ONLINE MAGAZIN

Južná Morava: sused, ktorý stojí za návštevu

Spoločná prezentácia Juhomoravského kraja a mesta Brna v Bratislave chce prilákať viac slovenských turistov na atraktívne miesta a aktivity juhomoravského regiónu. Južná Morava chce Slovákov osloviť kvalitnou gastronómiou, pivnou turistikou, folklórom alebo ponukou tradičných i menej známych športových a adrenalínových aktivít.

Cyklo-vino Južná Morava, foto Petr Slavík, CzechTourism

„Napriek tomu, že počet turistov prichádzajúcich do nášho regiónu zo Slovenska každoročne rastie, vnímame, že potenciál je výrazne vyššií a južná Morava má Slovákom čo ponúknuť. Cieľom je predstaviť juh Moravy ako prívetivú destináciu, ktorá okrem turisticky atraktívnych miest ponúka nezabudnuteľné zážitky a vysokú úroveň poskytovaných služieb, „upresňuje zámer riaditeľka centrály cestovného ruchu-Južnej Morava Pavla Pelánová. „Celý región sa v posledných rokoch výrazne posunul čo do rozsahu aj kvality ponuky cieľov a služieb pre turistov, „dopĺňa Pelánová.

Gourmet Južná Morava

Úspešný projekt realizovaný od roku 2016 v Brne, sa v tomto roku rozširuje na celý juhomoravský región. Jeho cieľom je poskytnúť turistom tipy na gastronomické podniky, aby mohli ochutnať to

najlepšie, čo región ponúka. Významné osobnosti juhomoravského regiónu najprv nominovali najlepšie gastronomické podniky v 5 kategóriách: reštaurácie, bistro, kaviareň + cukráreň, pivovar + piváreň a vinárstvo + vínnej galérie. Tie následne preverila a ohodnotila komisia 15 odborníkov nielen z Českej republiky. V kategórii reštaurácií hodnotil napríklad známy český šéfkuchár Roman Paulus, v kategórii pivovarov a pivníc, rakúsky odborník Conrad Seidl, alias pivné pápež, v kategórii bistier zase novinárka z britského denníka The Independent –  Shelley Rubenstein. Gourmet Brno + Južná Morava 2019 bude oficiálne predstavený na konci júna (vyhlásenie prebehne 20. júna) a všetky informácie budú dostupné na stránkach www.gourmetjiznimorava.cz (za Južnú Moravu) a www.gotobrno.cz (za Brno).

Región malých pivovarov

96% vínnej produkcie Českej republiky pochádza práve z južnej Moravy. Tento typický vinársky región, chce však novo osloviť milovníkov piva a pivovarníctvo. Pivné slávnosti, expozície a prehliadky minipivovarov sú predovšetkým doménou pohraničných oblastí Znojemska a Slovácka. Téma však prepája celý Juhomoravský kraj, kraj s najväčším počtom malých pivovarov v Českej republike.

Bar ktery neexistuje
foto archiv Baru ktery neexistuje

Príklad najbližšej akcie spojené s pivom:

Pivné slávnosti Znojmo 8. 6. 2019

Nielen pivo uvarené v znojemskom mestskom pivovare, ale aj vzorky z ďalších, ako je Drotár, pivovar Hnanice, pivovar Slimák, hasičský pivovar Bítov či Minipivovar u Dyje, môžete v jeden deň

ochutnať v centre Znojma.

Šport a adrenalín pre náruživých športovcov i rodiny s deťmi

Doménou oblasti je sieť značených cyklistických trás, ktoré spájajú najatraktívnejšie turistické ciele.

Obľúbené sú najmä moravské vinárske cyklotrasy (www.stezky.cz) – 1200 km dlhá sieť značených vinárskych cyklotrás, ktoré turistu vedú juhomoravskou krajinou, medzi vinohradmi od Znojma až po Slovácko. Pre milovníkov náročnejších teréno, v sú v regióne novo vybudované singletraily v Moravskom krase, v okolí Brna a na Slovácku. Medzi originálne športové a adrenalínové aktivity patrí jaskynné speleoferraty, prevádzkované v Moravskom krase. Autentickú návštevu verejne neprístupných jaskynných systémov so sprievodcom možno absolvovať v niekoľkých úrovniach obťažnosti. Je to skutočne veľký zážitok. Úplná tma, iba svetlo vašeho svietidla na čele, úzke priestory, štrbiny, šplhanie, plazenie. Spoznáte Moravský kras z úplne iného uhla!

Cykloskupina u Větřáku

Folklór, ktorý baví

Tradičná ľudová kultúra juhovýchodnej časti kraja zvanej Slovácko, patrí medzi najväčšie lákadlá tejto oblasti.

Slovácko je hrdé na svoje folklórne tradície, všetky generácie od mladých až po tie najstaršie, udržuje tradičné folklórne zvyky. Obliekajú sa do krojov, funguje tu cimbálová muzika. Každoročne tu prebiehajú desiatky folklórnych slávností v každej dedine.

Najväčším lákadlom sú tento rok dve akcie:

Medzinárodný folklórny festival Strážnice, ktorý sa organizuje každoročne v poslednom júnovom

Víkendu. Tento rok teda 27. – 30. 6. v Strážnici. Ide o prehliadku toho najlepšieho, čo ponúka moravský i zahraničné folklór. Zlatým klincom slávností je vyhlásenie najlepšieho tanečníka Prešova (tanec zapísaný v nehmotnom dedičstva UNESCO).

V polovici augusta (15. – 18. 8.) sa môžu návštevníci tešiť aj na Slovácký rok, ktorý sa koná v Kyjove, raz za štyri roky a jedná sa o najstaršie (od roku 1921) a zároveň jednu z najviac navštevovaných ľudových slávností v Českej republike.

 

Foto na titulke: Brno, foto Aleš Motejl, CzechTourism

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej