ONLINE MAGAZIN

Zámok Eckertsau – jedinečné miesto, kde sa tvorili dejiny Európy.

V rakúskom mestečku Eckertsau, pri európskom veľtoku rieky Dunaj, je jedinečné miesto, kde sa tvorili nielen dejiny Európy, ale i dnešná realita moderného spoločenstva národov.

V okolí tohto miesta sa rozprestiera prírodná oblasť Národného parku Dunajské lužné lesy – Donau – Auten.

Korene zámockých dejín siahajú až do 12. storočia .

V 18. storočí sa zmenil kamenný vodný hrad na elegantný barokový zámok, ktorý poskytoval majiteľom nielen luxus, ale i súkromie  a oddych uprostred nádhernej prírody.

Zámok je niekdajším miestom pobytu posledného rakúskeho cisárskeho páru Karla I. a Zity

Eckartsau obklopuje 27 hektárov idylického a dokonale udržiavaného parku, kde mnohí návštevníci nájdu pokoj a príjemný relax.

Park nebadane a zľahka prechádza do pôvodného, nedotknutého Národného parku Dunajské lužné lesy. Objavíte tu výhľady na neporušenú prírodu. Túto oblasť samozrejme môžete obdivovať aj pri svojich cyklistických výletoch. Táto oblasť je samozrejme určená pre všetky vekové kategórie turistov a cyklistov. Je nenáročná a bez prevýšení.

Návštevníkom so špecifickými požiadavkami zámok a hostitelia ponúkaju v dnešnej dobe špeciálne poradenstvo v oblasti plánovania a formy exkurzií. Vozíčkarom sú v okolí Eckartsau k dispozícii dobre značené turistické cesty.

Iba 700 metrov od zámku sa tiahne dunajská hrádza, na nej vedie európska cyklotrasa, ktorá je čoraz frekventovanejšia, nakoľko ju vo veľkej miere využívajú cyklisti z celej Bratislavy

Pre milovníkov záhad a tajomstiev, ponúka zámok nevšedné zaujímavosti. Jednou z nich je aj otázky, prečo cisár Karol schoval v knižnici svoje vrecková hodinky ? Koho kostra spočíva v sklenenej truhle ? Podobných záhad a tajomstiev je za múrmi zámku ukrytých ešte veľa.

Romantický zámok je tiež dokonalým miestom pre svadby. Jeho príjemnú atmosféru podčiarkujú autentické komnaty a príroda v jeho okolí. Vďaka tomu tento rok získal Eckertsau už druhýkrát titul najobľúbenejšieho svadobného miesta v Rakúsku. Odborná porota ocenila hlavne priestor pod starým bukom, ktorý sa často používa ako miesto pre sobáš. Páčil sa im tiež pavilón dekorovaný ružami a chválami ospevovali aj interiér zámku. Dôraz kládli tiež na kvalitné občerstvenie, pretože svadobní hostia sa môžu tešiť najmä na jedlá domácej gastronómie. Tie sa pripravujú hlavne z potravín z lokálnych zdrojov.

Novinkou je  miesto pre bicykle, priamo pri zámku a napríklad aj:

  • možnosť uzatvoriť si batožinu
  • e-bike dobíjanie batérie ( zdarma, jednoducho si dáte batériu do nabíjačky )
  • môžete si spraviť malú opravu aj vy, s technikou, ktorá tu pre bicykle je, vrátane pumpy
  • náhradné duše do kolesa bicykla v tunajšej predajni pri kaviarničke
  • občerstvenie – dobrá kávička, či „pivo z lesa“
  • hojdacie siete a lehátka pre príjemný oddych v parku

 

A keď si objednáte prehliadku, vďaka nej sa vydáte  po stopách turbulentných čias dediča trónu Franza Ferdinanda, ktorý na zámku lovil, miloval ho a posledného rakúskeho cisára Karola, ktorý po prehlásení o vzdaní sa trónu, v novembri 1918, zo zámku spolu so svojou rodinou ušiel za hranice Rakúska. Zažite pomyselne koniec dunajskej monarchie. Prehliadky zámku sú aj v slovenskom jazyku a to do októbra 2022. Ďalšie termíny prehliadok v slovenčine budú: 10. júla v nedeľu o 15:00 hodine, 07. augusta v nedeľu o 10:30 hodine, 18. septembra v nedeľu o 15:00 hodine. Registrácia vopred nie je potrebná.

Vstupné na prehliadku stojí:
Dospelý 12,- € | senior, študent 11,- € | dieťa (od 7 rokov) 7,50,- €

V zámku akceptujú aj kartu Dolného Rakúska – NÖ-Card.

Pre skupiny 6 a viac osôb je možné si rezervovať prehliadku vopred v individuálne dohodnutom čase aj v slovenčine. Tí však, ktorí ovládajú nemecký jazyk majú možnosť prehliadok aj v iných termínoch.

Viac nájdete v slovenčine na: www.schlosseckartsau.at a na turistickom portáli www.kamkam.eu aj na: https://www.schloesserreich.at, v nemčine.

Pre skupiny od 6 osôb je možné túto prehliadku rezervovat‘ aj v individuálnom case. Napíšte nám mail: schlosseckartsau@bundesforste.at

Počas podujatí môže dôjsť pri prehliadkach zámku k obmedzeniam.
Ďakujeme za pochopenie a samozrejme sa tešíme sa na Vašu návštevu!
V prípade vašich otázok, nás neváhajte kontaktovať.

Tešíme sa na Váš mail: schlosseckartsau@bundesforste.at

Viacej informácií nájdete aj tu: https://www.schlosseckartsau.at/,

alebo aj tu:

Fotografia na titulke: Schloss_Eckartsau©Schiffer.jpg

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej