ONLINE MAGAZIN

TRADÍCIA HUSACÍCH HODOV JE OPRADENÁ STARÝMI LEGENDAMI

Na svätého Martina naši predkovia oficiálne ukončili jesenné práce na poliach. Pri tejto príležitosti sa konali husacie hody a víno tieklo potokom. Tradícia pečenej a voňavej svätomartinskej husi sa v našich rodinách úspešne prenáša z generácie na generáciu. Fondy Slovenskej národnej knižnice (SNK) ukrývajú recepty na husacie dobroty, ktoré nájdete aj v digitálnej podobe.

Vygágali na Martina

Na svätého Martina, plače husia rodina, hovorieva sa. O tom, prečo sa pečie 11. novembra hus, kolujú dve legendy. Jedna obviňuje husi, že svojím gáganím neprestajne vyrušovali sv. Martina Tourského počas kázní, a preto teraz pykajú za to na pekáči. Druhá legenda zas hovorí, že sv. Martin sa pred voľbou do biskupského úradu ukrýval zo skromnosti medzi husami, avšak ony ho gáganím prezradili. Domová pokladnica z roku 1863 na strane 227 ale prináša tretiu legendu. Verejným priznaním sa ku kresťanstvu vraj Martin na smrť rozhneval svojho pohanského otca a on sám na neho poslal vojakov. Tak sa Martin ukrýval až do dňa, kedy nestihol ujsť a skryl sa narýchlo do husacieho chlieva. Gáganie húsky ale zaujalo vojaka, ktorý napokon lapil nielen hus, ale aj Martina. Odvtedy hus 11. novembra končí na pekáči.

Aby bola chrumkavá

Nech už to bolo tak či onak, nevegetariánom dodnes ostala skvelá tradícia pečených husí, lokší a červenej kapusty na južnom Slovensku spojená s prvými koštovkami vína. Kde sa však tento zvyk vzal v Uhorsku? Obzor z roku 1881 opäť dáva na výber z dvoch legiend. Prvá tvrdí, že „pečenie husí na Martina pochodí ešte z dôb tatárskych vpádov“. Židom sa vtedy podarilo pečenými husami skrotiť nepriateľa tak, že im kráľ Belo IV. v roku 1241 mohol
uniknúť. Druhá popisuje historku z obdobia okolo roku 1330, keď panovník Karol I. prišiel na svätého Martina do Prešporku a keďže bola núdza o kvalitné a panovníka hodné potraviny, poslala mu židovská obec šesť znamenite vykŕmených husí.

Upiecť hus je umenie

Upiecť dobrú husacinu je však umenie. Knižné vydania kuchárok vo fondoch SNK odporúčajú hus nasoliť aspoň 12 hodín pred pečením a to zvnútra i zvonka. Hus tak bude šťavnatá. Zlatistú kožu dosiahneme,
ak hus potrieme pred pečením mliekom. Počas pečenia treba občas pichnúť do nej, aby sa uvoľnila masť. Jednoducho, príprava tejto tradičnej slovenskej špeciality, je spojená nielen s kvalitným  kuchárskym umením, ale hlavne s tradíciou a dodržiavaním tradičných postupov a receptov.

Jednou z najznámejších reštaurácii na Slovensku, kde túto špecialitu pripravujú už dlhé roky, je reštaurácia Leberfinger. Túto historickú a jedinečnúreštauráciu nájdete od roku 1894 na pravom brehu Dunaja v Sade Janka Kráľa. Atmosféru Prešporka 20. rokov, Vám spríjemní gastronomický zážitok a posedenie pri pohári tankového piva či jedného zo znamenitých vín z vlastnej vinotéky. V ponuke sú i sezónne špeciality, ako napr. Tafelspitz , Leberfingerova obrovská šnicľa, ale hlavne neodmysliteľné jesenné husacie a kačacie hody. Aj preto prijmite naše odporúčanie a navštívte v jesennom období toto jedinečné miesto.

Leberfinger

+421 903 902 922

leberfinger@leberfinger.sk

www.leberfinger.sk

Viedenska cesta 257Bratislava
851 02
Slovakia

11:00 – 24:00

Dobrú chuť.

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej