ONLINE MAGAZIN

Na Slovensku pribudla nová turistická atrakcia – najvačšie súkromné rozárium

Milovníci kvetov a predovšetkým ruží si prídu v Dolnej Krupej na svoje. Je tu nielen krásny kaštieľ, vynikajúca medovina v Medolandii, ale tiež najväčšie súkromné rozárium na Slovensku.

 

Tradícia pestovania ruží má v Dolnej Krupej silné korene. Presne pred 110. rokmi (1910) sa v tlači objavili prvé zmienky o rozáriu grófky Márie Henriety Chotekovej. Vďaka nej poznali panstvo Dolná Krupá po celom svete. Ružová grófka, ako ju prezývali, pestovala vo svojom rozáriu viac než 6 000 koreňov ruží, vlastnila kompletnú zbierku Severokrajných ruží a svoje ruže exportovala do celej Európy, USA a Kanady. Rozárium zaniklo po roku 1945, ale tradícia pestovania ruží v Dolnej Krupej pretrvala dodnes.

Na odkaz Márie Henriety Chotekovej a jedinečnú ružiarsku tradíciu nadväzuje aj nové rozárium nesúce jej meno. Bolo založené v apríli 2019 vďaka nadšeniu manželov Kudláčovcov zo spoločnosti Apimed. V prvej fáze vysadili v Rozáriu M. H. Chotekovej vyše 1000 ruží 88 odrôd pod vedením Johannesa Kalbusa, zakladateľa ružovej škôlky pri Alfdorfe v Nemecku. Najväčšie zastúpenie tu má odroda „Ružová grófka Mária Henrieta“ v počte 341 kusov a ide o krásnu a voňavú ružu, ktorej lupene sa používajú pri výrobe špeciálnej medoviny Mária Henrieta, ktorú si môžete kúpiť v Medolandii.

„Veľmi sa tešíme, že sa nám podarilo nadviazať na túto krásnu tradíciu a mať tu takmer tretinu historických ruží, ktoré boli vyšľachtené pred rokom 1914. V tomto roku, 28. apríla, pribudla do nášho rozária vzácna novinka. Na čestné miesto sme vysadili ružu „Ignis“ pochádzajúcu z ružovej záhrady grófky Chotekovej, ktorá ju vyšľachtila v roku 1934. Dnes sa táto ruža vyskytuje veľmi zriedkavo a sme vďační priateľom ruží z Nemecka, ktorí nám ju poslali na Slovensko. Po dlhých 6 rokoch sa tak ruža Ignis vrátila do svojho rodiska,“ hovorí Peter Kudláč, majiteľ firmy Apimed a zakladateľ rozária.

 

Plánované je i ďalšie rozširovanie rozária o sekciu ruží súvisiacich s Dolnou Krupou a o odrody vyšľachtené slovenskými šľachtiteľmi. Práve počas mája a júna prvýkrát v tomto roku rozkvitnú ruže a ich krásu môžete obdivovať aj vy. Rozárium je otvorené od 16. mája a počas víkendov o 16:00 a 16:30 hod. sa konajú komentované prehliadky s ochutnávkou medoviny. Ak chcete vidieť celý areál s Villou Apimed, tak si nenechajte ujsť prehliadky areálu s ochutnávkou dvoch medovín. Tie sa konajú od stredy do nedele a vždy o 15.00 hod. Po prehliadke si  môžete posedieť pod slnečníkmi na nádvorí alebo v štýlovej reštaurácii Mária Henrieta a vychutnať si gurmánske špeciality kuchárov.

 

Aktuálne informácie nájdete na stránke www.medolandia.sk a na facebooku rozária.

Zdroj foto: Medolandia

Viac informácií na stránke www.regiontrnava.sk alebo e-mailom info@trnavatourism.sk. Z  dôvodu opatrení prijatých Trnavským samosprávnym krajom a Mestom Trnava s cieľom spomaliť a obmedziť šírenie koronavírusu COVID-19 sme pristúpili k dočasnému obmedzeniu osobného kontaktu s návštevníkmi Turistického informačného centra – Región Trnava a Mestskej veže. O opätovnom otvorení vás budeme informovať na našom webe www.regiontrnava.sk a na sociálnych sieťach Regiónu Trnava.

 

Nájdete nás aj na Facebooku www.facebook.com/RegionTrnava a na Instagrame www.instagram.com/regiontrnava.

 

Tešíme sa na vás v Regióne Trnava!

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej