ONLINE MAGAZIN

Doma s deťmi: Spoznajte Trnavu vďaka rozprávkam

Kto by nemal rád rozprávky? Spojte spoznávanie nových miest a histórie so zábavou. Pozrite si so svojimi deťmi rozprávky o Trnave, ktoré vám ukážu kreslené krásy Malého Ríma a dozviete sa veľa zaujímavostí.

O tom, že rozprávky majú dôležitý význam pre deti, nikto nepochybuje. Nielenže sa pri nich zabavia, ale naučia sa riešiť rôzne situácie, nájdu si v nich vzor a niečo nové sa dozvedia. Počuli ste o rozprávke O mestečku za hradbami? Trnavčania určite áno. Ide totiž o rozprávku, vďaka ktorej deti spoznajú históriu Trnavy. Kreslený seriál bol vyrobený v roku 1992 a jeho ilustrátorkou bola Ivana Skálová, režisérom Milan Horvatovič.

Rozprávkový život v malom mestečku Trnava a jej okolí má 13 častí. Prvé časti sa venujú hlavne histórii, ako mesto získalo svoj názov a ako sa postavili hradby. Tie boli v čase výstavby najväčším stavebným projektom Uhorska. Na ich stavbu sa použilo odhadom 4,3 milióna tehál a Trnavčanov chránili do 18. storočia. Do mesta ste sa dostali štyrmi bránami a o ochranu sa starali strážnici s kapitánom. Aj dnes môžete pri prechádzke historickými uličkami vidieť časti hradieb, a to na Michalskej ulici, pri Horných baštách či na Františkánskej ulici.

Vo večerníčku nechýba ani časť o dominante Trnavy, ktorým je Mestská veža a diel o hodinovom stroji. Táto takmer 60-metrov vysoká rozhľadňa mala prispieť k bezpečnosti mesta. Postavil ju murársky majster Jakub, ktorý sa zaviazal pred trnavským richtárom Jurajom Schleglom, že vežu, ktorú začne stavať aj dokončí. Tak sa aj stalo. Okrem slnečných hodín tam nájdete aj unikátny hodinový stroj z dielne Franza Langera, ktorý oslávil 290 rokov. Stará sa oň niekoľko generácií rodina Nemčekovcov. Dnes si ho síce nemôžete pozrieť z blízka, ale na stránke http://bit.ly/vystupyNaMestskuVezuShodinarom nájdete rôzne fotografie a informácie.

 

Ďalšie diely sa venujú návšteve na radnici, Vianociam, richtárovi, posledným lúpežníkom či rôznym poučným príbehom. Pozrieť si ich môžete na: https://www.youtube.com/playlist?list=PLJR9zBETuEzxVpewZEVMIor_hgro3uaiq . Vďaka nim tak spoznáte Malý Rím detskými očami a hlavne sa budete naň pri ďalšej návšteve pozerať inak. A možno aj stretnete richtára, hodinára a ďalších významných ľudí, ktorí sa starajú o Trnavu.

 

Zdroj foto: Trnava Tourism

 

Viac informácií na stránke www.regiontrnava.sk alebo e-mailom info@trnavatourism.sk. Z  dôvodu opatrení prijatých Trnavským samosprávnym krajom a Mestom Trnava s cieľom spomaliť a obmedziť šírenie koronavírusu COVID-19 sme pristúpili k dočasnému obmedzeniu osobného kontaktu s návštevníkmi Turistického informačného centra – Región Trnava a Mestskej veže. O opätovnom otvorení vás budeme informovať na našom webe www.regiontrnava.sk a na sociálnych sieťach Regiónu Trnava.

 

Nájdete nás aj na Facebooku www.facebook.com/RegionTrnava a na Instagrame www.instagram.com/regiontrnava.

 

Tešíme sa na vás v Regióne Trnava!

Mohlo by vás zaujímať:

Nezaradené

Určená pre profesionálnych fotografov s kapacitou 1TB

Spoločnosť Kingston Digital oznámila zahájenie predaja pamäťovej karty Canvas React Plus V60 SD. Tento najnovší prírastok rozširuje rad pamäťových kariet Canvas React určených pre vášnivých fotografov, ktorí využívajú rozhranie UHS-II.

Čítať ďalej
Náš tip Nezaradené Osobnosti Lines

Spomienka na JFK

60. výročie úmrtia prezidenta Kennedyho V novembri odvysiela televízna stanica Viasat History sériu dokumentov pri príležitosti 60. výročia jedného z najšokujúcejších a dejiny určujúcich momentov 20. storočia, atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho. Počas dvoch nedieľ (19. a 26. novembra) predstaví Viasat History tri nové dokumenty, ktoré odhalia nové skutočnosti z osudného dňa 22. novembra, ktorý otriasol […]

Čítať ďalej
Cestovanie Film Náš tip Nezaradené Príroda Radíme Vám

Putovanie krajinou Dolného Rakúska zážitkovými vlakmi spoločnosti Niederösterreich Bahnen

Vitajte v Puchbergu pod horou Schneeberg Naša turisticko – novinárska skupina sa tentokrát rozhodla svoj turistický trip po spolkovej krajine Dolné Rakúsku, začať v malebnom mestečku Puchberg am Schneeberg. Puchberg am Schneeberg sa nachádza 80 km južne od Viedne v romantickom, údolí, na úpätí 2 076 m vysokého Schneebergu a je rajom pre milovníkov hôr a […]

Čítať ďalej