ONLINE MAGAZIN

Takto pomáhajú smart hodinky zlepšovať spánok

Pre ľudské telo je dôležité nielen to, že v noci spí, ale najmä ako kvalitne tento proces prebieha. Dnes už existujú smart zariadenia, ktoré spánok presne zmerajú, vyhodnotia jeho výsledky a dokonca aj ponúknu tipy na jeho zefektívnenie. S ich pomocou z nočného oddychu vyťažíte maximum.

Pravidelné rituály

Podľa odborníkov je pre zlepšenie spánku dobré vytvoriť si “spánkové ťaháky”, teda rituály, ktoré vám pomôžu zaspať. “Alfou a omegou je pravidelný režim s jasným poradím aktivít, z ktorých si urobíme každodennú rutinu. Môže to byť napríklad pohár mlieka pred spaním, vyvetranie miestnosti či horúci kúpeľ. Keďže naše telo je nastavené cyklicky, veľmi nápomocné je ľahnúť si vždy v rovnakom čase. Organizmus si vytvorí návyk, ktorý mu pomôže zaspávať pravidelne a bez problémov,” hovorí MUDr. Petra Trojanová z brnenského Lekárskeho centra Lázně.

Monitorujte spánok

O nič menej užitočným tipom je “meranie” vlastného spánku, ktoré vám môže o kvalite a priebehu nočného relaxu veľa prezradiť. Existujú technologickí pomocníci, ktorí spánok nielen merajú, ale pomáhajú ho zlepšiť. Príkladom sú inteligentné hodinky Huawei Watch GT 2. Vynikajú množstvom športových funkcií, ktoré oceníte cez deň, no v noci sa premenia na strážcu spánku.

Pomocou senzorov na zápästí monitorujú jednotlivé fázy spánku a na druhý deň po prebudení celý proces vyhodnotia. V mobilnej aplikácii vám ukážu jeho priebeh a na základe získaných údajov navrhnú zlepšenie.

Spánkom k víťazstvu

O tom, aký je oddych počas noci dôležitý, vedia azda najviac vrcholoví športovci. Jedným z nich je MMA zápasník Attila Végh, ktorý len pred pár týždňami v ostro sledovanom zápase storočia porazil svojho protivníka Karlosa Vémolu a stal sa šampiónom Oktagonu. Attila sa už pred zápasom netajil tým, že sa naň svedomito pripravoval dlhé mesiace. Práve počas nich sa ukázalo, že príprava nie je len o tréningu v klietke. 

“Je pre mňa dôležité dobiť baterky, bez oddychu a kvalitného spánku by to nešlo, približuje majster bojového športu. Aj jemu pomáhajú oddych sledovať a zlepšovať smart hodinky na zápästí.Nedávam ich dole z ruky ani v noci. Zvykol som si na ne a najmä na to, že všetko o svojom tréningu, relaxe a zdraví mám neustále pod kontrolou. Je to veľmi návykové,” uzatvára Attila.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej