ONLINE MAGAZIN

Toni Bou – návšteva u majstra sveta

Koronavírus a následné rušenie pretekov vrátane zákazu vonkajších športov zmenili plány prakticky každého športovca na svete. Dnes bolo oficiálne potvrdené ukončenie majstrovstiev v X-Triale, čím Toni Bou získal 27. titul po tom, čo zvíťazil vo všetkých bodovaných pretekoch sezóny. S ohľadom na aktuálnu karanténu sme sa snažili zistiť, čím sa trialový šampión v týchto dňoch zaoberá.

– Toni, všetci sme videli virálne video, ktoré si na začiatku karantény zverejnil a v ktorom jazdíš so svojím motocyklom po dome… ale… ako trávi Toni Bou izoláciu?

– Podobne ako každý – snažím sa všetko zvládnuť čo najlepšie. Táto situácia je ťažká pre všetkých. A zatiaľ čo my máme to šťastie, že môžeme zostať doma, iní vynakladajú všetko úsilie na to, aby tento stav ukončili. Chcel by som všetkých týchto ľudí podporiť a poďakovať im za ich mimoriadne úsilie. Za seba sa snažím nevyjsť z kondície a aj počas pobytu doma fungujem v režime tréningu pred sezónou. To je pomerne náročné, ale aj napriek zmene tempa sa budem snažiť zachovať si čo najviac zo svojej formy a dúfam, že sa konca karantény dočkám v čo najlepšej fyzickej kondícii. To je v týchto dňoch moja hlavná motivácia.

– Aké sú pravidlá pre obyvateľov oblasti, v ktorej žiješ? Je obmedzené vychádzanie?

– Áno, bolo vydané nariadenie, ktoré zakazuje všetok pohyb, a ľudia sú povinní zostať vo svojich domovoch. Povolené sú len tie najnutnejšie aktivity.

– Akému cvičeniu sa venuješ?

 – Jediná vec, ktorú môžeme robiť vonku, sú vychádzky so psom. So psom pritom smie ísť iba jedna osoba a moja partnerka tak doteraz nebola vonku.

– Aké športy prevádzkuješ?

 – Cvičím na rotopéde. V zásade kardiocvičenie. Nič iné sa robiť nedá. Základné cvičenie a veľa strečingu…

– Má súčasný stav vplyv na tvoj stravovací režim?

– Náš stravovací režim je normálne pod dohľadom. Preto myslím, že na ňom v tejto chvíli netreba nič meniť. Ak by sa niečo udialo, môže k zmene dôjsť, ale teraz stačí iba venovať pozornosť prísunu dostatočného množstva živín.

– Čo si urobil s motorkou?

– Okrem videa nič. Všetko ostatné je rizikové. Video som natočil bez toho, aby som kohokoľvek vystavil riziku. Jeho cieľom bolo všetkých pobaviť a natáčanie bolo zábavné aj pre mňa. Pokým nebude po všetkom, na motocykel nesadnem. V mojom prípade mi táto pauza prospeje. Utrpel som niekoľko nepríjemných úrazov a teraz je vhodný čas doliečiť zranenie stavca a plne sa zotaviť z poranenia bedrovej chrbtice, čo sa mi doteraz úplne nepodarilo. Je potrebné zostať pozitívny a využiť čas na zhojenie týchto problematických častí.

 

– Majstrovstvá sveta v X-Triale pre rok 2020 skončili skôr, než sa očakávalo. Aký je tvoj názor po tom, čo si zvíťazil vo všetkých piatich uskutočnených pretekoch?

– Je škoda, že majstrovstvá museli skončiť týmto spôsobom. Nastavili sme latku veľmi vysoko, najmä niektorými veľmi tesnými súbojmi s Adamom [Ragou]. Vzhľadom na to, že som všetkých päť pretekov vyhral, nemohol byť konečný výsledok pozitívnejší. Bol to pre nás veľmi dobrý rok, a to aj vzhľadom na veľmi ťažkého súpera. Vo všetkých finálových bitkách som musel tvrdo bojovať a celý tím vždy pracoval na 100 %. Toto je titul, ktorý si budem navždy pamätať. Vyhrať znovu v Barcelone bol pre mňa mimoriadny okamih. Je škoda, že som toto víťazstvo nemohol osláviť so svojimi priateľmi v Andorre, ale s ohľadom na súčasnú situáciu je to pochopiteľné.

– Aké sú tvoje očakávania pre rok 2021?

– Dúfame, že X-Trialový kalendár bude plný akcií, ktoré bude možné naozaj uskutočniť! Začiatok budúcej sezóny je ešte ďaleko, zdá sa však, že všetky boje v Majstrovstvách sveta vo vonkajšom triale budú veľmi tesné a na odpočinok nebude čas. Myslím, že to bude šampionát plný pretekov – presne tak, ako to máme radi.

– Začiatok Majstrovstiev sveta vo vonkajšom triale bol odložené. Si si istý, že budeš môcť pretekať vo všetkých termínoch?

– Teraz sa nedá presne predpovedať, ako sa bude situácia vyvíjať. Tento stav je neobvyklý pre každého vrátane celého športového odvetvia. Prinajmenšom sa budeme schopní vrátiť k dvojdennému formátu sobôt a nedieľ. Splnenie celého kalendára však bude zložité. Už len päť dvojdenných veľkých cien znamená desať pretekov. Dúfajme, že sa situácia vyvinie týmto smerom. Príliš ďalších možností neexistuje…

– Myslíš si, že všetci jazdci sa prvej akcie zvládnu zúčastniť pri rovných podmienkach?

– Ťažko povedať. Pre každého to bude ťažké. Všetci sme v zložitej situácii a šírka možností každého do veľkej miery závisí od toho, ako veľmi koronavírus zasiahol práve krajinu, v ktorej žije. Až sa krivka vývoja ochorenia začne splošťovať, bude situácia iná.

– Z čoho sa skladá tvoj denný program?

– Vstanem, idem na prechádzku so psom, dám si raňajky a môj športový program zahŕňa 90 minút jazdy na rotopéde, posilňovanie a strečing. Uvarím jedlo, možno o niečo neskôr, než je obvyklé, chvíľu sa venujem sledovaniu televízie a sociálnych sietí, kde sa snažím načerpať aktuálne informácie a zistiť, čo by som mal robiť. Odpoludnia ďalšie cvičenie – o niečo voľnejšie, zhruba hodinu. Sprcha, večera, televízia a spánok…

– A motorka?

– Od posledného videa som sa motorky znovu nedotkol. Nebola potrebná ani žiadna údržba alebo čokoľvek iné. Je čistá a bez zrnka prachu. Pripravená do akcie, až toto všetko skončí.

– Ako sa chrániš pred koronavírusom?

– Nemám rúško. Ak musím kvôli niečomu neodkladne vyjsť, snažím sa dôjsť hneď skoro ráno na blízku benzínku, keď je nepravdepodobné, že tam niekoho stretnem. Veľmi dôkladne si umývam ruky – to je tiež dôležité. Potraviny nakupujem na internete a nechám si ich doručiť až domov. Do supermarketu nechodím, aby som sa vyhol kontaktu s ľuďmi.

– A na záver… chceš niečo odkázať fanúšikom?

– Predovšetkým by som chcel poďakovať zdravotníkom a ďalším odborníkom, ktorí tvrdo pracujú a bojujú aj za každého z nás. My máme tú najjednoduchšiu úlohu – zostať doma a snažiť sa tieto ťažké časy prekonať. Prajem veľa šťastia a len to najlepšie všetkým, ktorých rodiny a priatelia už boli týmto ochorením postihnutí. Všetko sa čoskoro vráti do normálu.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Technika

Nositeľná kamera Axis W120 prináša funkciu živého streamovania

Spoločnosť Axis Communications uvádza na trh novú kameru nositeľnú na tele AXIS W120. Kamera nájde svoje využitie primárne v bezpečnostnom sektore a má zabudované LTE/4G, Wi-Fi a Bluetooth moduly, ktoré umožňujú priame streamovanie cez AXIS Body Worn Live službu. Svojim používateľom tak dáva pocit, že v tom nie sú sami. Vďaka video streamu na vyžiadanie a sledovaniu […]

Čítať ďalej
Šport

Hokej už aj z nemožného uhla

Ľad, oheň a vibrácie – to je len zopár príkladov náročných podmienok, ktorým musia kamerové systémy čeliť. Spoločnosť Axis Communications, líder v oblasti sieťového videa, v novom experimente predviedla ako jej kamera dokáže zvládať takmer čokoľvek – napríklad aj keď je zamrazená do vnútra ľadu na hokejovom štadióne. Vďaka tomu zachytila doteraz nevídaný záber.

Čítať ďalej