ONLINE MAGAZIN

Zúri doba lajková – a môže byť horšie !

V čom tkvie vyspelosť človeka? Alebo inak…kedy o ňom možno hovoriť ako o múdrom?

Synonymami ľudskej múdrosti sú pre mňa okrem iného schopnosť odhadnúť svoje sily, priznať si chybu či slabosť. To všetko možno zhrnúť aj do slovného spojenia pud sebazáchovy. Niekto by povedal, že človek, u ktorého sa tento pud prejaví, je slaboch. No nesúhlasím. V mnohých situáciách ide skôr o prejav zrelosti.

A to všetko veľmi úzko súvisí so silou ducha. Do situácií, keď ľudský duch podstupuje skúšky, sa dostávame napríklad aj počas cestovania po svete. Láka nás zbieranie zážitkov, posúvanie hraníc (skutočných, medzi krajinami, no aj pomyselných), ich prekračovanie. Pociťujeme túžbu neustále niečo dokazovať, sebe aj svojmu okoliu. A často aj úplne neznámym ľuďom, o ktorých anonymné a mnohokrát povrchné „lajky“ tak urputne bojujeme na sociálnych sieťach.

Od momentu, keď sa k slovu dostali mobilné telefóny a sociálne siete, v našich hodnotách sa niečo posunulo. Zážitky zbierame prostredníctvom objektívov fotoaparátov. Priznajte si, že aj vám sa už určite stalo, že ste fotili nádhernú scenériu alebo vlastnú „selfie“ s niečím čarovným v pozadí a mysleli na to, koľko reakcií fotografia alebo video na facebooku či instagrame získa. A zabudli ste si tak vychutnať moment a miesto, na ktorom ste sa práve ocitli. Niektorí majú v úmysle na sociálnych sieťach svojimi zážitkami potešiť, iní prekvapiť a ďalší šokovať, zaujať. Táto mánia sa však aj v cestovaní posúva za hranice bezpečnosti.

Podľa americkej štúdie uverejnenej v časopise Journal of Family Medicine and Primary Care zomrelo pri fotení si selfie od roku 2011 do dnešného dňa vyše 250 ľudí. Štúdia však určite nezrátala všetkých a to číslo bude vyššie. Podobný zámer sa stal osudným aj mladému Adriánovi, ktorý pre fotografiu na vagóne prišiel minulý rok v Sekuliach o život. Naháňanie sa za adrenalínom za to nestojí.
Užívajme si radšej to, čo nám život ponúka a netlačme na pílu. Robme to, na čo máme sily, nervy, vedomosti. Len tak z našich činov vyplynie skutočné potešenie.

A v neposlednom rade by sme určite namali skúšať podobné bláznive kúsky ako Tor Eckhoff z Nórska.

Jednak je to komik, jednak je to trenovaný chlap a jemne povedané poloblázon, ale uřčite by  ste nechceli mať na náhrobnom kameni vyrytý nápis: Mal dva milióny lajkov na youtube, uau ! / zdroj youtube /

Foto na titulke, zdroj depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Nezaradené

Určená pre profesionálnych fotografov s kapacitou 1TB

Spoločnosť Kingston Digital oznámila zahájenie predaja pamäťovej karty Canvas React Plus V60 SD. Tento najnovší prírastok rozširuje rad pamäťových kariet Canvas React určených pre vášnivých fotografov, ktorí využívajú rozhranie UHS-II.

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej