ONLINE MAGAZIN

Aj menšie turistické destinácie a lyžiarske rezorty v Rakúsku, majú čo ponúknuť svojím návštevníkom.

Zdá sa, že v predstavách slovenského návštevníka je už zaužívanou predstavou, že najlepšie  turistické destinácie v Rakúsku  sú tie, ktoré lákajú svojou veľkosťou, silnou reklamou a sú skôr určitým stereotypom v ponukách viacerých cestovných kancelárií.
A keď sa nakoniec necháme presvedčiť ponukou, priamo od rakúskych partnerov, sme príjemne prekvapení, čo všetko môže táto fantastická krajina ponúknuť svojím návštevníkom.

Rakúski hostitelia uprednostňujú osobný a pritom uvoľnený prístup k svojim hosťom. / zdroj: Ikarus /

Samozrejme, že za posledné roky sme sa presvedčili, že prístup rakúskych hostiteľov je naozaj na vysokej profesionálnej úrovni…..a už dávno sú preč tie časy, keď sme si neboli istí, či na našinca náhodou nepozerajú z iného uhla, nedajbože že  by nás obchádzali, či neskôr obslúžili. Tak to v Rakúsku nikdy nebolo, nie je a určite ani nebude.

Slová jedného z miestnych hotelierov nás v tom utvrdili: „My Rakúšania jednoducho radi slúžime ! Sme tu pre všetkých“.

A posledná skúsenosť z tohto regiónu, ktorá dáva týmto slovám veľkú dôraznosť –  nás v tom utvrdila.

Pri návšteve jednej reštaurácie sme si prezerali jedálny lístok. Bol v angličtine, nemčine a ešte aj dokonca v arabčine…..po chvíľke k nám pribehla čašnícka a podala nám lístok napísaný v češtine….

Milo nás to prekvapilo, poďakovali sme sa a začali sme si vyberať – po chvíli doletela opäť a vtisla nám do rúk jedálny lístok v slovenskom jazyku….Hmmm, takto to tu funguje a preto sem radi chodíme !

Jedným z takýchto regiónov je i oblasť Národného parku Zirbitzkogel Grebenzen v Štajersku.

Nádherná, dá sa povedať až esteticky dokonale vymodelovaná krajina, ktorá odráža prístup svojich obyvateľov k svojim návštevníkom.

Jednoduchosť krajiny je spätá aj s naturelom svojich obyvateľov – sú priamočiari, pohostinní a po chvíli ani nezistíte a stanete sa  podobnými akými sú aj vaši hostitelia – stanete sa skoro pravými Štajerákmi, ktorí chcú byť čo najdlhšie súčasťou tejto časti Európy.

Národný park Zirbitzkogel Grebenzen je vhodný aj pre menej vytrénovaných skialpinistov /(c) Archiv Naturpark Zirbitzkogel Greben/

 

Jedným z takýchto miest je i oblasť v Zirbitzkogel  a horská chata Tonnerhütte.

Nedotknutá príroda, snehom pokryte lesy, perfektne upravené zjazdovky – je to jednoducho zimný raj pre všetky vekové kategórie. Jedinečnou v tejto oblasti je sánkarská dráha a horská chata vo výške 1600 metrov a s ponukou domácej  gastronómie.

Sánkarská dráha v tejto oblasti je jedinečná svojho druhu v Rakúsku /Berg auf Rodeln TVB Naturpark Zirbitzkogel Grebenzen Mediadome/

K dobrému jedlu patri aj dokonalý relax v podobe prírodného wellness, sauny a ponúkaných masáží priamo na chate.
Ubytovanie v jednotlivých izbách vás vyvedie z omylu, že horské chaty musia byt neútulné, s izbami pre desiatich a sociálnym zariadením pre dvojnásobný počet. Toto klišé si v tejto chate opravíte od základu – izby dokonale vybavené, vykúrené, útulné a každá so sociálnym zariadením a sprchovým kútom…..

Izby v Tonnerhütte sú útulne, príjemne vyhriatie a cenovo prístupné / zdroj: www.tonnerhuette.at /

Samozrejmosťou tohto zariadenie je skutočnosť, že deti do 5 rokov majú ubytovanie, raňajky a detskú lanovku zadarmo.
Ceny za ubytovanie /4 dni, 3 noci, plná penzia, večerné grilovanie, sánkovanie, curling, dvojlôžková izba, starostlivosť o dieťa, dvoj dňový skipass/ sa pohybujú od 340 € na osobu.

Viacej informácií nájdete aj tu:

 

Rakúsko – to nie sú len veľké lyžiarske rezorty.

Väčšina rakúskych odborníkov na regióny a turistiku vám zhodne potvrdia.

Zahraničný návštevníci lyžiarskych stredísk si vyberajú hlavne ti väčšie rezorty a tie menšie si zväčša vyberajú tí domáci. A vedia prečo. Nižšie ceny, menej ľudí, pravá domáca gastronómia a prístup bližší regionálnemu naturelu – a o to ide !

Lyžiarske stredisko je vhodné nielen pre rodiny s deťmi, ale aj pre snowboardistov – Lachtal ponúka široký priestor pre všetkých.
/Zdroj: Lachtal Fun, Ş Lachtal Ikarus /

Tak sme si nechali poradiť a navštívili sme jeden s tých menších stredísk – stredisko Lachtal
Najvyššie položená horská stanica           2222 m.n.m. Najnižšie položená údolná stanica 1600 m.n.m.
Počet vlekov a lanoviek                 9 (2 sedačky, 7 kotiev)
Celková dĺžka zjazdoviek              25km (7km modré, 16km červené, 2km čierne)
Vzdialenosť od Bratislavy             315km
Ďalšie vybavenie strediska          Skibus, parkovanie, lyžiarske školy, požičovne, freestyle snowpark, carving zjazdovky, detský svet s vlekom, sánkovanie (osvetlené), bežkovanie (4km priamo v Lachtal), korčuľovanie.

 

Práve toto stredisko by sme vrelo odporučili rodinám s detmi. Jednoducho tie to svahy nie su tak vyťažené ako v iných rezortoch. Ubytovanie je blízko svahov a lanoviek, logistika je teda nenáročná, vždy sa môžete bez problémov vrátiť k svojmu ubytovaniu.
Deti jazdia na vlekoch v Lachtali do veku 6 rokov zdarma. To je proste štandart, ktorý tu platí vždy a všade.

Stredisko Lachtal patrí k tým strediskám, kde ste občas na svahu sami – a o to ide ! Žiadne preplnené zjazdovky a rady na sedačky.
/ Zdroj: Lachtal Ski  Ş Lachtal Ikarus /

Svahy sú široké, výborné na učenie pre malých lyžiarov, ktorí už jazdia po zjazdovkách. Pre malé deti a úplných začiatočníkov je ideálny detský svet Kinder-Lachtal, kde deti hore kopcom odvezie pohyblivý koberec alebo detský vlek a cestou dole môžu cibriť oblúky aj pomedzi postavičky Mini-slalomu. Každú zimu je tu pre zábavu najmenších aj mini-bubnová zjazdovka. Deti si užijú sánkovačku na sánkarskej dráhe, alebo sa s nimi dá ísť vyšantiť do bazéna v hoteli Monarchiapark.

V stredisku Lachtal si tiež prídu na svoje milovníci freeridu. V tejto oblasti sa totiž nachádza niekoľko zjazdov v hlbokom prašane.
Pre náročnejších lyžiarov je pripravený zjazd Zinkelschlucht z Grossen Zinke. Lachtal láka tiež svojimi typickými horskými chatami s možnosťou aprés-ski za výhodné a príjemné ceny.

Je úplne jedno, kedy sa rozhodnete isť na obed v Lachtal – miesto nájdete vždy. / Zdroj: Lachtal Hütte, Ş Lachtal Ikarus /

Nájdete tu predovšetkým ľahké až stredne ťažké zjazdy. Za vyskúšanie stojí určite nádherná a rozmanitá zjazdovka pri vleku Dietrichalm. Zjazdovka leží v idylickej polohe a vedie cez les a ponúka ploché,  rovnako aj šikmé úseky. Navyše tu budete mať nádherný výhľad na susedné údolie.

Lachtal je veľmi dobre dostupný – necelé 2 hodiny jazdy z Viedne a hodinu z Grazu.

Vzhľadom k nadmorskej výške 1600 až 2222 m nad morom a výkonnému zasnežovaciemu systému, napájanému z nádrže s kapacitou 107 mil. litrov vody, patrí Lachtal k lyžiarskym strediskám s najväčšou istotou snehu vo východných Alpách. V Lachtal môžu byť hrdí na ideálne podmienky pre deti a začiatočníkov. Čarovný koberec, Teddy-lanový vlek, mini slalom, parkúr s rozprávkovými postavičkami, vlnová dráha a hľadanie pokladu rozžiari očká každého malého návštevníka.

Viacej informácií nájdete tu:

Naše odporúčanie je desať z desiatich – či už hviezdičiek, bodov, alebo iných piktogramov.

Oblasť Zirbitzkogel Grebenzen v Štajersku a lyžiarskeho strediska určite navštívte – stojí to za to !

 

Foto na titulke: Winter TVB Copy BRANDLION Ch.Buchegger

Fotografie z našej návštevy Národného parku Zirbitzkogel Grebenzen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej