ONLINE MAGAZIN

Slovenský film Pura Vida bude súťažiť na Festivale v Cannes

Festival v Cannes je pravdepodobne najprestížnejším filmovým podujatím súčasnosti. Každoročne sa v jeho programe stretávajú najkvalitnejšie snímky z celého sveta, stovky filmových hviezd, tvorcov a tvorkýň. Tento rok bude v jednej zo súťažných sekcií zastúpené aj Slovensko. Študentský film Pura Vida režiséra Martina Gondu festival vybral do sekcie Cinéfondation.

Krátkometrážna snímka, nakrútená v rusínskom dialekte, rozpráva príbeh dvojice dospievajúcich bratov. Ekonomická kríza prekračuje prahy domácností v hladovej doline, kde žijú, a ich otec sa ako predák továrne stáva terčom hnevu frustrovanej komunity. Hnev okolia sa však prenáša aj na chlapcov a je len otázkou času, kým si vyberie svoju daň.

 „Proces vzniku filmu bol naozaj náročný a dlhý. O to viac sa tešíme, že sme po toľkej práci dostali možnosť odpremiérovať náš film práve v Cannes. Je to pre nás všetkých pocta a hlavne silná motivácia pokračovať ďalej,“ hovorí režisér Martin Gonda, absolvent Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave, v ktorej produkcii film vznikol. Gonda sa medzinárodnej premiéry svojej absolventskej snímky v Cannes zúčastní spolu s ďalšími piatimi členmi štábu.

  1. ročník Festivalu v Cannes sa bude v meste na Francúzskej riviére konať v dňoch 14. – 25. mája 2019. Premietne stovky filmov z celého sveta, v sekcii Cinéfondation bude súťažiť 17 študentských snímok. Víťaznú spomedzi nich vyberie päťčlenná porota, na čele s filmárkou Claire Denis.

Slovensko bude v Cannes zastupovať aj ďalší absolvent Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení. Michal Blaško, ktorý pred dvomi rokmi so študentským filmom Atlantída, 2003 rovnako súťažil v sekcii Cinéfondation, príde tentoraz v rámci vývojovej platformy L´Atelier prezentovať svoj pripravovaný celovečerný debut Obeť.

Oficiálny zoznam filmov sekcie Cinéfondation na webstránke festivalu: www.cinefondation.com/en/actualites/article/-4

Pura Vida

Trailer: vimeo.com/315683663

Réžia: Martin Gonda
Scenár: Dominika Udvorková, Martin Šuster, Martin Gonda
Kamera: Oliver Záhlava
Strih: Dominik Reisel
Zvuk: Barbara Horváthová
Mix zvuku: Natália Jancová
Hudba: Denisa Uherová
Výkonný producent: Tomáš Gič
Obsadenie: Martin Piško, Adam Voloch, Jozef Pantlikáš, Lukáš Hamarič, Tomáš Baláž, Dana Košická

© VŠMU 2018

Realizáciu filmu finančne podporil:

 

Martin Gonda

Martin Gonda je absolventom  Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave, magisterský titul získal v odbore filmovej a televíznej réžie. Niekoľko mesiacov strávil stážou v produkčnej spoločnosti Atelier de Film v kooperácii s Caragialovou akadémiou divadelných a filmových umení v Bukurešti. Pracoval ako asistent producenta rôznorodých komerčných projektov, ale aj ako vedúci programového oddelenia festivalu krátkometrážnej tvorby Arcadia Short Film Fest. V súčasnosti pracuje na televíznej dokumentárnej sérii a pripravuje svoj celovečerný debut.

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej