ONLINE MAGAZIN

Kde a ako sa správne báť v New York City

New York sa delí na päť štvrtí, z ktorých sa každá svedomito pripravila na sezónu strašidiel a strašiakov. Podľa prezidenta a generálneho riaditeľa spoločnosti NYC & Company, Freda Dixona, rok čo rok je nadprirodzená tvár mesta vzkriesená strašidelnými halloweenskými atrakciami od Staten Island až po Bronx a všetkého medzi tým. Rodiny, milovníci vzrušenia, divadelní fanatici a diváci kostýmových večierkov, všetci nájdu v NYC 2019 niečo, čo si užijú. Halloweenskych nadšencov tak čaká rozmanitá škála možností stretnúť ducha strašiaceho New York v celom mesiaci október.

Vhodné pre rodinu

Spooky Pumpkin Garden v New York Botanical Garden                                  Do 31. októbra (Fordham, Bronx)

Botanická záhrada s rozlohou 250 hektárov je domovom neuveriteľných záhradníckych výstav a celoročných rodinných podujatí. Počas halloweenu víta návštevníkov s morom slávnostných tekvíc, hlúpych strašiakov a tomu odpovedajúcimi špeciálnymi aktivitami. Popri tématickej scenérii sú v ponuke návštevy „strašidelných stvorení noci“, aktivity v tme a monštruózna tekvica. (Viac informácií na https://www.nybg.org/.)

Boo v Bronx Zoo                                                                                                             28. september – 3. november (Fordham, Bronx)

Najväčšia zbierka najsilnejších dravcov zemegule bude tento rok v októbri hostiť aj príšery mýtickejšej povahy s „bububu v zoo“. Od kostýmových prehliadok a remeselníckych veľtrhov pre deti cez halloweensky festival piva až po Bootoberfest pre dospelých. Každý víkend zoo v Bronxe vyroluje oranžový koberec pre všetko, čo je strašidelné. Tip: Návštevníci ubytovaní v hoteli Affinia počas týchto vybraných víkendov môžu spolu so svojím pobytom získať špeciálny balík so štyrmi vstupenkami na zábavu. (Bližšie informácie na http://bronxzoo.com/.)

 

Governors Island’s Night of 1000 Jack O ‚Lucers                                                17. – 27. októbra (prístav v New Yorku)

Počas 10 dní sa ostrovná oáza (7 minút trajektom vzdialená od dolného Manhattanu) zmení na halloweenský raj s úchvatnými výhľadmi na New Yorkský prístav pozdĺž stezky Jack O’Lucerna vedúcej storočnými budovami. Ostrov je tiež domovom 200ročnej bývalej vojenskej pevnosti a väzenia Castle Williams. Svieže jesenné obdobie môžete stráviť na 6.5 kilometroch cyklistických trás alebo v rozmanitých voľnočasových oblastiach rozptýlených po ostrove. (Čítajte viac na https://govisland.com/.)

 

 

Halloweenský sprievod detí na Coney Island                                       28. septembra do 27. októbra (Coney Island, Brooklyn)

Aj keď sa plážová sezóna na ostrove skončila, na promenáde je ešte veľa zábavy. Patrí k nej 10. výročie halloweenskej prehliadky a súťaže kostýmov. Najslávnejší obyvatelia Brooklynu sa predvedú na Surf Avenue, kde vrámci súťaže kostýmov podstúpia face art a samozrejme halloweenské koledovanie („trik or treat“). Rodinám sa tiež odporúča preskúmať halloweenskú úrodu v blízkom Luna parku (Podrobnejšie na https://www.coneyisland.com/.)

 

Halloween v historickom meste Richmond                                          26. októbra (Richmond Town, Staten Island)

 

V historickom meste Richmond, žijúcej relikvii z 18. storočia, môžu návštevníci z prvej ruky vidieť dávny koloniálny život a zároveň koledovať („trick or treat“), ústami loviť jabĺčka z vody („apple bobbing“), skákať do sena, alebo sa zapojiť do remesiel. (Dozviete sa viac na https://www.historicrichmondtown.org/.)

 

Mŕtvy alebo živý v New York Hall of Science                       26. – 27. október (Flushing Meadows Corona Park, Queens)

V jedinom interaktívnom vedeckom múzeu v New Yorku sa deti vyzývajú k preskúmaniu vedy o strašidelnosti halloweenu pomocou materiálov pre domácnosť.  Cenu vyhrajú tí, ktorí prídu v kostýme s ranami či falošnou krvou, alebo si ho priamo v dieľni vytvoria.  (Čo a ako nájdete na https://nysci.org/).

 

Detský Halloweenský festival a strašidelný farmársky dom                           26. – 27. októbra (Glen Oaks, Queens)

Zatiaľ čo si rodiny užívajú tekvicové šaškárne tri týždne, posledný októbrový víkend je, keď sa väčšina halloweenskej zábavy odohrá na najdlhšie nepretržite obhospodarovanej lokalite v štáte New York. Na jesennom festivale sa deti zúčastnia strašidelného dobrodružstva na statku, preskúmajú úžasné kukuričné ​​bludisko, povozia sa na vlečke so senom počúvajúc country hudbu a ešte oveľa viac –http://queensfarm.org/.

Jazda v maškarnom plese                                                                                           1. – 31. októbra (Manhattan)

Jazda („The Ride“) – inovatívne a pohlcujúce autobusové turné po meste bude v tejto čarodejníckej sezóne zvádzať maškarným plesom. Pouliční umelci na prehliadkovej trase sa budú schovávať za svojimi čipkami a vyšperkovanými maskami, kým návštevníci si budú užívať očarujúce príbehy, okúzlujúce videá a aristokratickú náladu. (Detailnejšie na https://experiencetheride.com/.)

Sezóna sa končí 31.októbrom „tekvičkou na torte“ – zavŕšením 46. ročníka sprievodu masiek, tzv. Village Halloween Parade, kedy desiatky tisícov kostýmov pochoduje cez 6th Avenue a šíri slávnostného ducha spolu s desiatkami živých kapiel, výstredných bábok a nadšených divákov. Tohtoročná téma „Divoké veci!“ vyzývajú účastníkov odprezentovať svoj najkreatívnejší outfit zameraný na prírodu. (Časy, lístky a viac nájdete tu.)

Strašidelné zážitky začínajú týždne pred All Hallows Eve a siahajú ďaleko za Manhattanskú 6th Avenue. Okrem podujatí špeciálne šitých pre rodiny, v ponuke sú nasledovné okruhy:

Vzrušujúce strašidelné domy

Blood Manor                                                                                    4. október – 9. november (Tribeca, Manhattan)

Nachádza sa v budove Tribeca z 19. storočia, kde sa historicky objavovali ozajstní duchovia. Strach z denných hrôz je tématicky maximalizovaný na celej ploche 464,5m2. Tento rok doplnil 16-ročný veterán adrenalínový zážitok dvoma špeciálnymi udalosťami vo vybraných termínoch. Obzvlášť odvážni hľadači vzrušenia môžu v skupinách prejsť tzv. Lights Out Nights – minimálne osvetleným chodníkom s iba jednou žiarovkou osvetľujúcou cestu, zatiaľ čo Horrorgram pozýva návštevníkov, aby prišli v prezlečení, fotili si scenériu a ostatné kostýmové postavy. (Čítajte viac na http://bloodmanor.com/.)

 

I Can’t See                                                                                         25. september – 3. november (Dolný Manhattan)

„Nevidím“ je úplne nový hororový divadelný zážitok, pri ktorom sú účastníci vyzvaní stať sa postavou vlastného hororového príbehu. V úplnej tme sú hostia vybavení slúchadlami, ktoré ich hororovým príbehom navigujú. Ten sa odohráva v reálnom svete, v reálnom čase, s využitím iných zmyslov ako zraku. (Podrobnejšie na http://nightmarenyc.com/.)

 

Bane House                                                                                      Do 10. novembra (Hell’s Kitchen, Manhattan)

Bane House, prekážková plocha o veľkosti 3 716m2 s viac ako 100 živými hercami, sama o sebe predstavuje atrakciu prekonania vlastných strachov a obáv bez použitia akejkoľvek animatroniky. Ak máte odvahu vyliezť, plaziť sa, preskakovať, zvládať výzvy, z ktorých vám naskakuje husia koža, navštívte Bane House. (Viac na http://banehauntedhouse.com/.)

 

Divadelné strašidelné predstavenia

 

Beetlejuice na Broadwayi (Midtown Manhattan)

Populárna scénická adaptácia hororového filmu z roku 1988 je povinnou jazdou tejto halloweenskej sezóny. Podobne ako vo filme, aj tento príbeh sleduje rodinu, ktorá sa práve presťahovala do domu mŕtvych bývalých obyvateľov a odporného ducha Beetlejuicea. Produkcia je nielen úsmevná a plná humoru pre dospelých ale aj ohromujúcich javiskových efektov z iných svetov. (Informácie nájdete aj na https://beetlejuicebroadway.com/.)

 

Kto zabil Edgara Allana Poea? The Cooping Theory 1969                                Do 2. novembra (Times Square, Manhattan)

Rok 1969. Cesta sa začína po trojitom zaklopaní na dvere koktejlovým večierkom organizovaným Poe Society, organizáciou, ktorá uctieva pamiatku Edgara Allana Poea. Nasleduje pohlcujúca paranormálna, príbehom riadená, viac miestnostná šou, kde herci posadnutí duchom zosnulého spisovateľa vďaka médiu inšpirujú spoločnosť k vyriešeniu jeho záhadnej smrti. (Detailnejšie informácie na https://www.theatermania.com/.)

 

Prehliadky cintorínov s odleskom New Yorku

Mesačným svitom osvetlená prehliadka mauzólea na cintoríne Woodlawn          25. októbra (Woodlawn, Bronx)

Iba v túto noc o 19:30 sú návštevníci pozvaní na nočnú prehliadku cintorína v žiari niektorých z jeho najkrajších mauzóleí. Ide o skutočne jedinečnú príležitosť pozorovať veľkolepú architektúru a venovať sa detailom, prostredníctvom ktorých sú uvedené pamiatky neoddeliteľnou súčasťou histórie mesta New York. (Viac sa dočítate na http://thewoodlawncemetery.org/.)

Nočný Green-Wood                                                                                                     4. – 30. novembra (Sunset Park, Brooklyn)

Na jeseň 2019 môžu návštevníci preskúmať posvätné pozemky cintorína Green-Wood po tom, ako sa jeho brány zatvoria verejnosti. Pod rúškom noci sa počas prehliadky zastavíte pri najzaujímavejších pamiatkach cintorína, akými sú napríklad bývalý neoznačený hrob Williama Poolea (známy aj ako Bill mäsiar) či hrob Harvey Burdella, ktorého vražda v roku 1887 vyústila do jedného z najslávnejších súdnych procesov viktoriánskej éry. (Informácie aj na http://green-wood.com/.)

Výber Halloweenskych párty

MoMA PS1’s 8th Annual Halloween Ball with Susanne Bartsch                   October 25 (Long Island City, Queens)

The Museum of Modern Art’s v Queens v tomto roku opäť organizuje ikonickú párty pod vedením Susanne Bartsch s tématikou „údolie bábik“. Nezažiť predstavenia, DJov, tanečné a iné svetové kostýmy počas Long Island City párty v MoMA je ťažkým hriechom roku 2019. (O podujatí sa dozviete viac tu https://www.moma.org.)

Každoročná Halloween Yacht Party Cruise – Hornblower Cruises & Events             26. októbra (Pier 15, Manhattan)

Návštevníci môžu oslavovať sezónu vo svojom najlepšom halloweenskom oblečení a zároveň sa tešiť strašidelnej kráse panorámy Manhattanu na jachtárskej párty. Halloween Boat Party Cruise zahŕňa prehliadku prístavu New Yorku, rôzne bary, tanečné parkety a hudbu. (Zaujímavosti na http://hornblower.com/new-york.)

 

Hotel New York Halloween Party – Strešná terasa                                                             26. októbra (Midtown Manhattan)

Tento trendový hotel v srdci mesta hosťuje na strešnej terase halloweensky ples doplnený pizzerským barom do neskorej noci, DJom, otvoreným barom a súťažou kostýmov s veľkou prvou cenou – hotelová noc zdarma. (Fotogaléria k zhliadnutiu tu https://www.yotel.com/en.)

 

Halloween v Pierre New York                                                                                    31. októbra (Upper East Side, Manhattan)

Legendárny hotel Pierre oslavuje halloween v rodinno-priateľskom duchu vrátane halloweenského popoludňajšieho pitia čaju v Two E Bar & Lounge s tématicky pikantnými a sladkými pochúťkami, face artom a foto stánkom. Od 21:00 do polnoci bar zaberie halloweenska párty a kostýmová súťaž o večeru pre dvoch v Perrine, dva VIP lístky Broadwayu – kabaret v Two E v Pierre. Prvé tri ceny možno zameniť za tradičný popoludňajší čaj pre dvoch v Pierre. (Podrobnejšie o hoteli tu https://www.thepierreny.com/.)

 

Zdroj: NYC & Company

Preklad: Lucia Mašková

Fotografie: deposiphotos.com

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej