ONLINE MAGAZIN

VIETE, PREČO NEUVÁDZAJÚ ROČNÍK TRADIČNÉHO TRNAVSKÉHO JARMOKU?

Vyberte sa do mesta, kde to prvý septembrový týždeň bude žiť tradíciami, obchodom a zábavou. V Trnave sa totiž koná od 5. do 8. septembra Tradičný Trnavský jarmok. Či už sa tešíte na remeselníkov, rytierov, obľúbené kapely, výborné jedlo, jarmočné dobroty, kolotoče či stretnutia so známymi, určite by ste si ho nemali nechať ujsť.


Stredovek pod hradbami.
Foto Martin Hesko

Jarmoky sa v súčasnosti tešia rovnakej obľube ako kedysi. Dôkazom toho je niekoľko tisíc návštevníkov, ktorí do Malého Ríma pricestujú, aby zažili jeho výnimočnú atmosféru. Nadväzuje totiž na bohatú tradíciu dávnych mestských trhov. Ich história sa datuje od 13. storočia, kedy sa Trnava stala prvým slobodným kráľovským mestom.

„Tradičný Trnavský jarmok sa tento rok začne 5. septembra fanfárami z Mestskej veže, ktorú môžete navštíviť počas jarmoku v piatok a v sobotu od 10.00 do 23.00 h. a v nedeľu od 10.00 do 21.00 h. Ak si vyšliapete 143 schodov Mestskej veže, tak vás odmení najkrajším výhľadom na celé mesto a okolie Malých Karpát,“ hovorí Michaela Potočárová, riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Väčšina programu sa bude konať na Trojičnom námestí, kde to v piatok svojimi vystúpeniami odštartujú štúdio tanca Alegria a Súkromné tanečné konzervatórium D. Nebylu. O hudobný zážitok sa postarajú Iné Kafe, Heľenine Oči, Libido, The Breakers a  írsko-slovenská kapela Graeme Mark & The Natives.

Tradičný Trnavský jarmok
Foto Martin Hesko

Sobota bude zase patriť ukážkam prác a kumštu ľudových remeselníkov s vystúpeniami folklórnych súborov, Gocnogu, Gipsy Elegance, Angel či King Shaolin. Večer o 21:00 hod. ešte viac rozprúdi zábavu svojimi piesňami Kristína a po nej Bukasový Masív. V nedeľu sa môžete tešiť na Cimbalovku Kroco, Mucha Quartet, Pánko a Ľuba Virága.

Tradičný Trnavský jarmok
Foto Matúš Koprda

Nebude chýbať ani obľúbené podujatie Stredovek pod hradbami v Sade Antona Bernoláka. V piatok a sobotu od 9:00 do 10:00 hod. tak zažijete rytierske súboje či lukostrelecké turnaje, rôzne žonglérske predstavenia, nahliadnete do interaktívnych dobových táborov a ochutnáte aj dobovú kuchyňu. Galaprogram sa bude konať o 20:30 hod. V mestskom amfiteátri Trnava bude Rozlúčka s letom pre deti aj dospelých, na ktorej vystúpi obľúbený spevák Miro Jaroš, S hudbou vesmírnou a Bystrík banda.

Tradičný Trnavský jarmok
Foto Martin Hesko

Počas Tradičného Trnavského jarmoku treba rátať s viacerými obmedzeniami. V piatok sa v Trnave bude hrať aj kvalifikačný zápas medzi Slovenskom a Chorvátskom. Polícia preto odporúča návštevníkom, aby podľa možnosti necestovali v tento deň do Trnavy autami, kvôli očakávaným komplikáciám s parkovaním a radšej využili prímestskú hromadnú dopravu.

Pokiaľ si chcete Tradičný trnavský jarmok naozaj užiť a spoznať históriu tohto mesta, odporúčame ubytovacie zariadenia Hotel Holiday Inn****, Hotel Impiq****, Penzión Patriot*** či Hotel Spectrum***, ktoré ponúkajú parkovacie miesta priamo vo svojich areáloch. Vy sa tak môžete zabávať a hlavne budete obohatení o nové zážitky z Trnavy.

Program:

Trojičné námestie

Piatok 6. 9. 2019

15.00 h – Štúdio tanca Alegria

15.45 h – Súkromné tanečné konzervatórium D. Nebylu

17.00 h – The Breakers

18.30 h – Graeme Mark & The Natives

20.00 h – Iné Kafe

21.30 h – Heľenine Oči

23.00 h – Libido

Sobota 7. 9. 2019

15.00 h – Gocnog

16.30 h – Gipsy Elegance

18.00 h – Angel

19.30 h – King Shaolin

21.00 h – Kristína

22.30 h – Bukasový Masív

Nedeľa 8. 9. 2019

14.30 h – Cimbalovka Kroco

16.00 h – Mucha Quartet

17.30 h – Pánko

19.00 h – Ľubo Virág

 

Stredovek pod hradbami – Sad Antona Bernoláka

Piatok  6. 9. 2019

9.00 h – 22.00 h

šermiarske, tanečné, strelecké, žonglérske predstavenia a interaktívne dobové tábory

20.30 h – galaprogram

 

Sobota 7. 9. 2019

9.00 h – 20.00 h

šermiarske, tanečné, strelecké, žonglérske predstavenia a interaktívne dobové tábory

 

Rozlúčka s letom

sobota 7. 9. 2019

20.30 h Mestský amfiteáter Trnava

S hudbou vesmírnou

Bystrík Banda

 

Rozlúčka s letom pre deti

sobota 7. 9. 2019

17.00 h Mestský amfiteáter Trnava

Miro Jaroš

Zdroj foto: Matúš Koprda, Martin Hesko, Marek Martinek,

Foto na titulke: Tradičný Trnavský jarmok Marek Martinek


Viac informácií na stránke www.regiontrnava.sk, emailom info@trnavatourism.sk alebo priamo v Turistickom informačnom centre – Región Trnava, so sídlom v Mestskej veži v Trnave.

Nájdete nás aj na Facebooku www.facebook.com/RegionTrnava a na Instagrame www.instagram.com/regiontrnava.

Tešíme sa na vás v Regióne Trnava!

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej