ONLINE MAGAZIN

LETNÉ ZÁŽITKY NA STREDNOM SLOVENSKU

Leto na Strednom Slovensku je plné zážitkov! Vydajte sa spoznávať zákutia tohto čarovného regiónu v srdci Slovenska.

Obľúbeným spôsobom trávenia voľného času v regióne je v letnej sezóne najmä aktívny oddych v krásnej okolitej prírode, cykloturistika, pešia turistika adrenalínové aktivity, pozorovanie hviezd, či radovánky vo vode. Každý návštevník si tu zaručene nájde to pravé letné potešenie podľa svojich predstáv.
Stačí si len vybrať z bohatej ponuky aktivít!

Hrad Ľupča, foto: Vlado Veverka

Pre priaznivcov cykloturistiky sa stal každoročnou tradíciou banskobystrický cyklobus, ktorý premáva vždy počas víkendov a sviatkov, a to približne do konca septembra.
Hlavným nástupným miestom je Strieborné námestie v Banskej Bystrici.

Cyklobus vás zavezie až do piatich cieľových staníc: Malý Šturec, Donovaly, Šachtičky, Hrochoť – Kyslinky a na Chatu nad Tajovom. Peší turisti v regióne určite ocenia turbus, ktorý premáva z Banskej Bystrice až na Kráľovu studňu vo Veľkej Fatre.

Jeho prevádzka je plánovaná až do konca októbra, takisto počas víkendov a sviatkov. Vyraziť na turistiku vo Veľkej Fatre sa oplatí aj z Donovál, odkiaľ sa turisti môžu vyviezť na Novú hoľu modernou kombinovanou lanovkou TELEMIX Nová hoľa a ďalej pokračovať v túre.

Harmanecká jaskyňa, foto: Vlado Veverka

Adrenalínoví nadšenci, ale aj rodiny s deťmi si prídu na svoje v centre zábavy FunArena Donovaly. Vďaka svojim atrakciám – tobogánová bobová dráha, lanový park, bungee trampolíny a detské trampolíny poskytuje mnoho zábavy nielen deťom, ale aj dospelým.
Najmenší cestovatelia sa do sýtosti zabavia v Donovalkove – v „hlavnom meste detí“ alebo v Dobšinského rozprávkovom svete Habakuky a v Myšiačikovom detskom vodnom parku. Na relax a regeneráciu poslúžia liečivé termálne vody na Sliači a v Kováčovej alebo wellness centrá ubytovacích zariadení v regióne (Hotel & Spa Resort Kaskady, The Grand Vígľaš Hotel, Residence Hotel & Club Donovaly, Hotel Fuggerov Dvor ap.). Vonkajšími letnými areálmi s bazénmi a bohatou ponukou doplnkových aktivít sú Holidaypark Kováčová a Aqualand Banská Bystrica.


Cyklobus, foto: archív OOCR Stredné Slovensko

Okrem kúpania je výborným tipom na letné schladenie aj návšteva Harmaneckej jaskyne vo Veľkej Fatre alebo splavovanie rieky Hron, pri ktorom zažijete s partiou určite veľa zábavy.

Priaznivci histórie nesmú vynechať prehliadku Hradu Ľupča, Zvolenského zámku či Pustého hradu s nádherným výhľadom na okolitú krajinu.
Banská Bystrica zase ponúka možnosti na návštevu múzeí a galérií alebo vydanie sa po stopách baníckej minulosti – a to nielen v tomto medenom meste, ale aj v blízkej Španej Doline alebo Ľubietovej.

PRÍBEHOVÁ HRA

Úspešná príbehová hra z minulého roka s názvom „Radosť spoznávať“ pokračuje aj toto leto.

Hra je zameraná na spoznávanie unikátnych miest v regióne Stredné Slovensko pomocou príbehov a indícií, ktoré majú účastníkov doviesť až k tajomnému pokladu.
Pre zapojenie do hry sa žiadne medze nekladú. Úplne stačí, keď ste milovníkom prírody, turistiky, tradícií, histórie, alebo jednoducho – výletov s rodinou a priateľmi.
Je určená pre všetkých, ktorí majú radi tajomstvá a chcú príjemne tráviť voľný čas na potulkách regiónom.

Medená Bystrica, foto: archív OOCR Stredné Slovensko

NOVINKY V REGIÓNE STREDNÉ SLOVENSKO MEDENÁ BYSTRICA

Spoznajte zábavno – náučnou formou zákutia Medenej Bystrice. Vylúštite všetky šifry a objavte, čo tu zanechal Ján Thurzo pri svojom odchode z Banskej Bystrice.

Táto mestská hra vám prináša mnoho atraktívnych úloh, pri ktorých získate nové zaujímavé informácie, no v prvom rade sa zabavíte so svojim tímom pri potulkách ulicami.

Otestujete si prácu v tíme, a takisto svoju pozornosť pri plnení úloh, ktoré si pre vás pripravil bystrický historik. Hra je náročnosťou vhodná pre začiatočníkov, aj pre skúsenejších hráčov mestských, či únikových hier. Určená je pre rodiny s deťmi, partie známych, a tiež ako teambuilding.

FOODTOUR

Zažite jedinečnú prehliadku gastronomickej histórie mesta Banská Bystrica. Priamo v centre najkrajšieho námestia na Slovensku ochutnáte najlepšie regionálne vína, syry, mäsové špeciality, či remeselné piváv miestnych podnikoch.
Na záver vás neminie sladké potešenie. Pri presune medzi jednotlivými prevádzkami sa dozviete mnohé zaujímavosti z gastronomickej minulosti Banskej Bystrice.

Foodtour, foto: archív OOCR Stredné Slovensko

S VÍNOM A SYRMI POD HVIEZDAMI

Ochutnávka tých najkvalitnejších vín a syrov z rodinnej farmy Hiadlovských v Slovenskej Ľupči, spojená s romantickým pozorovaním hviezd a pútavým výkladom astronóma. Ďalšie slová sú zbytočné, najlepšie sa presvedčíte sami, akú čarovnú atmosféru má takýto jedinečný večer na farme. Lákavé letné zážitky v regióne Stredné Slovensko sú prevás už pripravené, pre aktuálnosť informácií sledujte webovú stránku centralslovakia.eu a sociálne siete @centralslovakia, #radostspoznavat. Stačí si len vybrať z bohatej ponuky aktivít, pretože Stredné Slovensko je radosť spoznávať!

Aktivita je realizovaná s finančnou
podporou Ministerstva
dopravy a výstavby Slovenskej
republiky.

INFO o organizácii
Oblastná organizácia
cestovného ruchu
Stredné Slovensko
Námestie SNP 1
974 01 Banská Bystrica
Tel.: +421 48 4330 805
info@centralslovakia.eu
www.centralslovakia.eu
facebook/centralslovak
instagram/centralslovakia
Youtube/Central Slovakia

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej