ONLINE MAGAZIN

Drevené chrámy na severovýchode Slovenska lákajú českých a domácich turistov

Súčasťou turizmu sú aj drevené kostolíky

Jedinečné kultúrne dedičstvo predstavujú drevené chrámy na severovýchode Slovenska. V okresoch Bardejov, Svidník a Snina a ich širšom okolí sa nachádza spolu 42 týchto cirkevných stavieb postavených z dreva. Drevené chrámy patria medzi najväčšie poklady a skvosty umenia a náboženstva na Slovensku. Sú to unikátne stavby po stránke architektonickej i sakrálnej. Tieto umelecké diela vyžarujú silu, um a zručnosť majstrov. Podrobné informácie o každom z nich sú na stránke : http://www.drevenechramy.sk.

Bodružal

Radomír Jančošek, riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov k tomu dodáva: ,,Drevené kostolíky  významne prispievajú k súčasnej atraktívnosti nášho regiónu pre turistov. Najviac ich vyhľadávajú domáci  a českí turisti.  Drevené chrámy sú unikátnymi skvostami časti východného Slovenska a  sú jedinečné aj v porovnaní so svetom. Tvorili ich hlavne tunajší majstri. Využili potenciál regiónu, ktorým je drevo ako dostupný  a lacný stavebný materiál. Zaujímavosťou je, že sa pri ich výstavbe nepoužili žiadne klince.“

Hervartov

,,Väčšina z týchto drevených chrámov bola vystavaná na východnom Slovensku v miestach, kde sa usídlili katolíci východného obradu. Hlavne na severe východného Slovenska sa dodnes zachovalo prevažne na pôvodných miestach 42 drevených chrámov, ktoré vznikali v rôznych časových obdobiach 17. – 19. storočia. V chrámoch nedominuje luxus a honosnosť, ale jednoduchosť a pravdivosť. Každý z týchto chrámov je jedinečný a výnimočný niečím iným, ale všetky majú spoločné rozdelenie interiéru na tri základné časti, a to na predsieň (babinec), chrámovú loď a svätyňu. Dominantou každej cerkvi je ikonostas, ktorý oddeľuje svätyňu od lode. Je to stena zložená z viacerých radov ikon, zoradených podľa presného liturgického kánonu. Pre každú z ikon je charakteristické, že bola napísaná na dreve a že ukrýva v sebe hlbokú symboliku. Práve symbolika je dominantnou črtou celého východného obradu, nielen pri písaní ikon, ale aj pri slávení jednotlivých bohoslužieb a rôznych pobožností,“ uvádza sa na http://www.drevenechramy.sk. Na tejto stránke sa dá dostať preklikom aj k podrobným informáciám o každom z týchto kostolíkov.

Severovýchod Slovenska láka históriou, kultúrou a kúpeľníctvom

Najlákavejšími destináciami regiónu OOCR „ŠARIŠ“- Bardejov sú Bardejovské Kúpele, mesto UNESCO BardejovSvidník s Duklou. Najnavštevovanejším podujatím v regióne je tradičný Bardejovský jarmok. Najzaujímavejšími atrakciami spojenými s náboženstvom  je v bezprostrednom okolí Bardejova zachovaných 7 gréckokatolíckych a 1 rímskokatolícky drevený kostol: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. V širšom okolí Bardejova je to až 13 kostolíkov.

Chrámy v širšom okolí Bardejova: 01. Frička, 02. Hervartov, 03. Hutka, 04. Jedlinka, 05. Kežmarok, 06. Kožany, 07. Krivé, 08. Lukov – Venécia, 09. Mikulášová (Bardejovské Kúpele), 10. Tročany, 11. Varadka, 12. Vyšná Polianka, 13. Zboj (Bardejovské Kúpele)

Svidník a okolie: 01. Bodružal, 02. Dobroslava, 03. Hunkovce, 04. Korejovce,

Krajné Čierno , 06. Kurimka, 07. Ladomirová, 08. Miroľa, 09. Nižný Komárnik, 10. Nová Polianka (Svidník), 11. Potoky, 12. Príkra, 13. Šemetkovce, 14. Vyšný Komárnik

Snina, okolie a iné: 01. Brežany, 02. Hrabová Roztoka, 03. Hraničné, 04. Inovce, 05. Jalová, 06. Kalná Roztoka, 07. Kožuchovce (Košice), 08. Malá Poľana (Hradec Králové – ČR), 09. Matysová (Stará Ľubovňa), 10. Nová Sedlica (Humenné), 11. Ruská Bystrá, 12. Ruský Potok, 13. Šmigovec, 14. Topoľa, 15. Uličské Krivé

Tročany

 

TOP 7 miest, ktoré v rámci OOCR Šariš-Bardejov musíte navštíviť:

  1. Najviac sa na udržaní turistov v regióne podieľajú ubytovacie zariadenia v Bardejovských Kúpeľoch, dva wellness komplexy a v lete aj vonkajšie kúpalisko. V kúpeľoch sa liečila rakúska cisárovná Alžbeta, zvaná Sisi. V liečebnom dome Alžbeta udržiavajú na jej pamiatku apartmán kde bývala, malé múzeum a predávajú suveníry pripomínajúce jej pobyt. Kúpele majú 10 liečivých prameňov a najširšie liečebné indikácie na Slovensku.
  2. Medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie atrakcie regiónu patrí samotné mesto UNESCO Bardejov a predovšetkým jeho zachované centrum so sochou kata. Tu sú  aj ďalšie magnety ako Bazilika minor Svätého Egídia, bývalá Mestska radnica – prvá stavba renesancie na území Slovenska s expozíciou Šarišského múzea, Pamätník holokaustu a Bardejovské suburbium – Stará synagóga.
  3. Obľúbený je aj Skanzen – Múzeum ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch
  4. Dĺžka vybudovaných a udržiavaných, navzájom prepojených piatich cyklotrás v okolí Bardejova dosahuje spolu takmer 10 km a dĺžka značených turistických chodníkov v okolí kúpeľov dosahuje cca 40 km. Atrakciou je obnovená rozhľadňa na Kamennej hore. Cyklotrasy tvoria štyri liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon, Čerešenka, Herkules, Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. Cyklochodník z Bardejova na Mníchovský potok je súčasťou medzinárodnej cyklotrasy AQUAVELO v slovensko – poľskom pohraničí, ktorá v dĺžke 230 km spája kúpeľné mestá Bardejovské Kúpele, Krynica, Muzsyna, Szczawnica, s bodmi záujmu, pamiatkami, faunou, flórou.
  5. Na prechádzky láka Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch
  1. Obrovský záujem a nadšenie medzi fanúšikmi Beatles vyvoláva Ulička Johna Lennona v Bardejove. Ulička a Parčík Johna Lennona v centre Bardejova, spolu s rodinným domom zasväteným pamiatke geniálneho hudobníka, sú dielom nadšenca a aktivistu Pavla Zajaca. Na fasáde jeho rodinného domu sú trojrozmerné grafiky a kované umelecké diela a v suteréne galéria venovaná Beatles a Johnovi Lennonovi. Už viac ako 15 rokov sa tu každý rok 8. decembra koná pietna akcia–spomienkový koncert pri príležitosti tragickej smrti Johna Lennona.
  1. K atrakciám severovýchodného Slovenska patrí aj mesto SVIDNÍK, ktoré je od roku 2017 členom OOCR. Kapitolu vojnových dejín dokumentuje Vojenské múzeum vo Svidníku a v priľahlom parku sa nachádza externá expozícia ťažkej vojenskej techniky. S vojnovou históriou súvisí aj Pamätník na Dukle.

Viac je na: www.kupele-bj.sk, www.bardejov.sk, www.svidnik.sk,www.visitbardejov.sk

Projekty a ich aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej