ONLINE MAGAZIN

Ako vidí architekt Trnavu ? Vydajte sa s ním na cykloprehliadku.

AKO VIDÍ ARCHITEKT TRNAVU? VYDAJTE SA S NÍM NA CYKLOPREHLIADKU

Trnava je mestom viacerých tvárí. Niektorí ju poznajú ako Malý Rím, iní ako hipsterské miesto s množstvom kaviarní. Ako sa však na Trnavu pozerá architekt? Zistite to vďaka cykloprehliadkam vo vybraných termínoch počas augusta a septembra.

 Oblastná organizácia cestovného ruchu Trnava Tourism aj v tomto roku ponúka netradičný zážitok v podobe projektu „Trnava očami architekta“. Záujemcovia môžu opäť spoznať Trnavu cez industriálne stavby, obrovské silá a mlyny a rôzne urbanistické riešenia. Prvá cykloprehliadka „Mesto na prahu moderny“ sa začína v sobotu 3. augusta a ukáže vám, ako sa začali písať moderné dejiny tohto krajského mesta.

„Tohtoročnou novinkou je cykloprehliadka „Proti prúdu trnavských vôd“, ktorá bude 17. augusta. Veď prečo sa neschladiť počas letných dní pri vode. Preveziete sa popri toku Trnávky, kde vám prezradím viac o úpravách koryta, prejdeme okolo mostov vedúcich ponad rieku a zároveň vám ukážem Bellušov vodojem, miesta, kde sa kúpali Trnavčania a lokalitu, ktorá bola postavená pre obyvateľov zatopených dedín na Orave,“ vysvetľuje architekt Miroslav Beňák, ktorý každý rok sprevádza návštevníkov.

Tretia prehliadka bude viesť cez nové dominanty Trnavy, ktoré prinieslo 20. storočie. Jedným z nich boli obrovské silá a mlyny, ako napríklad automatický mlyn NUPOD od Emila Belluša a ďalšie významné objekty súvisiace so spracovaním poľnohospodárskych plodín. V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva sa 14. septembra vydáte „Po cestách trnavského industriálu“, ktorého súčasťou je cukrovar, pôvodný Kamenný mlyn či bývalé železničné depo.

Zúčastniť sa prehliadok môžete s vlastným bicyklom, vtedy je cena 3 € alebo 5 € vrátane zapožičania bicykla. Začínajú sa vždy o 16.00 hod. pred Mestskou vežou v Trnave a trvajú približne 2 hodiny. Okrem novej trasy je ďalšou novinkou, že na cykloprehliadky môžu prísť aj anglicky hovoriaci návštevníci. Potrebné je si však vopred zarezervovať lístky, pretože počet miest je obmedzený. Lístky si môžete objednať na stránke Regiónu Trnava http://bit.ly/TrnavaOcamiArchitekta2019 alebo priamo v Turistickom informačnom centre na Trojičnom námestí v Trnave.

Termíny cykloprehliadok:

  1. 8. 2019 – Mesto na prahu moderny
  2. 8. 2019 – Proti prúdu trnavských vôd
  3. 8. 2019 – Ako melie moderna
  4. 9. 2019 – Po cestách trnavského industriálu

Zdroj foto: Trnava Tourism, Miroslav Beňák

Viac informácií na stránke www.regiontrnava.sk, emailom info@trnavatourism.sk alebo priamo v Turistickom informačnom centre – Región Trnava, so sídlom v Mestskej veži v Trnave.

Nájdete nás aj na Facebooku www.facebook.com/RegionTrnava a na Instagrame www.instagram.com/regiontrnava.



Aktivita je realizovaná s finančnou
podporou Ministerstva
dopravy a výstavby Slovenskej
republiky.

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej