ONLINE MAGAZIN

8 najväčších mýtov o saunovaní:

Zaťažuje srdce, je len pre dospelých, pomáha rýchlejšie schudnúť

 Hoci má saunovanie korene vo Fínsku, kde dnes môžete navštíviť viac ako 3,3 milióna sáun, popularita klasickej fínskej sauny sa rozrástla po celom svete a spoločne s ďalšími alternatívami patrí už k štandardom väčšiny wellness centier aj u nás. O saunovaní však stále panujú mýty a polopravdy, kvôli ktorým si ľudia jej návštevu odopierajú alebo od nej očakávajú nesplniteľné. Zoznámte sa s tými najčastejšími omylmi.

Mýtus č. 1: Čím dlhšie v saune vydržíte, tým má väčší účinok na zdravie

Optimálna teplota fínskej sauny je 95 °C. Táto teplota pôsobí v krátkodobom horizonte na telo priaznivo, pri neprimerano dlhom kontakte si ale, naopak, môžete spôsobiť fatálne zdravotné následky. Organizmus si totiž môžete prehriať a dehydrovať alebo si spôsobiť abnormálnu činnosť srdca. V prípade dospelých preto existuje odporučený limit približne 15 minút, počas ktorých by ste sa v saune mali zdržať. Vždy ale záleží na vašom aktuálnom  stave, nie je hanba odísť zo sauny skôr.

Mýtus č. 2: Sauna nebezpečne zaťažuje srdc

V saune sa cievy rozťahujú a rozosielajú po celom tele väčšie množstvo krvi. Tým sa posilňujú, získavajú väčšiu elasticitu a zaisťujú správne fungovanie krvného obehu. Vďaka tomu sa znižuje aj riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Rýchle pôsobenie intenzívneho tepla na srdce a cievy je tak zdraviu prospešné, pri pravidelnom opakovaní sa krvný tlak dokonca môže dostať do prirodzenej hladiny. Ak sa dodržujú stanovené pravidlá o odporúčanej dĺžke saunovania, je táto kúra pre zdravých jedincov bezpečná.

Mýtus č. 3: Sauna je len pre dospelých, pre deti je nevhodná

Saunovanie detí u nás síce zatiaľ nie je tak obvyklé ako napríklad v Škandinávii, ale pozitívne účinky má aj na detský organizmus. Deti môžu začať navštevovať saunu zhruba od 3 rokov v sprievode rodičov. „Pre deti sa používajú väčšinou špeciálne detské sauny, v ktorých je teplota znížená na približne 65 °C, je ale možné využiť aj klasickú saunu pre dospelých. V tej by dieťa malo sedieť v najnižších poschodiach, kde je teplota nižšia. Rozdielna je v porovnaní s dospelými aj dĺžka pobytu v saune. Dieťa by malo zortvať v rozmedzí maximálne 3 až 8 minút. Ochladzovanie po saune by potom malo prebiehať vlažnou vodou,“ hovorí Petr Pavlacký, riaditeľ akvaparku Aqualand Moravia

Mýtus č. 4: Saunovanie v plavkách nie je problém, nahota nie je nevyhnutná

Návšteva sauny v nahote má svoj hygienický aj zdravotný dôvod. Na tele sa totiž pôsobením tepla kondenzuje voda a pot obsahujúci toxické látky, ktoré cez látku nemajú kam unikať. Vzniká tu aj vlhkosť, v ktorej sa ľahšie množia baktérie. Ak si na sebe necháte plavky, môže sa okrem toho povrch vašej kože napríjemne podráždiť. Zakrytá pokožka navyše pdoporuje termoreguláciu tela, čím sa zhoršuje prehriatie a sauna nemá taký efekt.

Mýtus č. 5: Do sauny je ideálne vyraziť hneď po športe

Sauna síce uvoľňuje svaly a skľudňuje telo, ale bezprostredne po športovom výkone sa sauna neodporúča. Telo totiž nie je dostatočne prirodzene zregenerované, vylučovaním potu je dehydrované, krvný obeh pracuje na maximum. A sauna tieto prejavy znásobuje. „Pauza medzi športovou aktivitou a návštevou sauny by mala byť aspoň 30 minút. Vyplniť čas môžete napríklad pobytom v bazéne s termálnou vodou, ktorá uvoľňuje napätie svalov a kĺbov a má na ne masážne účinky,“ odporúča Petr Pavlacký.

Mýtus č. 6: Saunovanie je najlepším riešením, ako zahnať chrípku, angínu a ďalšie virózy

Saunovanie je vhodné ako prevencia, ale nie ako liečba. Pri chorobe sa má síce človek vypotiť, to však platí pre posteľ, nie saunu. Extrémne teplo totiž prejavy choroby zhoršuje. To znamená, že pri horúčke sa teplota tela ešte zvýši, upchané nosné dutiny bolia ešte viac. Saunovanie nie je možné kombinovať ani s liekmi, ktoré pacienti pri ochorení obvykle konzumujú. Sauna je tiež vynikajúcim prostredím na šírenie baktérií a vírusov, nielen kvôli vlhku, ale aj kvôli malému priestoru, v ktorom je ľahké ochorenie rozšíriť kvapôčkovou cestou.

Mýtus č. 7: Sauna pomáha rýchlejšie schudnúť

Podľa odborníkov je možné samotným suanovaním zhodiť len zhruba 300 kalórií. Neubúda pri ňom totiž tuk, ale vyparuje sa voda, ktorá je v tele zastúpená bohatým množstvom. Tá sa však vráti hneď, ako sa napijete alebo najete. Na druhej strane je pravdou, že saunovanie zbavuje toxínov, ktoré sú príčinou usadzovania tuku v podkoží, a posilňuje metabolizmus, čo je dôležitým krokom v procese chudnutia. Samotné zhadzovanie kíl je ale viac otázkou dlhodobej aktivity.

Mýtus č. 8: Alkohol a cigarety saunovaniu nevadia

Vadia. Alkohol totiž rozširuje cievy a dehydruje, čo je v kombinácii sa saunovaním nebezpečné. Teplo podporuje intenzívnejšiu opitosť, kvôli čomu môže dôjsť k úrazom, napríklad k popáleniu o saunový krb či pádu z lavice. Spojenie alkoholu a tepla dokonca vyvoláva nevoľnosť. Podobne negatívne účinky má aj tabak, ktorý rozširuje cievy. Cigaretové škodliviny sa pri saunovaní jednoduchšie dostanú do prekrvenej sliznice dýchacieho systému.

Foto v texte a foto na titulke: depositphotos
 

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej