ONLINE MAGAZIN

Chovateľské potreby pre mačky: všetko čo potrebujete zariadiť a kúpiť, než si domov privediete mačku

Mačka v domácnosti, teda v byte či v dome, je vlastne bezproblémovým zvieraťom. Pokiaľ mu vhodne prispôsobíme interiér. Poďte sa pozrieť, čo všetko musíte urobiť, než si domov mačiatko, ale aj staršiu mačku, privediete. A tiež na to, akú výbavičku musíte mačke kúpiť.

Byt pred príchodom mačky potrebuje úpravy

Koberce sme už našťastie z bytov vytlačili, takže tie problém nebudú. Horšie už to je so záclonami a závesmi. Mačky ich budú milovať a liezť po nich, vy za to svoje mačky nenávidieť. Radšej sa ich zbavte. Nie mačiek, ale záclon. A nahraďte ich napríklad žalúziami či roletami.

Všetko, čo sa dá rozbiť, sa musí schovať. Optimálne sú skutočne vysoko navŕtané police, na ktoré mačka nedoskočí, alebo uzavreté skrinky.

Pozor na jedovaté kvetiny. Mačky radi ožierajú zelené listy a neverte tomu, že poznajú rastlinu, ktorá je pre nich jedovatou. Nepoznajú a otrávia sa. Smrteľne nebezpečná je pre nich napríklad obyčajná vianočná hviezda. Takže kvetiny, ktoré máte doma, prelustrujte a zistite, či nie sú pre vášho nového domáceho spoločníka nebezpečné. Ak áno, rozhodne ich nestačí schovať do vedľajšej miestnosti. Verte, že vaša mačka bude doma čo nevidieť všade – v každej izbe a v každom kúte.

Chovateľské potreby pre milovníkov mačiek

Čakáte prírastok do rodiny a nejde o bábätko, ale o mačku? Nákupu sa nevyhnete.

Mačka potrebuje predovšetkým mačací záchod. Nerobte provizórny z lavóru, už vôbec nie z kartónovej krabice. To by mohlo pre vašu podlahu znamenať katastrofu. Každé chovateľské potreby vám ponúknu vhodnú mačaciu toaletu. Optimálne je kúpiť tú s dvierkami. A nezabudnite na stelivo. Vyberte to hrudkujúce. Rozhodne sa ho nesnažte nahradiť pieskom. Do bytu nie je vhodný a nevie pohlcovať pachy.

Mačka potrebuje svoje misky na krmivo a na vodu. Vodu musí mať k dispozícii neustále. Hlavne ak je kŕmená suchými granulami. Neučte mačku jesť z vašich tanierov a misiek. Pomstí sa vám to, keď zje vašu večeru skôr, než si sadnete za stôl.

Kúpte mačke jej vlastný pelech na spanie. Mačky milujú rôzne úkryty. Takže vhodný je pelech s úkrytom. Samozrejme hebučký. Aj keď má mačka mäkkú srsť, rada si ľahne na mäkké miesto.

Venujte pozornosť pazúrikom. Majte po ruke nožničky na mačacie pazúriky, ale súčasne svojej mačke kúpte vhodné škrabadlo. Len tak si ho neurobí z vašej sedačky.

Nezabudnite na kozmetiku pre mačky a antiparazitiká. Vhodné je mať k dispozícii šampón pre mačku, kefu na srsť, prípravok na vnútorné odčervenie a proti vonkajším parazitom. A keďže vás občas čaká návšteva zverolekára, nezabudnite ani na prepravku na mačky.

Nakoniec to najdôležitejšie. Aj u mačiek platí, že láska prechádza žalúdkom. A tak si svojho miláčika získajte dobrým krmivom. Granulovaným, či v konzervách. Aj to kúpite v online chovateľských potrebách.

Foto na titulke: depositphotos.

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej