ONLINE MAGAZIN

TONNERHUTTE – Oáza ticha s vôňou borovíc a sterilného, trblietajúceho sa snehu     

Tí, ktorí milujú tradičnú, studenú, ale rozprávkovú zimu a božské ticho s výhľadom –  sú na správnom mieste. Je to alpská oáza, kde líšky dávajú  dobrú noc a Perinbaba zvládla svoju prácu na jednotku.

foto Ikarus

Na úpätí hory Zirbitzkogel, na hranici Štajerska a Korutánska, vo výške 1650m, po pomerne náročnom výstupe serpentínami, sedí v perine snehu menšia chalupárska osada – Tonnerhutte. V 30. rokoch minulého storočia pán Ferner, starý otec dnešného majiteľa Reinharda tu postavil prvú chalupu. Tým dal jasne najavo, aký životný štýl a cestu si pre svoju rodinu predstavuje. Čo vystaval    s láskou starý otec, to dnes s takým istým vzťahom zveľaďuje vnuk. Vytvoril postupne z Tonnerhutte rodinný biznis, ktorý sa stal popri živote v prírode neoddeliteľnou súčasťou ich života. Denne vás pozdravia s úsmevom Reinhard a Ludmila Ferner, či pri raňajkách, na obed alebo večer, ich dcéra Katherina pomáha s prevádzkou a syn Wolfgang  pripravuje  všetky regionálne dobroty  ako šéfkuchár. Brat Rupert sa stará o kone. Je tu cítiť 40 ročnú skúsenosť, rodinnú tradíciu a lásku vloženú do všetkého čo robia, bez ktorej by tu na samote nemohli existovať.

Sánkarská dráha
BERG auf RODELN TVB Naturpark Zirbitzkogel Grebenzen Mediadome

Domáca filozofia sa nesie v duchu “Naturlichkeit a Echtkeit, čo znamená prirodzenosť a pravosť a skutočne tu, ďaleko od civilizácie môžete pričuchnúť, ako to asi bolo v horách za starých čias. Ako všade v Štajersku, je tu krásne prepojenie prírodnej romantiky a športu, s komfortom teplej rodinnej atmosféry. V Tonnerhutte ešte navyše nestojíte v radách na vlek, neunavujú vás davy áut a ľudí, teda žiaden stres – ničím nepripomína veľké rezorty ako  Zell am See, Kitzbuhel alebo Innsbruck s tisícami turistov.
Hneď prvá atrakcia bola jazda na sánkach. Vrátiť sa do detských čias je asi najlepšie, čo vás môže postretnúť. Pocit slobody, radosť  a neudržateľný smiech, tak by som asi opísala našu sánkovačku.
Pre uľahčenie výstupov na kopec tu vlastnia špeciálny vlek pre sánky, jeden z dvoch existujúcich v Rakúsku a ľahko sa vyveziete na špeciálne upravených sánkach s T-bar vlekom hore kopcom, kde sú vytvorené sánkarské dráhy.  Zažijete unikátny zážitok a veľkú zábavu. Odporúčam  všetkým vekovým  kategóriám.

Foto: (c) Skigebiet Grebenzen

Hneď od chalúp vychádza vlek pre lyžiarov. Môžete si vybrať zo 4 zjazdových tratí  od 1,0 až 1,6km dlhých. Od modrej jednoduchej zjazdovky až po stredne náročné a náročné  zjazdy.  Snehové podmienky sú v tejto výške vždy dobré a svahy sú dokonale upravené.

Vychádzky so snežnicami, túry so sprievodcom, Nordic walking, jazdy na poníkoch, saniach ťahaných koňmi, kurzy lyžovania a jazdenia na snowboarde, stavanie snehuliaka alebo meditovanie v snehu s pohľadom do neznáma, všetkého sa môžu zúčastniť starí aj mladí. Môžete si požičať kompletné vybavenie pre športy. Detské sny si treba plniť aj v dospelosti a prečo nie práve tu, na konci sveta, v Tonnerhutte.
Hora Zirbitzkogel ( 2396m ) je vhodná na túry po celý rok a odmeňuje vás dychberúcimi panoramatickými výhľadmi na všetky strany. Ak sa vám podarí dostať na vrchol, budete schopní rozpoznať ďalšie známe kopce, ktoré sú stadiaľ viditeľné. V lesoch objavte druh borovice s jedlými semenami Zirben (pinus cembra). Strom sa dožíva aj 1000 rokov a stúpa do výšky 20m. Kvalita dreva sa využíva na väčšie stavebné projekty, niektoré majú aj patentované.   Za zmienku stojí aj špeciálna divoká hruška, ktorá rastie v nižšie položených   bio-parkoch tohto regiónu, strom, ktorý vám odhalí malé tajomstvo. Ak odtrhnete hrbolček, z ktorého bude eventuálne puk, tak sa vám objaví tvár. Niekedy je to smejko, niekedy ofučaná tvár a vy si vydedukujte, čo vám to má povedať…Domáci tomu veria.

foto:Walnussbaum Hannah Tautscher

Tvár v pukoch

foto: Baumgesicht bladlitteken Van Uglans Regia

Deti tu môžu zažiť nočné dobrodružstvo, výpravu za pokladom, spať v senníku alebo pomáhať kŕmiť kone, kravy, králiky  a asistovať pri dojení. Zajazdiť si môžu na poníkoch, somárikovi, všetko pod dohľadom skúsených inštruktorov. Vnútri v chate je detská herňa, vysoké stoličky, detské príbory a  menu, kuchyňka s chladničkou a mikrovlnkou, detské postieľky a všetky potrebnosti pre najmenších. Pre rodiny s deťmi tu ponúkajú rôzne akcie podľa dátumu dovolenky. Praktické  je vedieť, že parkovanie je zdarma,  je tu dostupné Wi-Fi a možnosť prísť aj so svojím malým chlpatým miláčikom. Izby sú útulné,TV so satelitnými kanálmi, osobný počítač a kúpeľňa vybavená županmi, osuškami, , prezúvkami, fénom a základnými hygienickými potrebami.

V interiéri hlavnej chalupy, kde sa sústreďuje väčšina diania, cítite teplo domova  a lásku k detailu a borovicovému drevu. Obývací priestor sa pýši kachľovou pecou a otvoreným krbom. Teplo a vôňa dreva vytvárajú príjemnú  pohodu, úplne sa roztopíte. Na stenách visia fotky zakladateľov a členov rodiny. Vonia to tu neodolateľne a chutí ešte lepšie. Tradičné špeciality s dobrým  vínom, prípadne trúnkom z borovice píniovej –Zirben schnaps a začíname spievať. Domáci sú pripravení spievať kedykoľvek, či už ich folklór, alebo aj  naše pesničky. Harmonikár je vám k dispozícii a splní takmer každé  vaše prianie. Starosti hoďte za hlavu, veď vonku už ani pes neštekne…

foto: Winter TVB Brandlion Ch. Buchegger

Pre naplnenie komfortu a pohody neváhajte využiť  bezplatné kúpeľné centrum – Almwellness, skvelé po všetkých aktivitách. Fínska sauna, s vonkajšou vyhrievanou drevenou kaďou – bazénom,  s výhľadom do krajiny.  Zirben – panoráma, drevené ležadlo v saune, s nádherným panoramatickým výhľadom je čerešničkou na torte. Masáže s bylinnými olejmi alebo medom, s horúcimi kameňmi alebo ayurvédske  masáže aj kozmetické ošetrenia si môžete objednať za príplatok.

Vo voľnom čase máte možnosť navštíviť banské múzeum Huttenburg alebo rezerváciu Horfeld. Nezabudnite sa dobre nadýchať  Alm vzduchu cestou späť domov, lebo dole je už všetko zasa ináč.

Fotografia na titulke:

Viktor Cicko, Slovak Lines magazín

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej