ONLINE MAGAZIN

La Diada 2019: Národný deň Katalánska láka každoročne do ulíc viac ako milión ľudí

11.september v Barcelone každoročne sprevádzajú masové oslavy Národného dňa Katalánska La Diada. Počas jednodňového festivalu zaplnia ulice Barcelony takmer 2 milióny ľudí. La Diada má bohatú históriu, no v posledných rokoch ho sprevádzajú najmä pokojné demonštrácie volajúce po ochrane slobody a ľudských práv.

La Diada (z katalánčiny – „deň“) je jedným z národných symbolov Katalánska, ktorý sa symbolicky viaže k 11. septembru 1714. V tento deň sa skončila vojna o španielske dedičstvo porážkou Barcelony španielskym kráľom Filipom V. Pre katalánske inštitúcie to znamenalo stratu suverenity a obmedzenie slobôd.

„V Barcelone dnes (11.septembra) prebehnú pokojné demonštrácie, ktorých primárnym cieľom je volať po demokratickom riešení pre Katalánsko a rešpekte voči ľudským a politickým právam,“ povedala Krystyna Schreiber, ktorá je vyslankyňou katalánskej vlády pre strednú Európu so sídlom vo Viedni.

Pokojné demonštrácie v Barcelóne.

Katalánska zástava spolu so zástavou Španielska a Europskej únie

Katalánsko – krajina rozmanitosti

Dnes je Katalánsko autonómnym spoločenstvom ležiacim v severovýchodnom Španielsku, ktorého populáciu tvorí podľa údajov z roku 2018 až 7,5 milióna ľudí. Štatút autonómie bol prijatý zákonom na základe referenda z 18. júna 2006. Tento zákon definuje práva a povinnosti občanom Katalánska, ako aj politické inštitúcie a ich právomoci a vzťahy so Španielskom. Katalánska vláda nadobudla účinnosť 9. augusta 2006. Ide o politický systém, ktorý má svojho prezidenta, vládu a parlament.

Oficiálnym jazykom je popri španielčine a okcitánčine aj samotná katalánčina, ktorou hovorí viac ako 10 miliónov ľudí na svete. Katalánčina má veľkú vitalitu – je to 19. najpoužívanejší jazyk na internete, 23. najčastejšie prekladaný jazyk na svete, a vyučuje sa až na 160 univerzitách po celom svete.

Oblasť Katalánska bola vždy stretom kultúr, inak tomu nie je ani dnes, o čom svedčí aj fakt, že v regióne sa používa približne 300 rôznych jazykov.

Ohnivý beh aj ľudské veže

Rozmanitosť a diverzita patrí aj ku katalánskej kultúre. Kto hľadá v Barcelone Flamenco, bude prekvapený, no nie sklamaný. Katalánsko je krajinou osláv a festivalov a svedčí o tom aj jeho bohatá kultúrna ponuka.

Popularita tradičného katalánskeho tanca La Sardana stúpa, a to najmä medzi turistami. Odráža otvorenosť katalánskych ľudí a dá sa pri ňom výborne zabaviť. Tanečníci sa držia za ruky a tancujú v kruhoch, ktoré sa neustále zväčšujú. Zapojiť sa tak môže stále viac ľudí. Tancuje sa na uliciach, počas rôznych osláv, sviatkov a víkendov, sprevádzaný prevažne dychovým orchestrom.

Tanec La Sardana

Fire-runs

Karnevaly na katalánsky spôsob, to sú takzvané „fire-runs“. Herci prezlečení za diablov prenasledujú davy v uliciach za sprievodu bubnovej a ohňovej šou. Ide o fascinujúcu a obľúbenú udalosť, ktorá je súčasťou najväčšieho katalánskeho festivalu La Mercè v Barcelone.

Na katalánskych festivaloch nesmú chýbať ani pôsobivé ľudské veže, takzvané El Castells. Predstavujú solidaritu a tímového ducha Katalánska. Sledovať desiatky ľudí, ako spoločne tvoria ľudskú vežu je dych-berúcim zážitkom.

História osláv La Diada

Po prvýkrát si tento deň Katalánsko pripomenulo omšou 11. septembra v roku 1886 v kostole Santa Maria del Mar. Zúčastnili sa jej viaceré známe osobnosti ako spisovateľ Àngel Guimerà, či politik Valentín Almirall. Pri tejto príležitosti bola v Barcelone odhalená aj známa socha Rafaela Casanovu, ústrednej postavy katalánskych dejín. Odvtedy oslavy podliehali viacerým politickým zmenám.

Kostole Santa Maria del Mar

Počas druhej španielskej republiky (1931 – 1939), kedy sa k moci dostali republikáni a socialisti, získali oslavy La Diada vyššiu podporu verejnosti. Počas tohto obdobia však oslavy sprevádzali konflikty, akým bolo uväznenie prezidenta Luisa Companysa a pozastavenie katalánskej nezávislosti (1935). Ku koncu 30-tych rokov mala La Diada najmä protifašistický charakter. V období nacionalistického Španielska, kedy vládla diktatúra Francisca Franca, bola La Diada zakázaná a pamätník Rafaela Casanovu dočasne odstránený.

Prvá demokratická oslava La Diada, sa konala v roku 1976 a išlo o zhromaždenie spájajúce katalánske politické strany a odbory. Nasledujúci rok sa v Barcelone stretlo viac ako milión ľudí, ktorí spoločne skandovali heslo „Amnestia, sloboda, autonómia“, čo vyvolalo takmer okamžité politické dôsledky – schválenie štatútu katalánskej autonómie v roku 1979. Od roku 1980 sa oslavy La Diada oficiálne nazývajú Národným dňom Katalánska.

Oslavy La Diada, ako ich poznáme teraz, organizuje od roku 2004 katalánska vláda a parlament v Ciutadella parku, v Barcelone, ako aj katalánske vládne organizácie po celom svete.

Park Ciutadella

 

 

Foto na titulke, zdroj: https://commons.wikimedia.org, práva povolené na nekomerčné využitie online / Pamätník Rafaela Casanovu

Foto zdroj: https://cz.depositphotos.com, práva povolené na nekomerčné použitie

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej