ONLINE MAGAZIN

Miesta spojené s udalosťami roku 1989 v Prahe

Pred 30 rokmi v Československu padol komunistický režim. Kadiaľ kráčali dejiny?

V novembri to bude tridsať rokov od chvíle, čo Prahou prešiel pokojný študentský pochod. Brutálny policajný zákrok, ktorý ho ukončil, vtedy odštartoval vlnu odporu, ktorá vyústila v zmenu politického systému. Začali veľké demonštrácie nielen jednotlivcov, ale veľkej väčšiny obyvateľov štátu. A ich výsledok? Československo sa zbavilo totalitného režimu a po štyridsaťjeden rokoch sa vrátilo medzi nezávislé demokratické štáty. Dnes vám predstavíme tie miesta v Prahe, ktoré sú spojené s novembrovými udalosťami tzv. Zamatovej revolúcie.

zdroj: shutterstock

Albertov – tu to všetko začalo

Z pokojnej študentskej manifestácie, ktorá bola zvolaná pri príležitosti 50. výročia českých vysokých škôl v čase nacistickej okupácie počas 2. svetovej vojny, sa stala demonštrácia volajúca po zmene politického zriadenia. Odtiaľ sa študenti vydali smerom do centra Prahy a volali po slobodných voľbách a konci vlády jednej strany. A kde Albertov hľadať? Je to študentská a univerzitná štvrť neďaleko Vyšehradu. Sídli tu niekoľko fakúlt niekoľkých pražských univerzít a nájdete tu aj malú univerzitnú botanickú záhradu.

Národná trieda – miesto stretu s políciou

Národnú triedu nájdete v samom centre Prahy a je zakončená mostom Légií cez Vltavu. Priamo tu nájdete Národné divadlo alebo tiež jednu z najstarších pražských kaviarní, kaviareň Louvre. A 17. novembra 1989 sa tento mestský bulvár stal miestom brutálneho zásahu voči pokojnej študentskej demonštrácii, ktorá sem dorazila z Albertova. Hromadné zatýkanie a neadekvátne silný zásah špeciálnych policajných zložiek vyvolal celospoločenský odpor a nespokojnosť s vládnym systémom vybublala na povrch. Zhruba uprostred Národnej triedy na stene Kaňkovho paláca nájdete pamätník na udalosti 17. novembra, kam každý rok stovky ľudí aj vrcholní štátni predstavitelia kladú kvety a zapaľujú sviečky.
Václavské námestie – centrum všetkých demonštrácií


Budova Národního divadla FOTO ©Prague City Tourism, www.prague.eu

Kto by nepoznal Václavské námestie. Václavák, ako mu tu familiárne hovoria. Rozľahlé námestie, ktoré kedysi dávno slúžilo ako trhovisko s koňmi, dnes plní úplne inú funkciu. Je to miesto, ktoré má symboliku. Zaplniť pri demonštrácii Václavské námestie od Národného múzea až po Můstek, čo je tamojšia stanica metra, je métou každého organizátora demonštrácie. Ale prečo to tak je? Pod sochou svätého Václava na koni, ktorú nájdete v hornej časti námestia, bola v októbri 1918 vyhlásená samostatná Československá republika. V roku 1939 tu prebiehali demonštrácie proti nacistickej okupácii aj proti invázii vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968. Tu sa na protest proti sovietskej okupácii o rok neskôr upálil Jan Palach. A práve sem potom koncom novembra 1989 prichádzali desaťtisíce ľudí, aby vyjadrili svoju nespokojnosť a túžbu po slobode. Z balkóna Paláca Melantrich sa prihováral v novembrových a decembrových dňoch neskorší prezident Václav Havel aj množstvo ďalších hýbateľov dejín.

 

Letná – keď sú námestia príliš tesné

Najväčšia novembrová demonštrácia však neprebehla na žiadnom z námestí. Tie sú príliš malé. Najrozsiahlejšia demonštrácia sa odohrala na Letnej, veľkej pláni nad Prahou pri futbalovom štadióne klubu Sparta Praha a Národného technického a poľnohospodárskeho múzea. Počas daždivého a mrazivého víkendu 25. a 26. novembra 1989 sa tu zišlo viac ako 1 000 000 ľudí z celého Československa, aby ukázali, že požiadavka slobodných volieb nie je len výmysel pár študentov z Prahy, ale väčšinový názor spoločnosti.

Letná FOTO UPVISION

 

Pražský hrad – sídlo prezidentov

Celý proces prerodu od komunistickej totality k demokratickej spoločnosti by nebol dokonaný, keby sa na konci decembra 1989 nestal prezidentom disident a spisovateľ Václav Havel. Pochádzal z kedysi zámožnej pražskej rodiny a v tom čase mal za sebou už niekoľko pobytov v komunistických väzniciach. Bol vedúcou osobnosťou celého hnutia, a nakoniec bol jednomyseľne zvolený vtedajšími poslancami za prezidenta. Voľba sa odohrala v gotickej Vladislavskej sále Pražského hradu. Vtedy boli odvolané všetky štrajky, štrajkové pohotovosti a obrie demonštrácie. Spoločnosť sa po viac ako mesiaci začala upokojovať, a začal tak prerod k demokratickému systému. Prvé slobodné voľby sa potom odohrali v júni 1990.


Večerné Hradčany FOTO ©Prague City Tourism

Perlička na záver: K aktivizácii spoločnosti prispelo aj svätorečenie sv. Anežky Českej, českej princeznej z rodu Přemyslovcov z 13. storočia, ktorá na Pražskom hrade vyrástla. Pár dní pred prvými demonštráciami, 12. novembra 1989, pápež Ján Pavol II. v Ríme Anežku kanonizoval. To silne podporilo celú disidentskú scénu bez ohľadu na náboženské vyznanie a pootvorilo Čechom dvere do slobodnej Európy. Slávna bohoslužba na poďakovanie za svätorečenie sa potom konala vo svätovítskej katedrále 25. novembra 1989.

 

Viac tipov a inšpirácií na výlety do celej Českej republiky nájdete na www.kudyznudy.cz

Fotografia na titulke: Pražský hrad FOTO Erika Plávková, CzechTourism

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej