ONLINE MAGAZIN

Vodotesný Niceboy RAZE 2 Vertigo: Nič lepšie za túto cenu nekúpite

Bezdrôtový reproduktor od značky Niceboy je jedným z najzaujímavejších produktov  v redakcii PC Space. Na prvý pohľad vyzerá skôr jednoducho, ale práve v tom spočíva jeho schopnosť prekvapiť.

Najpodstatnejšie vlastnosti Niceboy RAZE 2 Vertigo:

  • Je vodotesný a odolný pred poškodením vodou, môžete ho teda používať aj pri vode a nič sa nestane, keď zmokne v daždi,
  • Funguje so všetkými modernými aj starými telefónmi a počítačmi, pripája sa cez Bluetooth,
  • Vydrží hrať niekoľko dní bez nabíjania,
  • Pôsobí ako prémiový produkt, žiadne lacné plasty, ale mäkké odolné povrchy,
  • Hrá oveľa lepšie ako drvivá väčšina podobných reproduktorov,
  • Stojí okolo 97 eur, ale aktuálne má predajca veľké zľavy.
Niceboy RAZE 2 Vertigo

Rozbalenie a prvé nastavenie

RAZE 2 Vertigo dostanete zabalený vo veľmi elegantnom balení, ktoré je samé o sebe znakom prémiovosti. Balenie je dobre utesnené, predmety v ňom sa nepohybujú, preto je iba veľmi málo pravdepodobné, že by sa počas dopravy poškodili. Tento detail považujem za rovnako dôležitý ako cenu, pretože keď k vám konečne dorazí už zakúpený produkt a vinou nesprávneho balenia je poškodený, zákazník je postavený do nezávideniahodnej situácie, v ktorej bude musieť dokazovať pochybenie dopravcu.

Samotný produkt však pôsobí dojmom vysokej odolnosti. Kryty sú vyrobené z mäkkej gumy a akejsi textílie, ktorá je príjemná na dotyk a vylučuje väčšinu možných mechanických poškodení.

Napriek pomerne veľkým rozmerom je reproduktor vskutku ľahký.

Niceboy RAZE 2 Vertigo

Zaujímavosťou sú dve šnúrky, akoby od tenisiek. Tento detail nie iba iba estetický, ale v prvom rade funkčný. Podľa môjho názoru je skvelé, že výrobca použil takéto riešenie a nie klasickú slučku, s ktorou vlastne nič nemôžete robiť. Tieto šnúrky viete využiť na zavesenie reproduktora, na jeho ľahšie vytiahnutie z ruksaku, ale aj ako provizórny stojan na mobil alebo tablet. Funguje to veľmi dobre, nad očakávania.

Spojenie s telefónom, tabletom či počítačom ani nemôže byť jednoduchšie. Stačí reproduktor zapnúť tlačidlom so symbolom kruhu a následne podržať tlačidlo so symbolom Blueooth. Vtedy sa reproduktor sprístupní novým zariadeniam, v mobile si už len vyhľadáte „Niceboy RAZE 2 vertigo“ a je to. Všetky ďalšie pripájania budú už automatické.

Ak máte záujem pripojiť reproduktor k telefónu pomocou kábla, môžete – pod gumeným vodeodolným krytom má konektor AUX. Tento kábel nájdete priamo v balení spoločne s USB káblom.

Musím sa priznať, že testovať audiotechniku ma v poslednej dobe začalo veľmi baviť. Aj zariadenia za pár desiatok eur dokážu také veci, ktoré boli ešte pred zopár rokmi úplný high tech. Napríklad tento reproduktor má vstavaný aj mikrofón pre vybavovanie hovorov. Okrem toho podporuje aj funkciu True Wireless, takže ak máte takéto reproduktory dva, môžete ich navzájom prepojiť.

Zvuku nechýbajú ani hlboké basy, ale…

RAZE 2 Vertigo má asi všetko k tomu, aby som ho tituloval za jeden z najlepších reproduktorov, aké sa tento rok u nás objavili. Síce má aj fajn funkcie, ale čo ma zaujíma najviac je jeho zvuk – rovnako ako každého, kto zvažuje jeho kúpu.

Pri malých reproduktoroch sú najslabším miestom basy. Niekedy sa výrobcovi podarí vyladiť softvér natoľko, že reproduktor nepraská a dobre zvláda hlbšie tóny, robí to však iba naoko. V skutočnosti hlbšie tóny presúva do vyššej frekvencie, čím značne mení celkový charakter skladby.

Niceboy sa vydal rozumnou cestou, jeho RAZE 2 Vertigo zvláda široké spektrum tónov a neskresľuje ich. V praxi to ale znamená, že masívny bass v pozadí zvládne, lenže na úkor stredov a výšok. Hlboký tón skrátka vytlačí všetky vyššie.

Pri testovaní reproduktorov zásadne skúšam minimálne tieto albumy:

Blade Runner 2049 (OST) a Tosca – Waking Life (OST)

Oba albumy sú inštrumentálne, ale prvý je kompletne digitálna produkcia s efektmi, zatiaľ čo Tosca je nahrávka hudobného orchestra vo flacu. Práve tu je priestor na to, aby sa značka Niceboy predviedla. A predvádza sa veľmi dobre, viac ako len obstojne, čo je výsledok väčšiny cenovo dostupnejších Bluetooth reproduktorov.

Najviac som bol zvedavý, ako si RAZE 2 vertigo poradí s reprodukciou basy (hudobného nástroja), v tomto ohľade ponúkol veľmi uspokojivý výsledok, hoci vo chvíli dominancie basy išli ostatné hudobné nástroje mierne do úzadia, čo v samotnej skladbe nebol zámer.

Výdrž na jedno nabitie

Niceboy RAZE 2 vertigo môžete používať na batériu alebo s káblom. Napája sa pomocou microUSB kábla, môžete nabíjať aj priamo z počítača. Reproduktor má vstavanú batériu s kapacitou 2 500 mAh, čo je celkom pôsobivé.

Na jedno plné nabitie vydrží prehrávať hudbu 10 hodín, ale moja praktická skúsenosť ukazuje na to, že reálny údaj je nepomerne dlhší – aj 16 hodín, ak to nepreháňate s hlasitosťou.

To znamená, že ak reproduktor nosíte napríklad do fitka, na výlety k vode alebo cez neho robíte atmosféru na grilovačkách, o nabíjanie sa vôbec nebudete musieť starať aj niekoľko dní. A ak batéria predsa dôjde, stačí pripojiť akúkoľvek nabíjačku k mobilu a reproduktor bude fungovať okamžite.

Pozitívne stránky

  • podpora Bluetooth 4.2 aj káblového AUX;
  • vodotesné vyhotovenie;
  • dojem vysokej odolnosti, žiadne lacné plasty;
  • veľmi dobrý zvuk s výnimočne vysokou hlasitosťou;
  • výborný systém pre upevnenie pomocou dvoch šnúr;
  • na svoj výkon veľmi rozumná cena.

Zistené nedostatky

  • pri veľmi hlbokých tónoch potláča tie stredné a vysoké;
  • minimálna možná hlasitosť je stále pomerne vysoká;
  • chýba NFC pre okamžité pripojenie dotykom.

Zhodnotenie

Niceboy RAZE 2 Vertigo je pozoruhodný bluetooth reproduktor s pridanou hodnotou v podobe odolného kvalitného vyhotovenia a hlasného prenikavého zvuku. Je až neuveriteľné, akých výkonov je tento čierny valec neveľkých rozmerov schopný a tomto duchu uzavrieme aj našu používateľskú recenziu. Niceboy RAZE 2 Vertigo má naše jednoznačné odporúčanie.

 

Recenzia bola prevzatá z technologického portálu –  www.pcspace.sk

Text + foto: Erik Stríž

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip outdoor Príroda Radíme Vám

Pardubice – mesto s históriou a moderným srdcom

Pardubice Pardubice (nemecky Pardubitz) sú štatutárne mesto na východe Čiech a hlavné mesto Pardubického kraja. Pardubice ležia 97 km na východ od Prahy a 270 kilometrov z Bratislavy, Leží  na sútoku rieky Labe s riečkou Chrudimkou. Napriek tomu, že Pardubice sú predovšetkým priemyselným a dopravným centrom, ich obyvatelia vedú bohatý kultúrny a športový život. Sídlo tu má univerzita a mnoho stredných […]

Čítať ďalej
Architektúra Cestovanie Osobnosti Lines outdoor

Mestá, ktoré stoja za to spoznať – Pardubice

So vznikom Československa bol spätý veľký kultúrny rozvoj Pardubíc, ktorý investorov a architektov motivoval k opusteniu historizujúcich slohov a otvoril cestičky a smer  medzivojnovej avantgarde. Aj značný rozvoj neďalekého Hradca Králové inšpiroval pardubických  politikov a podnikateľov k veľkým urbanistickým zmenám. Hodnotný urbanistický návrh získali Pardubice predovšetkým v pásme okolo námestia Republiky a Jahnovy třídy. Architektonické zaujímavosti 20. století […]

Čítať ďalej