ONLINE MAGAZIN

BRATISLAVSKÉ HUDOBNÉ SLÁVNOSTI OPÄŤ V ZNAMENÍ VEĽKÝM MIEN

BRATISLAVSKÉ HUDOBNÉ SLÁVNOSTI OPÄŤ V ZNAMENÍ VEĽKÝM MIEN

Na jeseň obohatí kultúrny a spoločenský život hlavného mesta Slovenska – Bratislavy už po 55. raz náš najvýznamnejší medzinárodný festival vážnej hudby Bratislavské hudobné slávnosti. Umelci z vyše 20 krajín pripravia v nádherne vynovenej Redute košaté „notobranie“.

Nechajte sa inšpirovať slovami Johann Wolfgang Goetheho o tom, že „Každý by mal denne počúvať trochu hudby, prečítať nejakú báseň, pozrieť si pekný obraz a pokiaľ možno povedať niekoľko rozumných slov“ a vyberte sa na niektorý z koncertov v podaní prominentných zahraničných orchestrov, vynikajúcich dirigentov a sólistov, ktorí sú ozdobami svetových koncertných pódií a prídu tento rok na BHS.

K hviezdnym večerom na BHS bude určite patriť koncert Wiener Philharmoniker (piatok 11.10.) s kolumbijským dirigentom Andrésom Orozcom- Estrada, ktorému patria najprestížnejšie koncertné pódia sveta a sólistkou, čínskou klaviristkou Yujou Wang, rodáčkou z Pekingu, ktorá očarúva poslucháčov sveta nielen technickou dokonalosťou a hĺbkou svojho „muzicírovania“, ale aj bezprostredným a nekonvenčným prejavom. V roku 2017 získala ocenenie Musical America’s Artist of the Year.

Eugen Indjić, Foto © Simon Fowler Erato Warner Classics

Je poctou pre BHS, že na festival opäť prichádza jedno z výnimočných svetových telies Orchester Mariinského divadla z Petrohradu pod taktovkou legendárneho dirigenta Valery Gergieva (streda 9.10.). Rovnakou lahôdkou bude hosťovanie ikonického britského dirigenta Sira Johna Elliota Gardinera, ktorý je už desaťročia stálicou hudobnej scény a ktorého základnou interpretačnou platformou je baroková hudba. V utorok 1. októbra – na Svetový deň hudby – bude príležitosť pristaviť sa v tomto uponáhľanom tempe života a nechať sa unášať tónmi „starej hudby“. Večer, ktorý bude dozaista hudobnou lahôdkou.

Royal Philharmonic Orchestra London (nedeľa 29.9.) „s pozoruhodnou krásou zvuku, s dôrazomna detail tónu, s leskom strún a nádherných dychov… každý koncert tohto orchestra je vzrušujúci, nezabudnuteľný a vitálny“ (The Guardian), tentoorchester zavíta na BHS pod taktovkou venezuelského dirigenta Rafaela Payare.

Ondrej Lenárd, Foto © V. Shirokov

Hviezdny orchester a hviezdny dirigent – takto stručne, výstižne možno charakterizovať ďalší anglický orchester Philharmonia Orchestra London založený v roku 1932, ktorý prichádza na BHS so svojím šéfdirigentom Fínom Esa-Pekka Salonenom. Na programe (piatok 4.10.) je Mahlerova Symfónia č. 9 – vrchol tvorby veľkého rakúskeho skladateľa. Je to dozaista jedno z najpôsobivejších diel hudobnej literatúry všetkých čias. Bude to zážitok.

Mníchovská filharmónia (rok založenia 1893) so svojím zborom sa po rokoch predstaví na BHS so zahraničnými sólistami a dirigentom Thomasom Hengelbrocka. Zaznie zriedka uvádzané dielo Felixa Mendelssohna Bartholdyho (210 rokov od narodenia), Symfónia č. 2 Chválospev sobota 5.10.).

Andrés Orozco-Estrada, Foto © Martin Sigmund

Najstarším slovenským hudobným telesom je Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, ktorý si tento rok pripomína 90 rokov svojej existencie. Pri tejto príležitosti sme pozvali na BHS aj ďalšie dva zahraničné rozhlasové orchestre: Fínskeho rozhlasu z Helsínk a Českého rozhlasu z Prahy. Hostia zo severu s charizmatickým dirigentom Hannu Lintu uvedú sčasti netradičný program (pondelok 30.9.). Od excentrického tureckého skladateľa a klaviristu Fazila Saya si poslucháči vypočujú skladbu pre bicie nástroje v interpretácii excelentného majstra Rakúšana Martina Grubingera a v druhej polovici koncertu strhujúcu Fantastickú symfóniu Hectora Berlioza (150 rokov od úmrtia skladateľa). Orchester z Prahy príde (streda 2.10.) pod vedením svojho šéfa, nemeckého dirigenta Alexandra Liebreicha s husľovým virtuózom Arménom Sergeyom Khachatryanom, ktorý bravúrne interpretuje kontrastné nálady Šostakovičovho husľového koncertu č.1. Českí hudobníci sa radi predstavia aj dielom plným životnej radosti a obdivu ku krásam prírody Dvořákovou 8. symfóniou.

Yuja Wang, Foto © Luis Castilla

„Rezidenčným orchestrom“ BHS je už tradične Slovenská filharmónia, na 55. ročníku festivalu sa predstaví na troch koncertoch. V náročnom programe otváracieho koncertu (piatok 27.9.) uvedie pod taktovkou svojho šéfdirigenta Jamesa Judda ťažiskové diela symfonického repertoáru 19. a 20. storočia: Jána Cikkera, Franza Schuberta a veľkolepý Brahmsov Klavírny koncert č. 2 v podaní francúzsko- amerického klaviristu Eugena Indjića, u ktorého kritici obdivujú „suverénnu techniku, rafinovanú delikátnosť, perfekcionizmus a transparentnosť interpretácie spojenú s osobnou charizmou.“ Aj tento rok privíta festival BHS slovenského dirigenta svetového renomé Juraja Valčuhu. So Slovenskou filharmóniou, Slovenským filharmonickým zborom a medzinárodným kvartetom sólistov je na programe (nedeľa 6.10.) majestátna Dvořákova Stabat mater. Pod taktovkou dirigentského mága Pinchasa Steinberga a jedného z najžiadanejších svetových violončelistov Maďara Istvána Várdaia uzavrie 13. októbra 2019 55. ročník BHS koncert, ktorý svojím spôsobom predznamená už rok 2020 – beethovenovský (na budúci rok si pripomenieme 250. výročie narodenia génia Ludwiga van Beethovena). Koncert bude aj poctou výraznej osobnosti, dirigentovi Ladislavovi Slovákovi. Jednou z jeho umeleckých priorít bolo dielo Dmitrija Šostakoviča, ktorého Symfónia č. 5 uzavrie 55. ročník BHS.

Sir John Eliot Gardiner, Foto © ChrisC hristodoulou

Organizátori BHS nezabúdajú ani na prezentáciu ďalších slovenských orchestrom a interpretov a slovenskej tvorby. Ako sme spomínali, pripomíname si 90. rokov existencie Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. Mnoho rokov výrazne formoval interpretačnú úroveň telesa nestor slovenských dirigentov Ondrej Lenárd. Sólistkou koncertu (štvrtok 10. 10.) pod jeho taktovkou je mezzosopranistka Jolana Fogašová. Koncert venovaný 100.výročiu narodenia Jána Albrechta, slovenského estetika, muzikológa, organizátora kultúrneho života a pedagóga uvedie (štvrtok 3. 10.) súbor Musica aeterna , ktorý Ján Albrech v roku 1973 založil. V komornej sade koncertov nebude chýbať ani Slovenský komorný orchester.

Valery Gergiev, Foto © V. Shirokov

Na komorných koncertoch sa predstaví David Oistrach String Quartet s primáriom, husľovým virtuózom Andreyom Baranovom, víťazom jednej z najprestížnejších svetových súťaží Kráľovnej Alžbety II. v Bruseli. Ďalší mladý huslista, Čech Milan Al-Ashhab, sa stal tento rok finalistom slávnejn Čajkovského súťaže v Moskve. BHS pokračujú v poslucháčsky úspešnom projekte, v rámci ktorého sa na BHS prezentujú diela slovenských skladateľov z komornej tvorby (2016), pre klavír (BHS 2015,2017), pre husle (2018) a tentoraz pre violončelo.

Valery Gergiev, Foto © V. Shirokov

Tango je fenomén! Tango je životný štýl! Jedno z veľkých mien operného sveta, mezzosopranistka arménskeho pôvodu Stella Grigorian, a žijúca legenda tanga, skladateľ a klavirista Gustavo Beytelmann, sľubujú spoločne výnimočný večer, ktorý obohatí tohtoročný festival o novú hudobnú a estetickú dimenziu (sobota 5.10.).

Dramaturgia BHS má ambíciu výraznejšie upozorniť na generáciu mladých umelcov na začiatku ich profesionálnej kariéry v medzinárodnom kontexte. Na jednom z komorných koncertov dostáva priestor maďarský violončelista Gergely Devich, slovenský trubkár Stanislav Masaryk a český klavirista Matyáš Novák. Dvaja mladučkí slovenskí interpreti si svojím umeleckým výkonom získavajú očarených poslucháčov nevšedným talentom aj na mnohých prestížnych pódiách v zahraničí, kde už dobre poznajú ich nevšedný talent: huslista Teo Gertler a klavirista Ryan Martin Bradshaw (nedeľa 13.10.).

Stella Grigorian, Foto © Alena Klenková

Na programe BHS nechýba v posledných rokov recitál zaujímavého klaviristu a organistu. „Pod jej rukami klaviatúra spieva,“ napísal kritik (Gramophone, 2015), keď počúval krehkú Yuliannu Avdeevu. Na BHS ponúka (sobota 28.9.) repertoár, ktorý ideálne vyhovuje jej interpretačnému naturelu. V Chopinovej tvorbe je evidentne doma (v roku 2010 zvíťazila na klavírnej súťaži F. Chopina vo Varšave).

Svetoznámy interpret Olivier Latry je titulárnymorganistom v Katedrále Notre Dame v Paríži. Koncertoval vo vyše päťdesiatich krajinách na piatich kontinentoch. Inauguroval mnoho „kráľovských nástrojov“ vo významných katedrálach a koncertných sálach. Účinkovanie Oliviera Latryho na BHS (nedeľa 6.10.) je symbolickou spomienkou a prejavom účasti BHS s tragickým požiarom ikonickej parížskej katedrály.

Yulianna Avdeeva, Foto © Christine Schneider

Príde Elina Garanča – svetová hviezda luxusnej kvality! Vystúpenia tejto opernej divy sú netrpezlivo očakávané na najprestížnejších scénach sveta a jej účinkovanie je vždy udalosťou! Nezabudnuteľnému večeru bude dominovať najcitlivejší hudobný nástroj, akým je ľudský hlas. Pod taktovkou svojho manžela, dirigenta Karla Marka Chichona zaspieva Elina Garanča, lotyšská rodáčka z Rigy, operné árie Verdiho, Pucciniho i Cileu a určite zaujme poslucháčov aj nostalgickými i temperamentnými španielskymi piesňami (sobota 12.10.).

Na záver niekoľko myšlienok osobností rôznych vekov a z rôznych oblastí umenia, ktoré vás môžu inšpirovať k rozhodnutiu navštíviť koncerty, pretože žiadna nahrávka nenahradí okamih, v ktorom sa hudba rodí… lebo Hudba uvoľňuje ducha a okrídľuje myšlienky, Hudba má schopnosť uzdravovať (Elton John), Hudbe netreba rozumieť, treba ju cítiť (Marcus Aurelius), lebo Hudba a rytmus si nachádzajú cestu k tým najskrytejším miestam duše (Miguel de Cervantes). Hudba je tesnopis emócií. Emócií, ktoré sa nedajú popísať ľahko, vykladá človeku práve hudba a v tom je ich sila a význam (Lev Nikolajevič Tolstoj).

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej