ONLINE MAGAZIN

Fotografie z Hindenburgu vám ukážu, prečo bolo cestovanie vo vzducholodiach také drahé

V minulom  storočí, ak ste chceli prekročiť suchou nohou Atlantik, tak jedinou možnosťou bolo, že ste si zakúpili lístok a urobili dlhší výlet loďou.

Ale až po nepretržitom transatlantickom prelete dvoch anglických letcov v  – Johna Alcocka a Arthura Browna, sa začala situácia radikálne meniť.
Začala éra gigantických vzducholodí.
11. októbra, 1928 oskutočnil kapitán vzducholode Graf Zeppelin, Hugo Eckener, zo spoločnosti DELAG, svoje prvé transatlantické prelety. Celkovo, medzi rokmi 1931 až 1937, Graf Zeppelin prekročil Atlantik 136 krát. Jednosmerná cesta trvala 4 dni a letový lístok stál 400 dolárov / cena lístka v dnešných časoch by bola  7050 dolárov/.

V roku 1936 spoločnosť DELAG predstavila svoju najväčšiu vzducholoď s názvom Hindenburg.

Interiér vzducholode Hindenburg navrhol Fritz August Breuhaus, ktorý navrhoval aj interiéry autobusov Pullman, zaoceánskych lodí a vojnových lodí nemeckého námorníctva.

Jedáleň v tejto vzducholodi merala 14.3 metra a šírka bola skoro 4 metre. Na stenách boli hodvábne tapety s maľbami od profesora Otta Arpkeho a zobrazovali scény z letov Graff Zeppelinu do Južnej Ameriky.

Dňa 6. mája vzducholoď Hindenburg LZ 129 zachvátil požiar pri pokuse o ukotvenie na stožiari  leteckej stanici Lakehurst.

V tej chvíli bolo na palube 97 osôb / 36 cestujúcich a 61 členov posádky /.
Zahynulo 36 osôb – 13 cestujúcich, 22 členov posádky a jeden pracovník na zemi.

Celá táto katastrofa je  zaznamenaná na filmový pás a fotografie. Bohužiaľ, táto katastrofa narušila dôveru a záujem cestujúcich o tento spôsob prepravy.

Pozrite si zopár zachovaných fotografií z tohto úžasného dopravného prostriedku.

Salónik pre fajčiarov

Kajuta pre pasažierov

Bar

Zdroj fotografií:

AP Airships.net collection Archiv der Luftschiffbau Zeppelin GmbH, Friedrichshafen

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip outdoor Príroda Radíme Vám

Pardubice – mesto s históriou a moderným srdcom

Pardubice Pardubice (nemecky Pardubitz) sú štatutárne mesto na východe Čiech a hlavné mesto Pardubického kraja. Pardubice ležia 97 km na východ od Prahy a 270 kilometrov z Bratislavy, Leží  na sútoku rieky Labe s riečkou Chrudimkou. Napriek tomu, že Pardubice sú predovšetkým priemyselným a dopravným centrom, ich obyvatelia vedú bohatý kultúrny a športový život. Sídlo tu má univerzita a mnoho stredných […]

Čítať ďalej