ONLINE MAGAZIN

Svet v pohybe – jedinečná výstava vo Wiener Neustadt

Rakúsko patrí k popredným krajinám v Europskej únii, ktoré počas každého roku, organizuje a ponúka svojím návštevníkom obrovské množstvo festivalov, výstav a kultúrnych akcií. Množstvo a rôznosť týchto akcií je tak široký, že ani pri najlepšej vôli by sme nedokázali všetky tieto podujatia počas jednej sezóny navštíviť.

Aj z tohto dôvodu si musíme v redakcii Slovak Lines nechať poradiť a veľmi pozorne vyberať naše návštevy a aktivity, tak aby sme dokázali jednoznačne poradiť, ktorú akciu, či výstavu by ste mali počas svojich potuliek  navštíviť.

Foto: Klaus Pichler

Foto: Viktor Cicko, Slovak Lines

Prvá inštalácia s názvom Pohybujúce sa svety – včera, dnes, zajtra, je umiestnená v Die Kasematten, v miestach, ktoré bolo kedysi  mestským opevnením a dnes je toto miesto jedinečnou architektonickou pamiatkou.
Prezentácie a inštalácia je umiestnená na dvoch historických výstavných miestach v centre mesta Wiener Neustadt.
Mottom a hlavnou myšlienkou tejto výstavy je pohyb – Pohyb, ako základne kritérium pre rozvoj miest, prenosu myšlienok,pokroku, kultúry a nových dimenzií v pohľade na smerovanie miest a obcí v 21.storoči.

Foto: Viktor Cicko / Slovak Line magazin

Ľudia sú na ceste. Mestá rastú. Krajina sa mení. A novodobý Príbeh pokračuje. Stručne povedané, náš svet je v neustálom pohybe. Štátna výstava v Dolnom Rakúsku 2019 je preto venovaná „Svetu v pohybe!“.Jednou z takýchto výstav ktorá nás zaujala a spolu s našimi kolegami z iných redakcii sme aj navštívili, je  Štátna výstava v Dolnom Rakúsku 2019, v meste Wiener Neustadt a ktorá je otvorená až do 10.11.2019.

Foto: Viktor Cicko / Slovak Lines magazín

 Tu je prerozprávaný, modernou vizuálnou formou, príbeh o mobilite. Zameriava sa na Wiener Neustadt a jeho vzťahy s regiónom, nie len v malom meradle, ale i vo  svetom veľkom meradle. Na ceste včera, dnes a zajtra nás sprevádzajú multimediálne inštalácie, fascinujúce objekty a mimoriadne biografie. A práve táto časť výstavy nám pripomína, ako mení mobilita našu budúcnosť.

Prehliadky začínajú:  o 10,30 * 14,00 * 16,00 každý deň

Prehliadka s výkladom trvá približne 75 minút.

Viacej tu: https://bit.ly/31bBhgm

Kozmos mesta – siaha až za hranice

Táto časť výstavy je umiestnená v bývalom kláštore sv. Petra an der Sperr z 13. storočia. Pri tejto zaujímavej inštalácii sa predstavuje  mesto Wiener Neustadt v zrkadle svetových dejín. Zameriava sa predovšetkým na prácu habsburského cisára Friedricha III. a Maximiliána I., ktorý tu v tom čase vládol. Tieto historické osobnosti priniesli svetu dnešný názov mesta – Wiener Neustadt. Tak isto nám výstava približuje, ako sa bývalé cisárske sídlo premenilo na priemyselné mesto a dnešné miesto inovácie a pokroku.

Foto: Klaus Pichler

 

Prehliadka mesta Múzeum sv. Petra pri Sperr, je denne a prehliadky zajačina o 10,30 * 14,00 * 16,00.

Prehliadka s výkladom trvá približne 75 minút.

 

V Kasematoch / Die Kasematten /  a v múzeu sv. Petra na Sperri zaberá  výstavnú plochu približne 3 300 metrov štvorcových a trvá až do 10. novembra 2019

Objavte Wiener Neustadt a jeho vzťahy s regiónom a svetom z úplne novej perspektívy.

Vstupenky a prehliadky so sprievodcom:

VSTUPNÉ

11,00 € | dospelý

10,00 € | znížené (s ID: seniori, študenti do 26 rokov, štátni zamestnanci, učni, ľudia so zdravotným postihnutím)

3,50 € | Deti a dospievajúci 6 -18 rokov

Deti do 6 rokov zdarma

PREHLIADKY

Spolu s našimi kultúrnymi sprostredkovateľmi objavte „Svet v pohybe!“

Viac informácií nájdete tu: https://www.noe-landesausstellung.at/de

 

Denne na oboch miestach (Kasematten & Museum St. Peter an der Sperr) 10.30, 14.00, 16.00

Trvanie: približne 75 minút

3,50 € Prehliadka mesta s sprievodcom (kasematy alebo Múzeum sv. Petra an der Sperr)

Deti do 6 rokov zdarma

RODINNÉ VÝLETY

Sobota, nedeľa a sviatky od 15,00

Trvanie prehliadky so sprievodcom: približne 60 minút

Sprievodná karta 3,50 EUR na miesto (Kasematten alebo Museum St. Peter an der Sperr) pre 1 (rodiča /aj starého rodiča/ s deťmi (vnúčatá) do 18 rokov

7,00 € Sprievodná karta podľa miesta (kasematy alebo Múzeum sv. Petra an der Sperr) pre 2 (veľkých) rodičov s rodinnými deťmi (vnúčatá) do 18 rokov

 

Wiener Neustadt – mesto, ktoré sa oplatí vidieť.

Mesto Wiener Neustadt sa nachádza na upatí viedenský Álp a je východiskovým bodom pre turistov, ktorí chcú spoznávať túto časť rakúskych veľhôr.

Túto polohu najviac ocenia milovníci cyklovýletov – pozvoľné upätie a cyklotrasy sú určené aj pre začiatočníkov.

V prípade, že máte záujem o spoznávanie historických miest v tomto meste, alebo sa chcete dostať aj do tých najskrytejších romantických zákutí, mesto ponúka spoznávanie mesta aj na dvoch kolesách. Požičovňu SEGWAY ľahko nájdete na pešej zóne.

Po krátkom tréningu ste schopný efektívne a rýchlo sa premiestňovať v meste a môžete veľmi ľahko objavovať hlavné body jednotlivých trás. Práve v čase konania Štátnej výstavy v Dolnom Rakúsku sa otvára aj požičovňa eBike.

Pre tých, ktorí prichádzajú do mesta za nákupmi a radi si zo svojich potuliek prinášajú rôzne suveníry, je na historickom Hlavnom námestí pripravený Marienmarkt, a celá plejáda najrozličnejších butikov.

Pre návštevníkov, ktorí prichádzajú do mesta v pohodlí svojho automobilu, máme skvelú správu – Parkovacie poplatky sa neplatia vo štvrtok popoludní a v sobotu popoludní ! samozrejme, stred mesta je aj ľahko dostupné z hlavnej železničnej stanice Wiener Neustadt.

Jednoducho Wiener Neustadt, je mesto, ktoré privíta svojich návštevníkov maximálne pripravené, tak, aby návšteva tohto mesta patrila k vašim nezabudnuteľným zážitkom.

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej