ONLINE MAGAZIN

Štajersko v zime 2019/20

Lyžiarske kopce, chaty a lanovky. Nová 10-miestna kabínková lanovka na Planai v Schladmingu

Spoločnosť Planai-Hochwurzen-Bahnen je najvačšim koncernom lanovych drah a rekreačnych zariadeni v Štajersku. Vystavbou hlavnej lanovky v aprili 2019 sa uskutočnila doteraz najvačšia investicia v historii spoločnosti v hodnote 26,5 miliona eur. Postavi sa najmodernejšia vykonna 10-miestna kabinkova lanovka novej produktovej rady „D-Line“ so 153 kabinkami a prepravnou kapacitou 3800 osob za hodinu.


Steiermark Tourismus ikarus.cc

Spoločnosť Planai-Hochwurzen-Bahnen ponuka svojim navštevnikom najmodernejšie technicke vybavenie, ako bezbarierovy nastup a vystup, vačšie kabinky, moderny dizajn a optimalizovane priestory s pokladňami.
O maximalny komfort sa postaraju nove kabinky Omega-V od švajčiarskeho vyrobcu kabin pre lanovky CWA. Prevažne sklenene kabinky su vybavene samostatnymi sedadlami a konštrukciou z dreva a kože.
Počas celeho roka možno bez problemov prepravovať rozličnu zimnu športovu vystroj (lyže, snowboardy), ako aj letne rekreačne vybavenie ako napriklad bicykle.

Nová jednolanová obežná lanovka Planai:

10-miestna kabinkova lanovka so 153 kabinkami Produktova rada „D-Line“ od vyrobcu Doppelmayr.Prepravna kapacita: 3800 osob za hodinu. Rychlosť jazdy: 6 m/s Dĺžka: 3,6 km v 2 sekciach

Ukončenie: začiatok decembra 2019

Stredisko Mariazeller Bürgeralpe a región Mariazeller Land

Nova lanovka – „Burgeralpe Express“ sa otvara 7. decembra 2019

Okrem toho: Rozširenie zasnežovacieho systemu, nova hala pre stroje na upravu zjazdoviek

Gastronomia: Horsky hostinec Berggasthof Burgeralpe

Celkovo bude do strediska Burgeralpe investovanych okolo 11 milionov eur (vratane lyžiarskej areny a rozširenia zažitkoveho parku). Okrem toho bude do JUFA hotelov Erlaufsee a Sigmundsberg investovanych 7,5 miliona eur a do noveho parkoviska v Mariazelli 600 000 eur, takže celkova investicia do regionu Mariazeller Land dosiahne 19,1 miliona eur.

Nová údolná stanica a gastro v lyžiarskom stredisku Tauplitz

Kompletna prestavba udolnej stanice v stredisku Tauplitz s komfortnou uschovňou lyži s vyhrievanymi a uzamykateľnymi skrinkami, novou reštauraciou s regionalnou kuchyňou „Tauplitzerin“ (vedena Silviou a Rolandom Kolb, ktori prevadzkovali v poslednych rokoch reštauraciu na železničnej stanici v Stainachu) a novymi priestormi pokladni predstavuje vyrazne zlepšenie kvality pre (lyžiarskych) hosti v nasledujucej sezone. Nove parkovisko neďaleko udolnej stanice Tauplitz s približne 160 parkovacimi miestami pre osobne vozidla zvyši komfort pred začiatkom lyžovania. Celkovo sa do oboch projektov investuje približne 1,5 miliona eur.

Lyžiarske stredisko Lachtal: Projekt záruka snehu 2019

Spoločnosť Lachtal Lifte & Seilbahnen investuje v roku 2019 do skvalitnenia a vystavby zasnežovacich zariadeni. Projekt zahŕňa vystavbu čerpacej stanice priamo pri retenčnej nadrži vratane novych transformačnych stanic ako zosilňovačov. Potrubne vedenie bolo sčasti obnovene resp. rozširene a boli doplnene dodatočne snežne dela.

V ramci tychto prac bola vytvorena nova cca 1 km dlha zjazdovka. Celkovo bolo na tieto opatrenia vynaloženych cca 3,5 miliona eur.

Nové hotely a prístavby

  • Lyžiarske stredisko Hauser Kaibling

Nove lyžiarske stredisko za viac ako 51 milionov eur vznika v Haus im Ennstal: Hneď vedľa zjazdu Prenner v Hauser Kaibling sa stavia dovolenkovy areal s 36 horskymi chatami typu „Premium-

Chalets“ a 30 apartmanmi.

  • Skylodge Alpine Homes v stredisku Hauser Kaibling

Luxusne apartmany Skylodge Alpine Homes ležia v lyžiarskom stredisku Hauser Kaibling vo vyške 1100 m a ponukaju priamy pristup k hojdačke cez 4 vrchy v Schladmingu (len 200 m od vleku), dych vyražajuci vyhľad na pohorie Dachstein a všetko možne pohodlie, dostavane budu pred zimnou sezonou 2019/2020.

  • Helmut Marko rozširuje ponuku hotelov na úpätí vrchu Schlossberg

Hotelier a expert na motorovy šport, Helmut Marko, revitalizuje renesančnu budovu, ktora je chranenou pamiatkou, na brehu rieky Mur v Grazi a rozširuje tak svoju ponuku hotelov na upati Schlossbergu. V susedstve leži aj jeho hotel Schlossberghotel.
V aprili 2017 otvoril Lendhotel, od roku 2000 prevadzkuje Augartenhotel, ešte v tomto roku bude hotel dokončeny.

  • Graziózne od júna

12 apartmanov, ktore umožňuju cestu okolo celeho sveta, je k dispozicii od leta v časti Stiftingtal v Grazi. Možete si vybrať z apartmanov s rozlohou od 25 do 59 m2 vratane veľkorysych vonkajšich priestorov. K dispozicii su aj virivky a vonkajšie kuchyne, dve hlavne budovy zaujmu svojimi arkiermi, točitymi schodiskami a pristreškami. Heslo: Lepšie ako u vas doma.

  • Hotely Jufa v Štajersku

Rozširenia a prestavby Jufa hotelov Sigmundsberg a Erlaufsee za 7,5 miliona eur, rekonštrukcia izieb, vstupnej haly a raňajkovych priestorov v hoteli Jufa Pollau do jari 2019, ako aj novy hotel

Jufa Weiz od jari 2020.

  • Apartmány Bauernstadl City Appartements vo Feldbachu

24 apartmanov bolo postavenych nad sedliackou stodolou vo Feldbachu, najvačšim regionalnym trhom s potravinami a vinom v Rakusku s viac ako 200 dodavateľmi z regionu Thermen- &

Vulkanland Steiermark. Celkova vyška investicie: 1,2 miliona eur

  • Apartmanovy hotel Apart33 v obci Haus im Ennstal s 35 plne vybavenymi apartmanmi s vlastnou saunou je vam okamžite k dispozicii. Najmenši apartman pre 1 až 3 osoby ma rozlohu
    50 m2, najvačši je dvojpodlažny penthouse s rozlohou 173 m2.
  • 11 chát Mondi Chalets pri jazere Grundlsee
  • Lofty Steirerloft Andreas Gabalier a Steirerloft Mario Barth v St. Peter am Ottersbach
  • AMEDIA hotel v Grazi, v blizkosti letiska a železničnej stanice, 89 izieb (otvorený koncom roku 2019)
  • Hotel Intercity na železničnej stanici v Grazi s 229 izbami (otvorenie koncom roku 2020)
  • Motel One na námestí Jakominiplatz v Grazi so 160 izbami na prvom poschodi aukčneho domu Dorotheum (otvorenie v roku 2022)

Rôzne

  • V Grazi pribudne Schlossbergmuseum: V sulade s konceptom Roku kultury 2020, bude na Schlossbergu v Grazi na Deň matiek v roku 2020 otvorene nove muzeum. Ako vravi Otto Hochreiter, riaditeľ Grazskeho muzea, štyri stanoviska a čarovna zahrada umožnia putavu prechadzku okolo hodinovej veže.
  • Knižnica v kláštore Vorau je po renovácii znovu vystavená na obdiv: renovacia trvala 6 mesiacov; naklady dosiahli cca 160 000 eur

Príroda a pohyb

Nová 10-miestna kabínková lanovka v Planai & kabínka ako pódium

Novovybudovanim hlavnej lanovky v aprili 2019 sa uskutočnila doteraz najvačšia investicia v historii spoločnosti Planai-Hochwurzen-Bahnen. Postavi sa najmodernejšia vykonna 10-miestna kabinkova lanovka novej produktovej rady „D-Line“ so 153 kabinkami a prepravnou kapacitou 3800 osob za hodinu. Navštevnici maju k dispozicii najmodernejšie technicke vybavenie, ako bezbarierovy nastup a vystup, vačšie kabinky, moderny dizajn a optimalizovane priestory s pokladňami. To všetko možete zažiť v ramci sprievodneho programu k otvoreniu lyžiarskej sezony 2019 v Schladmingu od 6. decembra. Teda počas dňa.

Večerny hudobny program zahŕňa množstvo renomovanych zahraničnych didžejov, ktori sa postaraju o horuce rytmy a party atmosferu na scene, ktora bola inšpirovana lanovkovou kabinou. Top didžeji Dimitri Vegas & Like Mike spolu s Lost Frequencies, W&W a Mike William premenia Planaisky štadion na tanečny parket. O riadne bity sa postaraju skupiny Da Tweekaz & Wildstylez. O dobru naladu sa postara aj rakuske duo didžejov Darius & Finlay, rovnako ako aj Rockharmonix. Program tohtoročneho otvorenia lyžiarskej sezony bude mať po prvykrat aj druhu fazu, ktora bola zverejnena 6. novembra 2019. www.schladming-dachstein.at

Vychutnajte si jogu a lyžovanie v lyžiarskom stredisku štyroch hôr

Novinkou zimnej sezony 2019/20 je baliček Radosť z lyžovania a jogy. Spaja v sebe kulinarske zažitky s lyžovanim a jogou na lyžiarskych svahoch. Deň začnete vydatnymi raňajkami v reštauracii Schnepf´n Alm (stredisko Reiteralm). Pohorie Hochwurzen s jeho nadhernou horskou sceneriou je idealnym miestom pre jogu a lyžiarov. Inštruktorka jogy Karin Seebacherova hovori: „Joga je idealnym sposobom, ako sa zahriať pred lyžovačkou.

Pomože vam najsť rovnovahu, spravne ťažisko a minimalizuje tak riziko zraneni.“ Chata Kessleralm na svahu Planai vam po cvičeni jogy ponukne chutne vegetarianske prekvapenie. Na zaver dňa si možete vychutnať posedenie v utulnom Apres-Ski v Hauser Kaibling (Almarena) – s kulinarskymi špecialitami.
Cena: od 152 eur za osobu pri štyroch učastnikoch (januar – marec, každy štvrtok). www.schladming-dachstein.at

Slope-Food-Bahn (hodovanie na lanovke) pre gurmánov na Tauplitzi

Po uspešnej premiere v minulej sezone sa 28. marca 2020 po ukončeni denneho lyžovania uskutočni druhy ročnik hodovania na lanovke „Slope-Food-Bahn“, v ramci ktoreho sa bude podavať 4-chodove menu od najlepšich miestnych gastronomov, ktore si budete mocť vychutnať pri zapade slnka nad Tauplitzom priamo v kabinkach lanovky Mittersteinbahn. Kulinarsky vrchol ukončenia zimnej sezony. www.schnabulieren.at

www.dietauplitz.com

Po štvrtýkrát: Deti, hurá na lyže!

Lyžiarsky festival FamilienSkiFest Steiermark: Sobota 14./nedeľa 15. decembra 2019

Hry, zabava, bezpečnosť a poriadna davka srdečnosti – štajerske zjazdovky, bežkarske trate a detske dobrodružne svety su pre vas pripravene: Už štvrtykrat po sebe vas veľke podujatie FamilienSkiFest Steiermark pozyva na prehliadku viac ako 30 (z toho 8 aj v sobotu) štajerskych lyžiarskych a bežeckych trati.

Pre všetky plati: 50% zľava na

  • skipas pre deti do 15 rokov
  • požičanie lyži pre deti do 15 rokov
  • lyžiarsky kurz pre deti do 15 rokov

V lyžiarskych strediskach Joglland-Waldheimat a Naturpark Almenland je deň lyžovania dokonca zdarma, poplatok za bežkarske trate v Ramsau odpada pre deti tiež, v stredisku Reiteralm su lyžiarske kurzy a požičovňa lyži zdarma.

Okrem toho je pripraveny bohaty program, ktory urobi začiatok sezony čo najľahšim a najzaujimavejšim, ako napriklad: Kurz skakania na lyžiach (Tauplitz), horske zachranne cvičenie (Loser), jazda na snežnych bicykloch (Prabichl), jazda na snežnych skutroch (Stuhleck), putovanie s horiacimi fakľami (Hochwechsellifte, Joglland-Waldheimat), predvadzanie ratrakov (lyžiarske stredisko Almenland), zabavny kurz bežkovania s inštruktorom (bežkarska trať Ramsau).

Oficialny štart sa uskutočni v stredisku Brunnalm/Veitsch v sobotu 14. decembra 2019 o 10.00 hodine. www.steiermark.com/familienskifest

Sedem jednou ranou: „Stredisko zimných športov HOCHsteiermark“

Každy zo 7 lyžiarskych regionov Horneho Štajerska sa vyprofiloval od raja s prirodnym snehom cez treningovu a lyžiarsku oblasť až po zažitkove lyžiarske svahy. Každe lyžiarske stredisko ponuka baliček, ktory zahŕňa 3 noci/4 dni vratane dodatočnych služieb, pričom v posledny deň možete navštiviť niektore z ďalšich stredisk v Hornom Štajersku zdarma.

Vyber: V lyžiarskom stredisku Prabichl si vyskušate svoje prve obluky na lyžiach, zdokonalite sa na svahoch v Stuhlecku, najvačšom lyžiarskom stredisku regionu a zažitok z pretekania si vychutnate v Schwabenbergarena v Turnau. Alebo možete s požitkom začať v stredisku Brunnalm-Veitsch, potom otestovať raj s prirodnym snehom Aflenzer Burgeralm a nakoniec si prezrieť nove stredisko Mariazeller Burgeralpe. V rodinnom lyžiarskom stredisku Niederalpl jazdia všetky deti do 15 rokov v sprievode jedneho z rodičov zdarma.
Zaujimave a cenovo dostupne dovolenkove baličky su na požiadanie v regione Hochsteiermark. www.hochsteiermark.at

„Snežnicová turistika“: v 3. kole

Najvačši rakusky snežnicovy festival ide po dvoch uspešnych ročnikoch nasledujucu zimu do tretieho kola. Približne 30 podujati v priebehu 10 dni predstavi v dovolenkovom regione Murau-Murtal v obdobi od 24.1. do 2.2.2020 tento staronovy trendovy druh športu. Aj tento ročnik ponukne zaujimave workshopy o bezpečnosti, ekologii divej zveri, fotografie a tury. Tip: Buďte rychli – workshopy su veľmi rychlo obsadene. www.aufschneeschuhwandern.at

Úžasné výhľady z novej zimnej turistickej trasy na vrch Loser

Na novej jeden kilometer dlhej vysokohorskej turistickej trase na vrch Loser sa nadšencom zimnej turistiky otvoria fantasticke vyhľady na pohorie Tote Gebirge, ponad vrch Trisselwand a jazero

Altausseer See až k Dachsteinskemu ľadovcu. Lanovkami Loser-Jet a dvojsedačkovou lanovkou sa dostanete do vyšky 1600 m n. m. Chodnik vedie popri udolnej stanici Loserfenster až k horskej reštauracii Loser-Alm. Odtiaľ prejdete po upravenom horskom chodniku za cca 45 minut k udolnej stanici lanovky Sonnleitenlift, odkiaľ sa vam naskytne vyhľad na zasnežene chaty Egglgrube. Ta ista trasa vedie spať na Loser-Alm, na ktorej si možete urobiť prestavku na chutne občerstvenie na panoramatickej terase s nadhernym vyhľadom. Potom sa možete zviezť vlekom do udolia alebo zakončiť vylet športovou sankovačkou na rodinnom lyžiarskom svahu Loser. www.loser.at/de/derloser/winter/aktivitaeten/winterwandern

Biatlon pre ľavákov na bežkárskej trati Joglland-Loipe v St. Jakob im Walde

V sučasnosti sa vyrabaju aj vzduchovky pre ľavakov s ľavou rukovaťou, ktore umožňuju aj im spravne si osvojiť a trenovať biatlon. Možete si ich hneď vyskušať na bežkarskej trati Jogllandloipe, ktora bude od nasledujucej zimnej sezony vybavena zariadenim na upravu bežkarskych trati s frezou pre stopu, ktora spĺňa podmienky pre majstrovstva sveta. Umele zasnežovanie okrem toho prinaša aktualne 10.000 m3 snehu namiesto predchadzajucich 8.000 m3 na 5 km bežkarskych trati. www.orthofer.at/winter/joglland-loipe

Nový lyžiarsky areál „Ski GaalaXie“

Novinkou v lyžiarskom stredisku Gaal je takzvana „Ski GaalaXie“, s ponukou pre začiatočnikov a všetkych, ktori tužia po zabave na snehu. Areal s rozlohou cca 2 ha ponuka skvele možnosti pre lyžiarov, sankarov a bobistov. Na kopec sa pohodlne dostanete na 60 m dlhom zastrešenom dopravnom pase. Hore uprostred svahu je pre divakov k dispozicii napriklad zastrešena „obyvačka“. Idealna pre rodičov, ktori chcu sledovať svoje deti. www.gaalerlifte.at

Prechádzky s oslíkom: „Rýchlo“ spomaľte

S oslikmi plynie čas inak. Tak či onak. Pomale prechadzky so zvieratami možu viesť človeka k tomu, že bude veci a plynutie času vidieť a vnimať uplne inak. V najlepšom pripade vas to urobi pokojnejšimi a uvoľnenejšimi. Ak nie, potom pre vas po tejto skusenosti nastal ten spravny čas zamyslieť sa nad svojim životom.

Terminy: 23.11., 21.12.2019, cena: 10,50 eur na osobu.

www.naturpark-poellauertal.at

Regenerácia a wellness

Štajersko – špičkový wellnesový región v Rakúsku

Na zaklade viac ako 25.000 udajov vypracovali experti na wellness zo spoločnosti Travelcircus v spolupraci so Spolkovym zvazom nemeckeho cestovneho ruchu (BTW) trojdielnu spravu o stave wellness. V prvej časti bolo preskumanych 70 regionov a 100 miest v regione nemecky hovoriacich krajin z hľadiska faktorov ako kvalita, ponuka a hodnotenie.


Thermen & Vulkanland Steiermark Harald Eisenberger

Výsledok: Štajersko je čislom 1 medzi špičkovymi wellness regionmi v roku 2019 v Rakusku.

Štajersko zviťazilo vo všetkych piatich hodnotiacich kriteriach:

  • Počet ubytovani s wellness
  • Vyhodnotenie ponuky wellness služieb
  • Liečebny faktor
  • Kupele a kupeľne procedury
  • Faktor oddychu

www.thermen-vulkanland.at

Týždne termálnych vôd

Termalna voda je pramenitym zdrojom energie v regione Thermen- & Vulkanland Steiermark a od 10. januara (Dlha noc termalnych kupeľov) do 22. marca 2020 (Medzinarodny deň vody) bude opať centralnou temou tyždňov termalnych vod. Na podujati Echt.gsund – ThermalWasserWochen (Skutočne zdravych tyždňoch termalnych vod) ponuka šesť termalnych kupeľov od otvorenia podujatia až, po zaverečny ceremonial opať raz bohaty sprievodny program na temy „termalna voda“ a „zdravie“ so vzrušujucimi pohľadmi do zakulisia.

Joga vo viniciach a viechach

Cvičenia jogy su jedna, štajerska vinohradnicka oblasť druha vec. Vzajomne spojenie oboch je neprekonateľne. Biodynamicke vinarstvo Tauss ponuka v špecialne upravenom dome ticha počas celeho roka seminare jogy, tento rok ešte do 15. decembra a potom znovu od 25. januara 2020. V hoteli Weingartenhotel Vincent sa od 6. do 10. novembra konaju „dni ticha s jogou, zvukom a radosťou“.

www.weingut-tauss.at/de/yoga.htmlbuschenschank-pitter.business.sitevincent-hotel.at/stille-tage-mit-yoga-klang-und-genuss-2

Regeneračný účinok nechtíka lekárskeho

Nechtik lekarsky, použivany najma pri problemoch s kožou a na ošetrovanie ran, je pravdepodobne jednou z najznamejšich liečivych bylin v našich zemepisnych širkach. Liečiva rastlina obsahuje mnoho z medicinskeho hľadiska cennych latok, ako napr. etericke oleje, saponiny, silice, flavonoidy a karotenoidy, ktore maju široke spektrum učinkov. Jednou z hlavnych učinnych latok je alpha-cadinol, ktory je znamy svojimi antimykotickymi a protizapalovymi vlastnosťami, ako aj pozitivnymi učinkami na pečeň. Ak chcete urobiť niečo pre vašu pokožku, su pre vas masaže s nechtikovym olejom (Rogner Bad Blumau) alebo pečeňovy zabal s nechtikom (Der Wilde Eder) to prave: „Filozofii prirodneho parku Almenland nas naučili naši rodičia – ja sama som jeho nadšenym priaznivcom, pretože si v prirodnom parku Almenland možem vybrať zo širokej škaly kvalitnych produktov pre oblasť wellness: Rozne bylinne oleje z Almenlandu na masirovanie, rukavice z ovčej vlny na jemny peeling, pečeňovy zabal s nechtikom lekarskym, medovka a oveľa viac. V spolupraci s vyrobcami, dodavateľmi, hostiteľmi a zamestnancami v oblasti wellness vytvarame poctivy a autenticky zaklad pre harmonicku dovolenku v prirode – to oceňuju aj naši hostia a tak sa k nam znova a znova vracaju“, hovori z vlastnych skusenosti Beate Ederz hotela Der Wilde Eder. www.blumau.com a www.der-wilde-eder.at

 

Kultúra v zime

20 rokov adventu v Mariazelli od 21. novembra do 22. decembra (každý štvrtok – nedeľa) To čo sa pred 20 rokmi začalo ako pôsobivá inscenácia predvianočného obdobia pred Mariazellskou bazilikou, sa premenilo na jeden z úspešných príbehov rakúskeho cestovného ruchu.

Region Mariazeller Land pozval navštevnikov na adventne trhy po prvykrat v roku 2000. Laskyplne vyzdobene stanky zo smrekoveho dreva, sviečky a obrovske girlandy odvtedy každy rok v čase adventu zdobia hlavne namestie a lakaju svojich navštevnikov na prechadzku a nakupy. Možete tu obdivovať povodne vidiecke remesla, krasne vianočne ozdoby, chutne medovničky, drevorezby a drevene hračky. Vone živice a kadidla sa miešaju s voňou škorice a pomarančoveho punču a prenikaju cez nos priamo do srdca. Program dopĺňaju koncerty zborov v bazilike, napr. Viedenskeho chlapčenskeho zboru Wiener Sangerknaben.

Jubilejný Mariazellský adventný kalendár

K 20. vyročiu adventnych trhov v Mariazelli bude pre navštevnikov pripravena jedna zvlaštnosť: Prvy adventny kalendar na svete, po ktorom sa možno prejsť. Jednotlive stanoviska budu krasne vyzdobene na temu adventu a Vianoc (s dorazom na Mariazellske tradicie a kresťanske zvyky). Na klasickom papierovom adventnom kalendari – v podobe ilustrovanej mapy mesta – možete otvoriť jednotlive okienka, ktore vam ukažu miesta, ktore možete navštiviť na veľkom adventnom kalendari. Pri každom okienku najdete kratke popisy danych miest, ktore možete zbierať a vziať si so sebou domov. www.mariazeller-advent.at

  1. výročie osláv sv. Barbory v Eisenerzi

Na štajerskej železnej ceste sa po staročia rozvijala banicka kulturna tradicia s typickymi tancami, piesňami, vlastnym slavnostnym krojom a slavnosťami. Tato sa v stale aktivnom banskom regione v okoli štajerskeho Erzbergu praktizuje dodnes a odzrkadľuje jeho identitu.
Praktizovanie tradicie sa v dnešnej dobe sustreďuje najma na oslavy sv. Barbory, ktore sa konaju 4. decembra. 30. november: Oslavy sv. Barbory banickeho spolku

Vordernberg so slavnostnym svatobarborskym sprievodom, pochodom banikov, svatou omšou a banickymi trhmi.

  1. november: Oslavy sv. Barbory „Barbara im Berg“, Guswerk. Pochod s fakľami po trase 450 m pozdĺž potrubia horskeho prameňa veduceho do vnutra kopca.
  1. december: Oslavy sv. Barbory banickeho spolku Radmer.
  2. december: Svatobarborska omša v kaplnke sv. Barbory na zamku Thorl.
  3. december: Banicka polnočna šichta v Leobene.
  4. december: Oslavy sv. Barbory v banskom meste Eisenerz s preskakovanim kože a narazenim piva Barbora.
  1. december: Banicka polnočna šichta v Erzbergu.

www.hochsteiermark.at

Kreatívna príprava na Vianoce

Ak existuje obdobie, ktore v nas prebudi vašeň pre majstrovanie, potom je to určite obdobie adventu. Pri vyrobe adventnych dekoracii, vencov a vianočnych ozdob až po vyzdobu stolov a dveri je potrebna vysoka uroveň kreativity. Každy z nas totiž tuži vniesť do svojho pribytku pestrosť a farebnosť, keďže priroda vonku sa odobrala na zimny odpočinok a je chudobna na podnety.

Množstvo kreativnych rad a napadov najdete na workshopoch organizacie „Vom Hugel“. Workshop „Dive zimne vence“, ktory sa kona 13. a 14. novembra, prinaša nielen nove napady, ale aj remeselne techniky, ktore vam umožnia ich uskutočniť; „Vianočne vyrobky“ sa budu vyrabať 16. novembra z vetvičiek, šišiek a sušenych kvetov, adventne vence sa budu vyrabať od 25. do 30. novembra. www.vomhuegel.at/veranstaltungen

Öblarnská hra Krampusov

Keď začiatkom decembra zaznie v štajerskom Oblarne praskot biča a zjavia sa jedinečne postavy ako „Grasteufel“ (zeleny čert), „Flechtenmann“ (lišajnikovy muž) a „Schab“ (stoh), plati vyrok Pauly Groggerovej: „Stare zvyky maju čarovnu moc. Keď pride ich hodina, dotknu sa aj nas.“ Paula Groggerova, slavna rakuska ľudova poetka, sama pochadzala z Oblarnu a často videla

toto divadlo na vlastne oči. Vďaka svojim originalnym textom z 18. storočia patri Oblarnska hra Krampusov k poslednym ľudovym divadelnym hram tohto druhu v Štajersku. Pred 5 rokmi bola preto zaradena do zoznamu nehmotneho kulturneho dedičstva Rakuska. Tohtoročna hra Krampusov sa bude konať v sobotu 7. decembra od 19.00 hodiny. www.krampus.st

Silvester v Grazi

Voda, oheň, laser a svetlo sa na hlavnom namesti v Grazi postaraju o impozantnu show a ohromia vas posobivou prezentaciou pred nadhernou kulisou radnice v Grazi. Fascinujuce videoprojekcie na vodnom platne sa postaraju o to, že zaver roka sa pre vas stane nezabudnuteľnym zažitkom. Posledny deň stareho roka si sprijemnite jednou zo silvestrovskych prechadzok so sprievodcom, klasickou alebo kulinarskou. Ak uprednostnite pobyt v Grazi ešte pred Vianocami, možete sa od 22. novembra do 24. decembra poprechadzať napr. od Vianočnych trhov na hlavnom namesti k trhu remesiel na namestiach Farberplatz, Mehlplatz a Glockenspielplatz. www.graztourismus.at

Jedlo a pitie

Gastronómia na kolibách z kuchyne Richarda Raucha

Tomu sa hovori perfektna štajerska spolupraca: lyžiarske svahy a horske chaty na severe Štajerska v kombinacii s kucharskym umenim šefkuchara Richarda Raucha z juhu. Vysledkom je „gastronomia na kolibach Richarda Raucha“, ktora ponuka na 14 vybranych chatach počas celej zimy kulinarske špeciality – a s nimi kucharske umenie na najvyššej urovni pozdĺž zjazdoviek, bežkarskych trati a zimnych turistickych tras na najvyššich pohoriach v Štajersku.

Steiermark Tourismus ikarus.cc

Po uspešnom zahajeni projektu v juni 2019 pre letnu sezonu pokračuje toto hodovanie aj v zime. Jedla budu zverejnene a predstavene začiatkom decembra. Jedno je však iste: obľubeny Dachstein-Burger – zjemneny jablkovo-smrekovcovym chutney – bude stať na jedalnom listku chaty Brandalm aj v zimnej sezone.

Inak bude ponuka jedal obmenena, pretože v zime opať pribudnu do ponuky nove horske chaty. www.schladming-dachstein.at

Pivo Murauer Weißbier je majstrom sveta

Určite ste si mysleli, že najlepšie pšenične pivo musi pochadzať z Bavorska. Omyl. Od 7. augusta vieme, že pochadza z rakuskeho mestečka Murau. Pivovar Murau sposobil na suťaži World Beer Awards v Londyne hotovu senzaciu: Ziskal pre Rakusko titul majstra sveta (najvyššie možne ocenenie) v kategorii pšeničnych piv bavorskeho typu Hefe Weisbier. A tak bolo pšenične pivo z pivovaru Murau vyhodnotene špičkovou nezavislou porotou zloženou z odbornikov z Europy, USA a Azie za najlepšie pšenične pivo na svete. Vzhľadom na to, že v ramci suťaže World Beer Awards bolo ochutnanych a hodnotenych viac ako 3.500 piv z viac ako 50 krajin, je tento vysledok pre pivovar Murau naozaj vynikajuci. www.murauerbier.at

Gösser Bräu s prvým rakúskym barom s pivom a pálenkou

Pivovarska reštauracia Gosser Brau rodiny Grossauerovcov, ktora podnika v oblasti gastronomie, kde absolvoval svoju prax Johann Lafer, bola prestavana. Jednou z jej noviniek je prvy rakusky bar s pivom a palenkou.
Celkovo bolo prestavanych 620 m2. Pracovalo sa s prirodnymi materialmi, ktore sa použivaju v Gosser Brau už viac ako sto rokov – ako napriklad dub a žula. Okrem baru s pivom a palenkou ladeneho do zelena, ktory disponuje asi 40 miestami na sedenie, bol v zadnej časti podniku vytvoreny novy priestor, otvorena kuchyňa.

Odteraz bude Gosser Brau ponukať možnosť predstaviť sa popri najlepšich vyrobcoch palenky v krajine aj malym a malo znamym majiteľom palenic. Prehliadka sa kona každe štyri tyždne, ako prva sa predstavi producentka ovocnych destilatov Monika Tinnauer, ktora na tohtoročnom udeľovani cien World Spirit Awards ziskala tri zlate medaily a bola tak vyhlasena za najlepšieho vyrobcu palenky.Stare tradicie ako tzv. „Bierstacheln“ (ponorenie horucej kovovej paličky do piva) znovu oživuju Gosser Brau. „Pivovarnici tymto sposobom v minulosti zohrievali veľmi studene pivo na teplotu vhodnu na pitie. A to ponorenim žeraveho železa – takzvaneho pivneho žihadla – do piva. Časť zvyškoveho cukru takskaramelizovala a vznikla uplne nova škala voni“, vysvetľuje pan Grossauer.

www.goesserbraeugraz.at

Fotografia na titulke: © Planneralm / Harald Waupotitsch

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej