdoorovej obuvi sú vyrobené tak, aby sa v nich v teréne nešmýkalo a to ani na mokrých skalách. Z outdoorovej obuvi

ALPINE PRO môžeme odporučiť osvedčené modely TRIGLAV so značkovou podrážkou VIBRAM alebo trekovú obuv DERRY s kevlarovým vláknom, ktoré sa pýši veľkou pevnosťou, odolnosťou voči oderu a prierezu.

Antibakteriálny gél na ruky

Ak stanujete v divokej prírode a nemáte prístup k teplej vode, odporúčame pribaliť na cesty tiež antibakteriálny gél na ruky, ktorý poskytne dostatočnú dezinfekciu pred jedlom a počas dňa.

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej