ONLINE MAGAZIN

Káva má v primeranej miere povzbudzujúci účinok

Podľa viacerých štúdií na desiatkach tisíc ľudí, konzumácia 3-5 káv denne nemá nežiadúce účinky na zdravie človeka.

Otázku pitia kávy nemôžeme zjednodušiť iba na vplyv kofeínu na zdravie, lebo káva obsahuje okolo 200 bio aktívnych látok, vrátane viacerých antioxidantov, ktoré majú priaznivý vplyv na prevenciu rakoviny i v prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Na druhej strane obsahuje aj niektoré tukové látky, ktoré môžu zvýšiť hladinu cholesterolu v krvi pri pití viacerých šálok denne až o 0,5 mmol/l, čo platí najmä pri tzv. zalievanej káve.

Preto sa odporúča pacientom s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, najmä ak už majú kardiovaskulárne komplikácie, piť iba filtrovanú, nie zalievanú kávu.

Čo sa týka obsahu kofeínu, poznáme dva druhy kávy, tzv. robustu, ktorá obsahuje vyššiu koncentráciu kofeínu a tzv. arabicu, ktorá je zase aromatickejšia. Ľudom s vyššou citlivosťou na kofeín odporúčame preferovať arabicu, väčšina komerčných káv je však zmesou týchto dvoch druhov v rôznom pomere. Vo všeobecnosti sa nedokázal žiaden negatívny účinok na srdce pri pití 3-5 šálok kávy denne.

Kofeín, ktorý káva obsahuje (ale obsahuje ho takisto čaj, čokoláda a  iné potraviny) má v primeranej miere povzbudzujúci účinok na organizmus, podnecuje ho k vyššej výkonnosti, zlepšuje pozornosť, nie však pamäť. Ak sa však konzumácia kávy preženie, hovoríme o konzumácii cca 7 a viacej káv denne, vedie k podráždenosti, precitlivenosti, nespavosti s následnou zvýšenou únavnosťou. Čo sa týka vplyvu kávy, resp. kofeínu na tlak krvi, u pravidelných konzumentov 3-5 šálok denne sa nedokázalo, že by zvyšovala tlak. U ľudí nezvyklých piť kávu, môže však už vypitie jednej šálky zvýšiť systolický tlak krvi do 10 mmHg.

Vo všeobecnosti pre všetkých ľudí platí, že keďže káva má zvýšený močopudný účinok, najmä v  kombinácii s konzumom alkoholu, môže pitie 5 a viacej káv v horúcom letnom počasí prispievať k dehydratácii organizmu.

Preto sa odporúča podávať s kávou, minerálnu alebo pramenitú vodu. Tento zvyk je už akceptovaný vo väčšine serióznych kaviarní, kde Vám so šálkou kávy, vždy servírujú i pohár vody.

Dôležité je samozrejme pripomenúť, že primerané množstvo kávy závisí i od hmotnosti konzumenta. Vyššie uvedené odporúčané dávky platia pre ľudí s hmotnosťou 60-90 kg a iné budú pre 40 kilovú útlu dievčinu a iné pre 130 kilového statného pána.

Ako som spomenul na začiatku, pozitívne účinky kávy jednoznačne prevažujú nad tými nežiaducimi, ale je na každom človeku, aby si množstvo a druh konzumovanej kávy prispôsobil vlastnej hmotnosti, tolerancii i zdravotnému stavu.

Vo všeobecnosti sú tri skupiny ľudí, ktorí by si mali otestovať svoju toleranciu na kávu a jej konzumáciu tomu prispôsobiť:

  1. Pacienti s poruchami rytmu, najmä s briláciou predsiení a s tachykardiami, t.j. zrýchlenou frekvenciou srdca. U týchto ľudí môže káva, najmä jej nadmerná konzumácia prispievať k zhoršovaniu symptomatológie, k zrýchľovaniu srdcovej frekvencie, a prípadne i k častejším atakom brilácie predsiení. Týmto pacientom doporučujeme prispôsobiť množstvo konzumovanej kávy ich tolerancii, lebo aj z tejto skupiny niekomu káva môže prispievať k zhoršeniu subjektívnych ťažkostí a na druhého nemá žiaden nepriaznivý účinok.
  2. Pacienti so zvýšenou činnosťou štítnej žľazy. Títo pacienti mávajú už bazálne tendenciu k tachykardii, a práve káva vo väčšom množstve môže potencovať tachykardiu, tras i zvýšené potenie. Tu je však namieste najmä dôsledná adekvátna liečba základného ochorenia štítnej žľazy. Potom si aj títo pacienti môžu dopriať šálku voňavého osvieženia.
  1. Pacienti s‑ vredovou chorobou žalúdka a dvanástorníka. U nich je nevhodné najmä pitie silnej kávy na lačný žalúdok. Odporúča sa aspoň niečo malé pred konzumáciou kávy zjesť, ale pre týchto ľudí je vhodná najmä káva s mliekom, ci už je to cappucino alebo caffe latte. Toto praktizujú najmä najväčší milovníci kávy na svete, Taliani, ktorí ráno takmer zásadne popíjajú spomínané cappucino, kdežto keď si tento nápoj objednáte večer, budú sa na Vás pozerať so začudovaním.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej