ONLINE MAGAZIN

Práca z domu alebo Home Office

Práca z domova – obzvlášť v tieni ostatných dní dnes toľko skloňované slovné spojenie. V časoch nútenej karantény začalo tzv. Home Office využívať v maximálnej miere obrovské množstvo zamestnávateľov a zamestnancov. A pomaly zisťujeme, aké sú výhody a nevýhody práce z domova.

Prieskumy jasne dokazujú, že zamestnanci z domu často pracujú viac a efektívnejšie, než keď sú v kanceláriách. Práca z domova je tak výhodná pre obe strany – zamestnávateľ nepotrebuje pre svojich zamestnancov zriaďovať a prevádzkovať nákladné kancelárie, nemusí riešiť problémy okolo nedostatku parkovacích miest a zamestnávať môže aj ľudí zo vzdialených regiónov. Vďaka všade rýchlemu internetu dnes akákoľvek vzdialenosť nie je prekážkou. Pre zamestnancov predstavuje „Home Office“ vyšší komfort a slobodu, pretože si môžu v prípade potreby urobiť krátku prestávku a vyvenčiť psa, alebo sa popri práci postarať povedzme o dieťa. Nemusia tráviť denne hodiny v dopravných zápchach a môžu pracovať v prostredí, kde sa cítia komfortne. Odpadá tak zbytočný stres, čo sa zvyčajne pozitívne prejaví na ich výkonnosti.

Samozrejme to, ako pracujeme je veľmi individuálne.

Vytvorte si pracovný priestor

Nie každý má v sebe tú disciplínu a vie pracovať keď má, no našťastie sa tomu dá pomerne jednoducho pomôcť. Treba si určiť priestor, ktorý sa stane „domácou kanceláriou“ a naučíte sa ho využívať striktne ako miesto na prácu a nie na povedzme sledovanie filmov na notebooku.

Pre začiatok postačí vytvoriť si obyčajný pracovný kút – pracovný stôl, pohodlná stolička, počítač a nevyhnutná technika.

Malý počítač 

Lenovo ThinkBook 13s: Tenký, ľahký notebook ThinkBook 13s vás zaujme vďaka kovovému povrchu celohliníkového šasi a tenkým rámčekom displeja. Disponuje tiež skvelou odozvou s procesormi Intel, moderným pohotovostnom režimom a SSD diskom. Toto 13,3″ zariadenie disponuje tiež Full HD displejom s funkciou Dolby Vision a reproduktormi Harman s podporou Dolby Audio, takže ho na cestách môžete využiť aj ako zábavné centrum.

Zabudnite na veľké desktop počítače – tie sú vhodné pre hráčov, alebo ľudí, ktorí potrebujú vysoký výkon (napr. grafici a architekti). Pre väčšinu ľudí bude ako počítač vhodnejší menší notebook, ktorý sa dá ľahko prenášať, pretože dnešné notebooky majú výkon, ktorý prevyšuje potreby bežných používateľov. Samozrejme k notebooku je vhodné použiť pár doplnkov, ako je myš, veľká klávesnica alebo prídavný monitor, pretože to zvyšuje komfort a vašu produktivitu.

V  základnej výbave notebookov a tabletov je ale napríklad webová kamera, ktorá sa dá využiť na virtuálne firemné porady. Videokonferencie sú stále veľmi málo cenený nástroj, ktorý môžete využívať na spoločnú tímovú spoluprácu.

Ak z nejakého dôvodu nechcete notebook, môžete si kúpiť all-in-one (počítač integrovaný priamo do monitoru), alebo mini počítač, ktorý vám na stole zaberie asi toľko miesta ako externý harddisk.

Veľký monitor 

Samsung SR650: 24“ „biznis monitor“ predstavuje optimálnu veľkosť pre pohodlnú prácu. Ak máte problém s miestom, berte aj 22“ – menší už nie. Ak chcete viac, môžete investovať do drahších a zakrivených uhlopriečok, postaviť dva monitory vedľa seba, alebo si kúpiť 32“ monitor.

Paradoxne aj k mini počítaču je najlepší veľký monitor, resp. obrazovka notebooku a prídavný väčší externý monitor. Asi málokto dokáže každým okom sledovať iný obraz, no na veľkej ploche sa pracuje oveľa pohodlnejšie. Keď môžete mať vedľa seba otvorených naraz viac aplikácií, viac dokumentov, alebo väčšie tabuľky, dramaticky sa zvyšuje aj vaša produktivita práce. Typ a veľkosť monitoru treba voliť v závislosti od povahy vašej práce s počítačom. Na kancelársku prácu nepotrebujete herný displej s rýchlou odozvou. Efektívnejšia je investícia do tzv. biznis monitoru, ktorý nemá tak prepálený obraz a nebude vám pri práci s dokumentmi vypaľovať bielu plochu na sietnicu vášho oka.

Klávesnica a myš 

Logitech K780 a M720: Na jeden USB prijímač Logiitech Unifying sa dá naraz pripojiť až 6 zariadení. Môžete si tak vyskladať optimálny set klávesnice a myši, ako napríklad túto kompaktnú multi-device klávesnicu a multi-device myš.

Aj keď má váš notebook svoju vlastnú klávesnicu, zadovážte si k nemu externú klávesnicu a myš. Nejde len o výrazne vyšší komfort pri práci, ale aj o dlhšiu životnosť. Integrovanú klávesnicu používajte len v teréne mimo „kancelárie“, alebo v prípade, že sa rozhodnete pracovať mimo pracovný stôl, napr. na kolenách na balóne, z postele, či zo záhrady. Klávesnica by mala byť kompaktná, aby na stole nezaberala veľa miesto, ale zároveň dostatočne veľká pre plný komfort pri písaní  a klávesy by mali mať nižší zdvih, podobný ako majú napr. klávesnice notebookov. Na takýchto klávesách sa píše výrazne pohodlnejšie, čo ocení vaše zápästie.

Myš musí byť pre vašu ruku komfortná. Snažte si nájsť taký model, ktorý vám najlepšie sadne. Ak máte pri práci s myšou problémy s boľavým zápästím, vyskúšajte trackball alebo vertikálnu myš. Treba si na ne zvyknúť, no chce to len pár hodín cviku a môžeme potvrdiť, že naozaj pomáhajú.

Multifunkčné zariadenie 

Canon i-Sensys MF643Cdw: Malé kompaktné multifunkčné zariadenie pre čiernobielu aj farebnú laserovú tlač s výborným pomerom ceny a výkonu, ktoré uspokojí aj náročnejších používateľov.

Už roky sa hovorí o „bezpapierovej kancelárii“, no papierovaniu sa stále nedá vyhnúť. Potrebujete mať aspoň základnú čiernobielu tlačiareň a vhodné je mať aj skener na dokumenty. Zmluva, či podpísaná objednávka sa síce dajú odfotografovať a poslať mobilom, no nevyzerá to profesionálne. Malá multifunkcia pritom dnes stojí menej ako rodinný obed v reštaurácii.

Farebný atrament môže byť dnes lacnejší ako čiernobiely laser, no ak často netlačíte, efektívnejšie bude pre vás bude laserové zariadenie. Atrament totiž zvykne pri dlhšej nečinnosti zasychať a upcháva trysky. Skener je aj u ČB multifunkcii farebný.

Sieť a router 

D-Link DIR-1960 a COVR-2202: Tento systém pokryje kvalitným Wi-Fi signálom veľký priestor. Stačí vhodne rozložiť jednotlivé základne a môžete mať pohodlne kvalitnú sieť po celom dome – na poschodí a aj v záhrade. A navyše vďaka intergovanému antivíru McAfee aj ochráni vašu sieť.

Túto sivú krabičku vám obvykle dodá váš operátor pri zavedení internetu, no len základnú verziu. Ak chcete poriadne spojenie celého bytu, či domu, rozhodne zainvestujte trochu do výkonnejšieho routeru, ktorý dokáže pokryť väčšiu plochu silnejším signálom a vyššími rýchlosťami. Ak potrebujete pokryť väčší priestor, môžete namiesto bežného Wi-Fi routeru použiť inteligentný mesh systém, ktorý pozostáva zvyčajne z 2-3 základní. Zjednodušene ide o akýsi Wi-Fi roaming, kde základne navzájom medzi sebou komunikujú a správajú sa ako jedna sieť (jeden router).

Naše tipy  

Veríme, že vám tieto základné rady aspoň trochu pomohli. Keďže je téma domácej kancelárie rozsiahla, určite sa k nej ešte vrátime. Na záver prinášame ešte tip na tri zaujímavé produkty, ktoré sa dajú využiť aj pre váš „Home Office“.

 

Acer Aspire C24: Počítač typu všetko-v-jednom s 24“ monitorom s Full HD rozlíšením. Má slušnú výbavu s 1 TB diskom a webovou kamerou.

 

MX Vertical: Najergonomickejšia myš na svete. Jej neobvyklý sklon 57° poskytuje pre ruku optimálnu polohu s minimálnym zaťažením svalov, ktorá vás nebude obmedzovať.

 

HP Deskjet 2600: Skener, farebná kopírka a tlačiareň všetko v jednom. Jedno z najlacnejších zariadení na trhu, určené pre menšie záťaže do 1 000 strán za mesiac.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej