ONLINE MAGAZIN

Náš tip: Netradičné ubytovanie pre netradičných cestovateľov

Kde môžete zložiť hlavu a mať zážitok na celý život

K cestovaniu patria zážitky. Poznávanie netradičných miest. A tiež spanie v hoteloch či penziónoch. Chceli by ste však tipy na ubytovanie, ktoré vám zaručia netradičný zážitok? Možno aj zážitok na celý život! Mlyn, kláštor či 500 rokov stará veža. Česká republika ponúka veľa netradičných možností na ubytovanie.

V mlyne

Skvelým zážitkom bude pre vás i vaše deti určite ubytovanie vo funkčnom starom mlyne. Penzión Porčův mlyn v malebnej obci Býkovice nájdete kúsok od Brna na južnej Morave. Tvoria ho len tri izby so štýlovými vidieckymi interiérmi, ale privítajú vás tu veľmi radi. Navyše vodný mlyn je plne funkčný, takže vám aj vašim deťom majitelia radi ukážu, ako sa mlelo obilie na múku. Je tu aj možnosť kúpania a večerného posedenia v krčme. Ďalšou možnosťou je hotelový areál Bukovanský mlyn v Bukovanoch na Slovácku so štýlovými rustikálnymi interiérmi.


Mlyn Bykovice, foto: archív Jižní Moravy

V oblakoch

Skúste aspoň jednu noc stráviť v hoteli Ještěd pri Liberci na severe Čiech. Ubytovanie je tu naozaj zážitkom. Jednak sa hotel nachádza na vrchole hory vo výške 1012 m, a jednak ide o jedinečnú stavbu, ktorá sa dostala do učebníc architektúry. Dookola sa často naháňajú mraky a keď sa nakoniec roztrhajú, objaví sa pred vami výhľad ako z lietadla. Vo večerných hodinách navyše môžete pozorovať svietiace mesto Liberec.


Ješted, foto: UPVISION

Ešte jeden tip na spanie v oblakoch si nemôžeme nechať pre seba. Neďaleko centra Prahy stojí televízny vysielač. A v ňom sa skrýva One Room Hotel. Ako už názov napovedá, nenájdete tu viac ako jednu izbu. Prahu budete mať ako na dlani, pretože takmer presklená izba sa nachádza vo výške 70 metrov. Zážitok je to luxusný a naozaj nezabudnuteľný!

Vo filme

Brnenský Anybody hotel je veľmi nekonvenčný. Nenájdete v ňom žiadnu recepciu. Namiesto nej je tu digitálny kiosk. Okrem toho kombinácia barokového paláca, v ktorom je hotel zriadený, a dizajnových izieb inšpirovaných slávnymi filmami, je naozaj originálna. V Anybody sa môžete na jednu noc stať takmer kýmkoľvek. Splniť si svoju skrytú túžbu, alebo sa len dobre pobaviť. Od procesu výberu izby, cez jeho interaktívne vybavenie, až po unikátnu „hru“, inšpirovanú slávnym filmom, ktorá vás čaká na každej izbe – všetko smeruje k jedinečnému zážitku na mieru pre vás.

Na sene

Spanie na sene je zážitok, na ktorý sa naozaj nezabúda! Kedysi boli matrace plné slamy a sena. A teraz máte šancu skúsiť, ako pohodlné to bývalo. Uprostred Krkonoš na severe Čiech, priamo pod horou Snežka, nájdete malý domček Slamák pod miliony hvězd. Bude o vás dobre postarané, majitelia zaisťujú plný servis – jedlo, pitie, sociálne zariadenie i transport. Domček je malý, je len pre dvoch. Ale zato vás čaká veľká slamená posteľ a čiastočne priehľadná strecha! Okrem originálneho spania a skvelého výhľadu si môžete užiť napríklad raňajky servírované priamo do postele alebo piknik na priľahlej lúke. Domček je v prevádzke od mája do septembra.

V maringotke

V turistami zabudnutom kúte juhočeskej Šumavy, na východnom úpätí hory Boubín a takmer na samote, nájdete na lúke zaparkovanú maringotku. Dostanete sa sem len po poľnej ceste, žiadny asfalt sem nevedie. Čaká na vás jednoduché, ale komfortné ubytovanie, malá chladnička plná biopotravín od lokálnych farmárov a kúpacie jazierko. Vojde sa sem 4-členná rodina, ale pohodlnejšie vám bude vo dvojici. Sociálne zariadenie nie je ďaleko, v susednej usadlosti, kde žijú majitelia. Bude to sparťanský zážitok, ale máte istotu, že sa vyspíte v nádherne čistej prírode a v absolútnom pokoji.


Sumava, foto: Pavel Ouředník, CzechTourism

Vo veži

Prespanie v 500 rokov starej veži? Nie je problém! V centre Českého Krumlova na juhu Čiech nájdete Krumlovskú Vežu. Jedná sa o luxusné a výnimočné ubytovanie v strážnej stredovekej veži, ktorá je dochovaná vo svojom pôvodnom stave z roku 1505. V celej Európe sa nachádzajú iba dve podobné veže, v ktorých sa možno ubytovať. Staré časy na vás dýchnu na každom kroku! Sú tu len tri izby a každý je originál.


Cesky Krumlov, foto Aleš Motejl, CzechTourism

Vo vagóne

Areál Vigvam v Němčiciach pri Kolíne v stredných Čechách toho ponúka mnoho. Jedným z netradičných tipov na ubytovanie sú spacie vagóny, ktoré kedysi jazdili na trase Praha – Katovice – Minsk – Moskva. Ubytovať sa môžete v jednolôžkových a dvojlôžkových kupé nočných vagónov. Plne funkčné vagóny už dnes na trati dlhej viac ako dvetisíc kilometrov nejazdia, svojmu účelu však slúžiť neprestali. Sociálne zariadenie nájdete v priľahlej budove. Ak patríte medzi milovníkov železníc, budete v siedmom nebi!

Vo vínnej pivnici

Penzión Husí plácek v moravských Dolných Vestoniciach vznikol vo dvoch vzájomne prepojených habánskych pivniciach z roku 1532. Veľkou výhodou je prirodzene nižšia teplota priestorov, ktorú oceníte hlavne v letných teplých mesiacoch. Postele sú tu z masívneho dreva a matrace majú špeciálnu úpravu, aby odolali celoročnej miernej vlhkosti. Plesní sa teda báť nemusíte. Pôvodná lisovňa má navyše krásnu krížovú klenbu, maľba stien navodzuje ilúziu šera a klenutý strop hviezdnu nočnú oblohu.

V kláštore

Broumovsko. Zabudnutý kraj na východe Čiech. Ale tiež miesto, kde stojí jeden z najkrajších barokových kláštorov v Českej republike. A miesto, kde sa môžete ubytovať v jednoduchých kláštorných izbách, bývalých mníšskych celách. Areál kláštora obklopuje rozsiahla kláštorná záhrada, ktorá prešla veľkolepou rekonštrukciou s návratom do svojej pôvodnej podoby. A vám, ako hosťom, je plne k dispozícii!


Broumov, foto: UPVISION

 

Viac informácií nájdete na:

www.kudyznudy.cz

http://www.porcuvmlyn.cz/

https://www.bukovansky-mlyn.cz/

https://www.towerpark.cz/

https://www.anybody.cz/vitejte

https://www.boudavobrimdole.cz/

http://www.vigvamresort.cz/#

https://www.krumlovtower.com

http://www.husiplacek.cz/

https://www.facebook.com/marinettemichal/

Foto na titulke: Jested, foto: Libor Sváček, CzechTourism

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej