ONLINE MAGAZIN

TRADÍCIA HUSACÍCH HODOV JE OPRADENÁ STARÝMI LEGENDAMI

Na svätého Martina naši predkovia oficiálne ukončili jesenné práce na poliach. Pri tejto príležitosti sa konali husacie hody a víno tieklo potokom. Tradícia pečenej a voňavej svätomartinskej husi sa v našich rodinách úspešne prenáša z generácie na generáciu. Fondy Slovenskej národnej knižnice (SNK) ukrývajú recepty na husacie dobroty, ktoré nájdete aj v digitálnej podobe.

Vygágali na Martina

Na svätého Martina, plače husia rodina, hovorieva sa. O tom, prečo sa pečie 11. novembra hus, kolujú dve legendy. Jedna obviňuje husi, že svojím gáganím neprestajne vyrušovali sv. Martina Tourského počas kázní, a preto teraz pykajú za to na pekáči. Druhá legenda zas hovorí, že sv. Martin sa pred voľbou do biskupského úradu ukrýval zo skromnosti medzi husami, avšak ony ho gáganím prezradili. Domová pokladnica z roku 1863 na strane 227 ale prináša tretiu legendu. Verejným priznaním sa ku kresťanstvu vraj Martin na smrť rozhneval svojho pohanského otca a on sám na neho poslal vojakov. Tak sa Martin ukrýval až do dňa, kedy nestihol ujsť a skryl sa narýchlo do husacieho chlieva. Gáganie húsky ale zaujalo vojaka, ktorý napokon lapil nielen hus, ale aj Martina. Odvtedy hus 11. novembra končí na pekáči.

Aby bola chrumkavá

Nech už to bolo tak či onak, nevegetariánom dodnes ostala skvelá tradícia pečených husí, lokší a červenej kapusty na južnom Slovensku spojená s prvými koštovkami vína. Kde sa však tento zvyk vzal v Uhorsku? Obzor z roku 1881 opäť dáva na výber z dvoch legiend. Prvá tvrdí, že „pečenie husí na Martina pochodí ešte z dôb tatárskych vpádov“. Židom sa vtedy podarilo pečenými husami skrotiť nepriateľa tak, že im kráľ Belo IV. v roku 1241 mohol
uniknúť. Druhá popisuje historku z obdobia okolo roku 1330, keď panovník Karol I. prišiel na svätého Martina do Prešporku a keďže bola núdza o kvalitné a panovníka hodné potraviny, poslala mu židovská obec šesť znamenite vykŕmených husí.

Upiecť hus je umenie

Upiecť dobrú husacinu je však umenie. Knižné vydania kuchárok vo fondoch SNK odporúčajú hus nasoliť aspoň 12 hodín pred pečením a to zvnútra i zvonka. Hus tak bude šťavnatá. Zlatistú kožu dosiahneme,
ak hus potrieme pred pečením mliekom. Počas pečenia treba občas pichnúť do nej, aby sa uvoľnila masť. Jednoducho, príprava tejto tradičnej slovenskej špeciality, je spojená nielen s kvalitným  kuchárskym umením, ale hlavne s tradíciou a dodržiavaním tradičných postupov a receptov.

Jednou z najznámejších reštaurácii na Slovensku, kde túto špecialitu pripravujú už dlhé roky, je reštaurácia Leberfinger. Túto historickú a jedinečnúreštauráciu nájdete od roku 1894 na pravom brehu Dunaja v Sade Janka Kráľa. Atmosféru Prešporka 20. rokov, Vám spríjemní gastronomický zážitok a posedenie pri pohári tankového piva či jedného zo znamenitých vín z vlastnej vinotéky. V ponuke sú i sezónne špeciality, ako napr. Tafelspitz , Leberfingerova obrovská šnicľa, ale hlavne neodmysliteľné jesenné husacie a kačacie hody. Aj preto prijmite naše odporúčanie a navštívte v jesennom období toto jedinečné miesto.

Leberfinger

+421 903 902 922

leberfinger@leberfinger.sk

www.leberfinger.sk

Viedenska cesta 257Bratislava
851 02
Slovakia

11:00 – 24:00

Dobrú chuť.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Nezaradené outdoor Tlačová správa

Svetový unikát – Zimný zázrak Mörbisch, impozantná betlehemská scéna na jazere

Od 23. novembra 2024 do 5. januára 2025 ožije na javisku na jazere v obci Mörbisch am See projekt „Zimný zázrak Mörbisch“ – čarovná betlehemská scéna uprostred jazera. Tento projekt je svetovým unikátom: impozantný betlehem široký 90 metrov a vysoký 18 metrov, umiestnený priamo na javisku na jazere, so strhujúcou projekčnou šou. Mo╠łrbisch(c)MK Illumination • […]

Čítať ďalej
Náš tip outdoor Príroda

POD KRÍDLAMI DRAVCOV

POD KRÍDLAMI DRAVCOV je jedinečný zážitok so sokoliarmi. Zažite úžasný svet dravých vtákov na vlastnej koži! Chceli by ste zažiť stretnutie s majestátnymi dravcami, ktoré vás ohromia svojou rýchlosťou, silou a krásou? Pridajte sa k nám počas jedinečného zážitku, kde sa dostanete do bezprostrednej blízkosti orla, sokola či sovy! 🔍 Objavte fascinujúce tajomstvá prírody: Vedeli […]

Čítať ďalej
Cestovanie Novinky outdoor Radíme Vám

Čedok spúšťa novú éru cestovania: Priamo z Bratislavy na Maurícius

Perla indického oceánu na dosah ruky priamo z Bratislavy. Dnešok sa zapísal do histórie slovenského letectva a cestovného ruchu novým míľnikom. Cestovná kancelária Čedok v spolupráci s prestížnou leteckou spoločnosťou Neos totiž uskutočnila vôbec prvý let Dreamlinerom z Bratislavy na exotický ostrov Maurícius. Tento významný krok prináša slovenským turistom jedinečnú možnosť objavovať vzdialené destinácie priamo z […]

Čítať ďalej