Na svätého Martina naši predkovia oficiálne ukončili jesenné práce na poliach. Pri tejto príležitosti sa konali husacie hody a víno tieklo potokom. Tradícia pečenej a voňavej svätomartinskej husi sa v našich rodinách úspešne prenáša z generácie na generáciu. Fondy Slovenskej národnej knižnice (SNK) ukrývajú recepty na husacie dobroty, ktoré nájdete aj v digitálnej podobe.
Vygágali na Martina
Na svätého Martina, plače husia rodina, hovorieva sa. O tom, prečo sa pečie 11. novembra hus, kolujú dve legendy. Jedna obviňuje husi, že svojím gáganím neprestajne vyrušovali sv. Martina Tourského počas kázní, a preto teraz pykajú za to na pekáči. Druhá legenda zas hovorí, že sv. Martin sa pred voľbou do biskupského úradu ukrýval zo skromnosti medzi husami, avšak ony ho gáganím prezradili. Domová pokladnica z roku 1863 na strane 227 ale prináša tretiu legendu. Verejným priznaním sa ku kresťanstvu vraj Martin na smrť rozhneval svojho pohanského otca a on sám na neho poslal vojakov. Tak sa Martin ukrýval až do dňa, kedy nestihol ujsť a skryl sa narýchlo do husacieho chlieva. Gáganie húsky ale zaujalo vojaka, ktorý napokon lapil nielen hus, ale aj Martina. Odvtedy hus 11. novembra končí na pekáči.
Aby bola chrumkavá
Nech už to bolo tak či onak, nevegetariánom dodnes ostala skvelá tradícia pečených husí, lokší a červenej kapusty na južnom Slovensku spojená s prvými koštovkami vína. Kde sa však tento zvyk vzal v Uhorsku? Obzor z roku 1881 opäť dáva na výber z dvoch legiend. Prvá tvrdí, že „pečenie husí na Martina pochodí ešte z dôb tatárskych vpádov“. Židom sa vtedy podarilo pečenými husami skrotiť nepriateľa tak, že im kráľ Belo IV. v roku 1241 mohol
uniknúť. Druhá popisuje historku z obdobia okolo roku 1330, keď panovník Karol I. prišiel na svätého Martina do Prešporku a keďže bola núdza o kvalitné a panovníka hodné potraviny, poslala mu židovská obec šesť znamenite vykŕmených husí.
Upiecť hus je umenie
Upiecť dobrú husacinu je však umenie. Knižné vydania kuchárok vo fondoch SNK odporúčajú hus nasoliť aspoň 12 hodín pred pečením a to zvnútra i zvonka. Hus tak bude šťavnatá. Zlatistú kožu dosiahneme,
ak hus potrieme pred pečením mliekom. Počas pečenia treba občas pichnúť do nej, aby sa uvoľnila masť. Jednoducho, príprava tejto tradičnej slovenskej špeciality, je spojená nielen s kvalitným kuchárskym umením, ale hlavne s tradíciou a dodržiavaním tradičných postupov a receptov.
Jednou z najznámejších reštaurácii na Slovensku, kde túto špecialitu pripravujú už dlhé roky, je reštaurácia Leberfinger. Túto historickú a jedinečnúreštauráciu nájdete od roku 1894 na pravom brehu Dunaja v Sade Janka Kráľa. Atmosféru Prešporka 20. rokov, Vám spríjemní gastronomický zážitok a posedenie pri pohári tankového piva či jedného zo znamenitých vín z vlastnej vinotéky. V ponuke sú i sezónne špeciality, ako napr. Tafelspitz , Leberfingerova obrovská šnicľa, ale hlavne neodmysliteľné jesenné husacie a kačacie hody. Aj preto prijmite naše odporúčanie a navštívte v jesennom období toto jedinečné miesto.
Leberfinger
+421 903 902 922
leberfinger@leberfinger.sk
Viedenska cesta 257Bratislava
851 02
Slovakia
11:00 – 24:00
Dobrú chuť.