ONLINE MAGAZIN

Vydajte sa po 4 dolnorakúskych cyklotrasách, ktoré prepájajú celú Európu

Vyskúšajte si európske cyklotrasy EuroVelo a krásy dovolenky si užite na sedadle bicykla. V Dolnom Rakúsku vás čakajú nezabudnuteľné cyklistické zážitky. Na svojich 10 najlepších trasách, v dĺžke takmer 4 200 kilometrov, ponúka starostlivo udržiavané a značené cyklotrasy. Až 4 z nich presahujú hranice a sú súčasťou európskych cyklotrás. Dolnorakúske úseky zahŕňajú ľahšie cesty, ale aj trasy pre skúsených cyklistov a vedú tými najkrajšími oblasťami krajiny – okolo Dunaja, hlbokými lesmi alebo pozdĺž železničných koľají.

Iron Curtain Trail (EuroVelo 13) – (c) Weinviertel Tourismus / Bartl

Dunajská cyklotrasa (EuroVelo 6) je jedným z priekopníkov veľkých európskych cyklotrás a patrí k najkrajším a najobľúbenejším v strednej Európe. Cestu lemuje množstvo pamiatok, zaujímavostí a krásnych miest, ktoré nabádajú mnohých cyklistov k zastaveniu. Na trase je veľa možností na prenocovanie a ochutnávky lahodnej rakúskej kuchyne a lokálnych vín. Cesta pretína národný park Donau-Auen a dostanete sa po nej až do Bratislavy.

Na dolnorakúskom úseku trasy Iron Curtain Trail (EuroVelo 13), ktorá sa rozpína od Fínska až po Čierne more, sa vydáte po stopách železnej opony. Preskúmate prírodný park Blockheide v regióne Waldviertel, vychutnáte si husté lesy, rozľahlé lúky a objavíte fascinujúce kamene, o ktorých sa dodnes hovorí, že majú magickú silu. Na východe vo Weinvierteli na vás čakajú kopcovité vinice a malebné vínne pivničky. Navštívite vínnu pivnicu Retz, najväčšiu historickú vínnu pivnicu v strednej Európe. Súčasťou trasy je aj Národný park Thayatal, ktorý vás uchváti svojimi strmými skalnými stenami a s trochou šťastia môžete uvidieť aj divokú mačku.

Thayarunde – (c) Waldviertel Tourismus, Studio Kerschbaum

Trasa Eurovelo 9 vedie z českej Břeclavi cez hraničný prechod Reintal a cez idylický Weinviertel až do Viedne. Cestou na vás čaká Viedenský les vedúci do Wechselu, kde sa mení na trasu pre horolezcov. Viedenský les si zamilujete, rovnako ako krátku zastávku pri nádhernom hrade Laxenburg alebo prehliadku mesta Wiener Neustadt, kde sa tento rok konajú národné výstavy s témou „Svet v pohybe“.

Vo Waldvierteli využívajú pre cyklotrasy bývalé železničné trate. Thayatal-Bahn a Göpfritz-Raabs-Bahn udávajú smer cyklotrasy Thayarunde, novootvorenému v roku 2017. Pozdĺž cezhraničnej cyklotrasy medzi Rakúskom a Českou republikou je toho veľa na objavovanie: zrúcaniny a hrady, staré pozostatky železnice alebo divoko rastúce ovocné stromy, pod ktorých tieňom si s radosťou odpočiniete a načerpáte sily na ďalšiu cestu.

Thermenregion – (c) Wienerwald Tourismus GmbH/Raimo Rumpler

Prehľad 10 TOP cyklotrás Dolného Rakúska – Dolné Rakúsko vďaka bezchybnému značeniu cyklistických trás, hustej železničnej sieti a perfektnému servisu, ponúka nezabudnuteľnú cyklistickú dovolenku plnú zážitkov. Cyklotrasy Dolného Rakúska zoradené podľa dĺžky (na dolnorakúskom území):

1) Kamp-Thaya-March-Radroute/Cyklostrasa Kampa-Dyje-Morava (č. 8) – 426 km

2) Cyklotrasa okolo železnej opony (EuroVelo 13) – cca 400 km

3) Donauradweg/Dunajská cyklotrasa (EuroVelo 6) – 260 km

4) EuroVelo 9 (Viedeň – Břeclav severne od Viedne, Thermenradweg južne od Viedne) – 212 km

5) Traisental-Radweg/Traisentalská cyklotrasa (č. 4) – 111 km

6) Thayarunde – 111 km

7) Triesting-Gölsental-Radweg/Cyklotrasa údolím Triesting-Gölsental (č. 42) – 62 km

8) Piestingtal-Radweg/Piestingtalská cyklotrasa (č. 43) – 60 km

9) Ybbstalradweg/Ybstallská cyklotrasa (Waidhofen a.d. Ybbs-Lunz am See) – 55 km

10) Triestingau-Radweg/Cyklotrasa Triestingau (č. 9) – 32 km

 Všetko o cyklistike v Dolnom Rakúsku, skvelé tipy a mapy cyklotrás nájdete aj na stránke https://www.dolne-rakusko.info/cyklistika.

Fotografia na titulke:
Dunajská cyklotrasa, EuroVelo 6 – (c) Donau Niederösterreich/Andreas Hofer

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej