ONLINE MAGAZIN

Kalifornia, The Golden State

Kalifornia, The Golden State kultový štát každodenne priťahujúci veľké množstvo ľudí. Ovplýva však aj mnohými inými trendovými destináciámi, ktoré v tichosti lákajú zvedavých cestujúcich. Poďme si ich predstaviť:

 Severovýchod

Shasta Cascade je región severovýchodnej Kalifornie hraničiaci so štátmi Oregon a Nevada. Zahŕňa severné časti Central Valley a pohoria Sierra Nevada. Historicky je domovom pôvodných Američanov z kmeňov Modoc, Maidu, Okwanuchu, Paiute, Shasta, Wintu, Yana a ich podskupín. Ponúka bezpečné zhliadnutie sopiek, tiché lesy a rieky plné pstruhov. Patrí do tzv. Blue Ribbon fishery (kategória rekreačného rybolovu extrémne vysokej kvality, určenej vládou alebo inou inštitúciou USA). Okrem člnkov na prenájom i nespočetných kempingov región pozýva na turistické chodníky a cykloturistiku.

Nadšenci outdoorových aktivít sa zhromažďujú v Siskiyou, v „Destinácii snov vyhľadávačov dobrodružstiev“, najsevernejšom regióne Kalifornie s viac ako 100 ubytovacími zariadeniami, 115 reštauráciami, 30 kempingami, 50 riekami, 270 jazerami a 40 turistickými a cykloturistickými trasami, celoročnou možnosťou rekreácie od raftingu cez turistiku až po lyžovanie.

Sever
Krásne Kalifornské Severné pobrežie je známe svojimi dychvyrážajúcimi pohľadmi na útesy a pláže, obrovské sekvoje, a samozrejme ďalekosiahle plochy vinohradov. Pri skúmaní tohto podceňovaného regiónu sa istotne zastavte v novom módnom malom meste Hopland, prespite v historickom Thatcher Inn, viktoriánskom klenote s 18 izbami, čulým barom, bazénom a al fresco večerou (stolovanie pod šírim nebom v ležérnom oblečení). V okolí nájdete aj niekoľko degustačných podujatí ako Campovida, Terra Savia či novú reštauráciu Golden Pig. Po prehliadke vnútrozemia odporúčam vydať sa k pobrežiu a dopriať si nielen výhľady na more v objatí sekvojských lesov, ale možno aj nočný pobyt v Harbor House, novo zrekonštruovanom luxusnom objekte z roku 1916.

 

High Sierras
Zatiaľ čo jazero Lake Tahoe, popredná celoročná destinácia je často vnímaná ako jedno mesto, v skutočnosti je to súčet mnohých miest a komunít. Pri skúmaní tohto krásneho regiónu treba ísť na severozápadné pobrežie a zažiť tiché pospolitosti Tahoma a Homewood. Dve mestá prezývané “Magical West Shore” sú magické pre nedotknuté prírodné lesy dostupné na pešo. Návštevníci hľadajúci lyžovačku alebo snowboard v Homewood Mountain Resort nájdu nezaľudnené 3km2 prírodného terénu.

San Francisco záliv
Krížom cez záliv sa rodí mesto nutné návštevy. Oakland navštevoval v svojej dobe aj spisovateľ Jack London (1876-1919), rodák zo San Francisca. Neďaleko hotela Old Oakland sú obnovené viktoriánske domy a butiky. V blízkosti Čínskej štvrte, Oaklandské múzeum informuje o miestnej histórii, prírode a umení. V Uptown-e art deco Fox a Paramount divadlá, reštaurácie, bary, galérie, Children’s Fairyland, Temescal Alley vítajú všetky vekové skupiny. Smädní nesmädní, milovníci vína či abstinenti, nastúpte na Napa Valley Wine Train.Tento 58 kilometrový výlet vlakom vás prevedie krásnou vinárskou krajinou a cestou sa zastaví na známych vinárstvách. Popri malebných výhľadoch na majestátne vstupné brány vinárstiev ochutnáte kvalitné vína a lokálne jednohubkové špeciality.

 

Centrálne pobrežie
Od Monterey po Santa Barbara a všetko medzi tým poznáme nielen my, ale celý svet ako centrálne pobrežie Kalifornie. Zatiaľ čo spomínané miesta priťahujú masy, niekoľko iných miest ako Buellton, Camarillo, Cayucos a Oxnard pozdĺž pobrežia sa nenápadne stávajú hitom. Kľudne začnite svoj výlet napríklad v Paso Robles na vinohrade Alta Colina’s Estate Vineyard  a vychutnajte si jedinečnosť retro kempovania v prívesoch. Prímorské mestá Morro Bay a Los Osos sú ideálny mini región pre milovníkov prírody a outdoorových aktivít. Po dlhom dni objavovania padne isto vhod chladené pivo v jednom z mnohých remeselných pivovarov v San Luis Obispo.

Orange kraj
Medzi dvoma najpopulárnejšími oblasťami cestovného ruchu v Kalifornii – Los Angeles a San Diego, je distrikt Orange viac preslávený ako domov Disneylandu než miesto pre dokonalé pláže. Mesto Costa Mesa, „Capital of Cool“, je v módnom svete módne už 50 rokov vďaka South Coast Plaza. Z tejto medzinárodnej nákupnej destinácie si po nakupovaní doprajte pobrežné mesto Dana Point s prístavom. Pozorujte veľryby, vnímajte more v nábrežných reštauráciách, oddychujte alebo sa vrhnite do ktoréhokoľvek outdoorového dobrodružstva.

San Diego kraj
Kultúrou a rozmanitosťou prekypujúca štvrť Liberty Station v San Diegu vyrastá do módneho úžasného miesta tohto populárneho turistického regiónu. Rozsiahla, na pešo však zvládnuteľná navyše cyklistická štvrť zahŕňa časť ARTS (umenia), školy, hudobnú školu, tanečné štúdio, luxusné filmové divadlo, kostol, Stone Brewing, hotely, rozsiahle upravené otvorené priestory a veľa bezplatného parkoviska pre reštaurácie a obchody v okolí. S množstvom podujatí každý mesiac je Liberty Station ideálnym miestom na strávenie popoludňajšieho pobytu s rodinou. Platí tu motto Herba Caena, že veľkosť mesta neudáva jeho dĺžka a rozmery, ale šírka jeho vízie a výška jeho snov.

ZDROJ VISITCALIFORNIA.COM
Text: LUCIA MAŠKOVÁ

 


A Penny Saved

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej