ONLINE MAGAZIN

8 tipov na nezabudnuteľné Vianoce na českých hradoch a zámkoch

Keď sa priblížia Vianoce a na strechy začne padať prvý sneh, české hrady a zámky sa odejú do slávnostného hávu. Správcovia niektorých z nich si pre svojich návštevníkov pripravili špeciálny adventný a vianočný program. Budú sa konať kostýmové prehliadky, jarmoky, čakajú na vás vyzdobené interiéry a mnoho ďalšieho. Vyberte sa na tie najlepšie hradozámocké podujatia tohtoročných Vianoc!

  1. Adventný jarmok na zámku Dobříš

Zámok Dobříš leží v stredných Čechách južne od Prahy. V sobotu 7. decembra sa tam uskutoční na nádvorí zámku vianočný trh. Medzi predajcami zámockého vianočného jarmoku budú najmä ľudia z Dobříša a okolia – miestni rybári, kvetinárky, šperkári či zástupcovia farskej charity. Po celý deň bude nádvorie zámku vyzdobené vianočnými jedličkami a večer ho osvetlia lúče, horiace koše a lucerny. Prehliadky zámku budú prebiehať každý adventný víkend.

Zámok Dobříš / Depositphotos /

  1. Vianočný kráľovský hrad Křivoklát

Pokojná vianočná atmosféra na vás dýchne hneď pri hradnej bráne Křivoklátu, stredovekého hradu v stredných Čechách, jedného z najvýznamnejších a najrozsiahlejších hradov českých kniežat a kráľov. Svoje stánky tu budú mať remeselníci a šikovní výrobcovia počas víkendov 7. a 8. decembra a 14. a 15. decembra. A čo bude k videniu? V kulisách vianočného hradu sa predvedú pekári, košikári, hrnčiari, bylinkári, drotári aj kováči. Tešiť sa môžete na tradičné staročeské dobroty ako je sušené ovocie, varené víno, cukrovinky alebo klobásky. V sprievodnom programe, samozrejme, nebudú chýbať ani vianočné koledy, divadelné a kaukliarske vystúpenia či komedianti.


Krivoklat FOTO Ladislav Renner, CzechTourism

  1. Advent na Lokti

Len pár kilometrov od svetoznámych kúpeľov Karlove Vary v západných Čechách sa nachádza mestečko Loket s rovnomenným gotickým hradom, ktorý sa týči nad riekou. Výhodou hradu je, že sa do neho môžete na prehliadku dostať celoročne, svoje brány na zimu nezatvára. A 7. decembra sa tu navyše konajú tradičné trhy, ktorými bude rozvoniavať varené víno a medovina. Pripravené sú pre vás slamené ozdoby, paličkovaná čipka aj tradiční remeselníci.

Loket FOTO Ladislav Renner, CzechTourism

  1. Ratibořice na východe Čiech

Ratibořice sú spojené s českou spisovateľkou 19. storočia, Boženou Němcovou, a jej knihou Babička. Tamojší vianočne vyzdobený zámok sa 7. a 8. decembra prenesie o takmer 200 rokov do minulosti. Pracovníci zámku, ktorí budú hrať role zámockého služobníctva, vás zoznámia s tým, ako sa Vianoce slávili kedysi. V budove „vodného mandlu“ sa potom bude konať malý vianočný trh.

Ratibořice / Depositphotos /

  1. Advent na hrade Bouzov

Moravský hrad Bouzov bude pre návštevníkov otvorený 30. novembra, kedy sú pre vás pripravené prehliadky sviatočne vyzdobeným hradom. Sprievodcovia vám povedia o adventných tradíciách na Morave. Zároveň počas prehliadky stretnete aj zabudnuté české ľudové postavy tohto predvianočného obdobia a na nádvorí je pripravená dielňa pre deti a ich rodičov. Na prehliadku je však potrebné sa vopred objednať.

Bouzov, vianočná  výzdoba. FOTO Viktor Čáp, NPU

 

  1. Prehliadky zámku Hluboká

Užite si čarovnú atmosféru na juhočeskom zámku Hluboká, ktorý pre vás pripravil prehliadky interiérov. Ako jeden z mála zámkov je otvorený celoročne a v zime sú tu sprístupnené súkromné apartmány posledných generácií majiteľov zámku. A že je čo ponúknuť! Uvidíte súkromné salóny aj jedálne. Celou prehliadkou vás bude ako červená niť sprevádzať motív lovu. Dostanete sa do honosnej loveckej jedálne, prípravne jedla aj do pracovne, obývačky a spálne posledného súkromného majiteľa zámku, Adolfa Schwarzenberga. Tento rok si tiež pre svojich návštevníkov pripravil novinku – počas adventných víkendov bude priestor zámockej kuchyne nádherne vyzdobený poprednými floristami.

Hluboka FOTO Ladislav Renner, CzechTourism

  1. Čierna kuchyňa v Jindřichovom Hradci

Počas víkendu 7. a 8. decembra môžete tiež navštíviť juhočeský zámok v Jindřichovom Hradci. Program obidvoch víkendových dní prinesie hudobné, tanečné a divadelné vystúpenia. Najmenší sa môžu tešiť na ukážky dravcov a pre všetkých bude určite lákavé výnimočne nahliadnuť do 500 rokov starej čiernej kuchyne, ktorá bude naplno v prevádzke! Novinkou tohto ročníka bude rozšírenie trhoviska na II. nádvorie. Každý rok totiž pribúda návštevníkov i remeselníkov a predajcov, a tak bude tento rok trh zase o niečo väčší.

Jindrichuv Hradec FOTO Ladislav Renner, CzechTourism

  1. Adventná tlač na hrade Šternberk

Hrad Šternberk nájdete na Morave severne od Olomouca. Počas decembrových sobotňajších prehliadok sa môžu návštevníci tešiť na zaujímavé informácie o histórii Vianoc, vianočných tradíciách a zvykoch, ako slávili Vianoce šľachta aj prostý ľud. Hrad Šternberk bude otvorený v soboty 7., 14. a 21. decembra vždy od 10 do 14 hodín. Interiéry hradu doplní slávnostná vianočná výzdoba, betlehemy, historické hračky a mnoho ďalších vianočných artefaktov. Prehliadky slávnostne otvorí Detský vianočný jarmok 7. decembra. Pripravené budú tvorivé dielničky pre deti i rodičov zamerané na výrobu vianočných ozdôb a dekorácií, svietnikov, sviečok, maľovanie na sklo, zdobenie perníkov a mnoho ďalších aktivít. Program vo vnútorných priestoroch hradu doplní drevený betlehem v životnej veľkosti inštalovaný na dolnom nádvorí. Súčasťou jarmoku bude netradičná tlačiarenská dielňa Knihtisk z výšky. Zábavnou formou sa tu nielen deti zoznámia s históriou tlače a každý návštevník bude mať príležitosť vytlačiť si vlastnú pamätnú kartu.


Hrad Sternberk FOTO archív NPU

 

Viac tipov na výlety do Českej republiky nájdete na www.kudyznudy.cz

 

Fotografia na titulke: Hluboka FOTO Ladislav Renner, CzechTourism

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej