ONLINE MAGAZIN

Spravte si doma Jarný Medokvas s najlepšou medovinou na svete a pomôžete včelám

Najlepšiu medovinu na svete nájdete opäť v Smoleniciach. Spoločnosť Včelco, ktorá za ňu získala zlatú medailu v Montreale, popri výrobe medoviny šíri osvetu. Podať pomocnú ruku včelám a včelárom môžete aj vy, v rámci festivalu z pohodlia vášho domova.

Med a rôzne včelie produkty sú medzi ľuďmi známe svojimi liečivými účinkami už po tisícročia. Pozitívne vplývajú na imunitu, pôsobia antibakteriálne a protizápalovo, pomáhajú v boji proti vírusom, čo je v tomto období veľmi dôležité. Medovina zasa poteší chuťové poháriky. Tú najlepšiu na svete nájdete v Smoleniciach a vyrába ju spoločnosť Včelco.

Šíria včelársku osvetu

„Naša Medovina Klasická je vyrobená podľa tradičnej receptúry, fermentáciou kvalitného kvetového medu. To, že sa nám už druhýkrát podarilo získať titul najlepšej medoviny na svete, len potvrdzuje fakt, že medovina aj včelárstvo sa za posledné roky tešia väčšiemu záujmu,“ hovorí Radoslav Opalek zo Včelca a dodáva: „Vidíme v tom nielen návrat tradícií do modernej spoločnosti, ale hlavne záujem o ekologické témy a bioprodukty.“

Včelársku osvetu sa snažia šíriť už od školákov, pre ktorých ešte donedávna robili školské výlety s exkurziou po včelárskej záhrade a ukážkami včelárstva, výroby a ochutnávky medu. Tieto exkurzie sú vyhľadávané aj laikmi a včelármi.

Včelárska záhrada je koncipovaná tak, aby bola pastvou nielen pre včely, ale aj pre oči. V každom ročnom období v nej dominujú iné farby, od jarných snežienok, cez tulipány, ovocné stromy, až po stálozelené ihličnany. „Záleží nám na tom, aby všetci návštevníci, aj tí, ktorí sa zastavia v našom obchode so včelími produktmi alebo prídu na degustáciu Včeloviny, mohli vidieť, kde a ako sa rodí.“ dodáva Radoslav Opalek.

Hlavné slovo majú včely

Záhrada, spolu s výrobňou Včeloviny a remeselným pivovarom medového piva tvoria komplexný mikrosvet, v ktorom majú hlavné slovo včely. Súčasná situácia sa včiel priamo nedotkla, takže z tohto pohľadu to produkciu medu nemusí výraznejšie zasiahnuť. „Situácia včelárov je však horšia, pretože včelárstva, ako aj naše medovinárstvo, závisia na ľuďoch a tí na opatreniach štátu. Museli sme zrušiť všetky degustácie, školské exkurzie, tradičné trhy, výstavy, jarmoky či festivaly, ktoré prebiehajú práve v tomto období. Ušla nám minimálne celá jarná sezóna, a to bude pre nás mať obrovské následky, hovorí Radoslav Opalek.

Z toho dôvodu sa v medovinárstve nebude konať festival Jarný Medokvas. Ale medovinári mysleli na svojich návštevníkov a pripravili netradičnú edíciu festivalu na doma. Vďaka špeciálnemu setu Domáci MEDOKVAS, obsahujúcemu aj najlepšiu medovinu na svete, medové pivo či medový cider, si môžu ľudia festival vychutnať v pohodlí domova. Objednaním festivalového balička zároveň pomôžu pokračovať v projekte budovania včelárskej záhrady. Všetky včelárske produkty nájdete na ich e-shope: https://www.vcelco.sk/eshop/ alebo si ich môžete vyzdvihnúť priamo v predajni v Smoleniach.

 

 

 

 

 

Zdroj foto: Včelco

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej