ONLINE MAGAZIN

Cestovanie s technikou

Rád využívam na cesty autobusové linky alebo vlaky. Pri cestách s nimi totiž neexistujú obmedzenia pre batožinu tak, ako tomu býva v lietadlách a pri rozumnej vzdialenosti vás dovezú často aj rýchlejšie do cieľa. Nemusíte čakať hodiny pred odletom v letiskovej hale, ani doplácať keď máte trochu väčší kufor a bez problémov si môžete so sebou vziať všetky svoje obľúbené vychytávky.

Keďže jazda môžete trvať aj niekoľko hodín, je dobré nájsť si nejakú činnosť, ktorá vám tento čas „skráti“. Cesta autobusom je relatívne pokojná a bezpečná. Nemusíte tu vypínať elektronické zariadenia, pretože sa dajú používať počas celej jazdy. Dobrým doplnkom každého cestovateľa je ale externá powerbanka, ktorou môžete v krízovej situácii kdekoľvek dobiť svoj mobil, alebo tablet. Optimálne je aby mala veľkú kapacitu (dobijete ňou viac), viac USB portov (odporúčame min. 2, pretože potom môžete naraz nabíjať 2 zariadenia) a každý by mal vedieť nezávisle poskytnúť min. 1A prúd (optimálne 2A, resp. 10 Watt nabíjanie). Ak má powerbanka menej ako 5V/1A (výkon 5W), nemusí napr. vedieť dobiť iPhone, pretože nemá dostatočný výkon. Kapacita cca 2000 mAh vám postačí na max. 1 nabitie telefónu, takže hľadajte powerbanky s 10 000 mAh a viac.

V predaji sú už bežné aj powerbanky, kde okrem USB môžete bezdrôtovo nabíjať aj mobil alebo hodinky. Ich cena nie je o moc vyššia než u tradičnej káblovej, takže ak máte vhodné zariadenia, netreba váhať. Káblom ich nabijete rýchlejšie a efektívnejšie, no bezdrôtové dobíjanie je elegantnejšie.

V dopravných prostriedkoch, ktoré nešoférujete, môžete robiť prakticky čokoľvek, čo nebude obťažovať vaše okolie, takže ak sa rozhodnete skrátiť si jazdu hraním počítačovej hry, alebo sledovaním seriálov a filmov, či počúvaním hudby, externé reproduktory nebudú tým správnym doplnkom. Naopak kvalitné slúchadlá sú vždy vítané a ak majú aj mikrofón, dajú sa využiť aj ako headset pre hlasové hovory. Samozrejme volajte čo najmenej, pretože tým môžete obťažovať svoje okolie, ale zas keď sa dostanete povedzme na hotel v cieľovej destinácii, môžete sa spojiť s celým svetom.

Moj tip je Logitech G935 – špičkový 7.1 Surround headset určený pre náročného používateľa. Ponúka vysoký komfort, kvalitný priestorový zvuk a slobodu, pretože je bezdrôtový.

Cestu môžete využiť aj na prácu. Internet cez wi-fi je dnes bežne k dispozícii bezplatne aj vo vlakoch a diaľkových linkách, no rátajte s tým, že rýchlosť spojenia nemusí byť vhodná pre multimediálne využitie a sťahovanie veľkých objemov dát. Na vybavenie e-mailov, surfovanie na webe to však určite stačí. Ak nie, môžete použiť bezdrôtový modem, ktorý vám cez SIM kartu poskytne rýchle mobilné dáta. Ten funguje aj ako router, takže naraz obslúži niekoľko vašich zariadení, prípadne vám pomôže vykryť slabšiu hotelovú wi-fi na cestách.

Mobilní Wi‑Fi hotspot D-Link DWR-932 vám umožní mať všade internet so sebou. 4G LTE pripojenie s rýchlosťou sťahovania až 150 Mb/s zabezpečí rýchly download, streamovanie alebo online hranie aj na viac zariadeniach súčasne, keď budete zdieľať svoje pripojenie na cestách s kamarátmi.

Ak pri práci preferujete myš, môže to byť trochu problém. Notebook si môžete v prípade potreby položiť aj na kolená, no s myšou sa mimo veľkého stola a podložky behá zvyčajne veľmi zle. Keď si však pribalíte trackball, získate presnosť a komfort na aký ste zvyknutý u myši, ale nepotrebujete žiadny extra priestor. Trackball sa ovláda pohybom palca a preto zaberá minimum miesta, takže sa s ním dá pracovať aj na kolene alebo sedadle. Stačí ho len položiť a dať na neho svoju ruku.

Trackball Logitech MX ERGO ponúka komfort všetkým, čo hľadajú alternatívu k myšiam a touchpadom. Ponúka jedinečné možnosti nastavenia náklonu, presné sledovanie pohybu a možnosti pripojenia k viacerým zariadeniam, medzi ktorými sa môžete ľahko prepínať.

A nakoniec – nezabúdajte na bezpečnosť! Nikdy neviete, kto s vami cestuje a príležitosť robí zlodeja. Ak sa stratí vec, dá sa nahradiť, ale v súvislosti s GDPR môže mať strata dát fatálne následky, pretože pokuty za nedostatočné zabezpečenie idú až do miliónov. Citlivé dáta by ste nemali prenášať len tak. V predaji sú klasické flashky s hardwarovým šifrovaním, na ktorých aj pri strate alebo krádeži zostanú dáta bezpečne uzamknuté. Dnes si dokonca môžete kúpiť aj SSD disky do notebooku s šifrovaním. Bežné disky totiž stačí vymontovať a pripojiť k druhému PC, aby ste sa dostali k jeho obsahu. U šifrovaní na hardwarovej úrovni sú však všetky dáta chránené a zabezpečené priamo fyzicky na disku a to aj po jeho pripojení k inému PC.

Kingston KC2000 je disková jednotka s interným šifrovaním, ktorá podporuje komplexnú ochranu dát pomocou 256-bitového hardwarového AES šifrovania. Je určený pre klientov s vysokými nárokmi na výkon a je preto ideálny pre používateľov, ktorí chcú urobiť výhodný a rýchly upgrade dátového úložiska.

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej