ONLINE MAGAZIN

Filmový uzel – miesto pre jedinečný umelecký rozvoj vašich detí

Jedinečná pozvánka a miesto pre rozvíjanie kreativity vaších detí

Zoberte svoje deti a poďte s nami do čarovného sveta animácie, filmu a umenia …možno vám doma vyrastajú noví tvoriví filmári a vy o tom ani neviete

Filmové ateliéry v Zlíne

Filmové ateliéry na Kudlove / miestna časť mesta Zlín/, boli pôvodne založené ako malé štúdio pre natáčanie reklamných filmov firmy Baťa. Postupne sa rozrástlo na významné štúdio, ktoré sa neskôr zásadne podieľalo na výrobe animovaných filmov, kde pôsobili významní režiséri ako Hermína Týrlová a Karel Zeman. Filmové ateliéry dodnes fungujú ako animačné štúdio a tiež ako sídlo filmovej školy.

Filmové ateliéry boli postavené firmou Baťa v roku 1935. V okolí ateliérov bola vybudovaná aj malá obytná kolónia pre zamestnancov, dnes zvaná Fabiánka (I – III). Lokalita U Majáku, patrila až do roku 1993 do katastra Breznice. Firma Baťa si nechala na kopci nad Bžeznicí, postaviť maják s rozhľadňou, s malou zoologická záhradou a tiež bytovku pre sociálne slabších občanov, ktorá slúži doteraz.
V r. 2008 bol objekt rekonštruovaný a rozšírený o kanceláriu miestnej časti a klub seniorov. Lokalita sa neustále rozrastá.

Filmový uzel Zlín.

Filmový uzel Zlín je jedinečné filmové, kultúrne, vzdelávacie a produkčné centrum, kde v minulosti pôsobilo a tvorili  Hermína Týrlová a Karel Zeman.

Filmový uzel exteriér

Toto centrum bolo otvorené na jeseň roku 2016 v areáli filmových ateliérov v Zlíne na Kudlov.
V dvoch zrekonštruovaných prepojených budovách a štyroch poschodiach o celkovej výmere 2.000 m2 čaká návštevníkov pôsobivá expozícia o histórii a osobnostiach filmových ateliérov, multifunkčná galéria pre umelecké výstavy a podujatia, niekoľko výtvarných animačných dielní pre workshopy animácie, kinosála, štýlová filmová kaviareň a tiež zábavné poschodie z názvom Tvorivý chlievik.
V ňom sa deti hravou formou zoznamujú so základmi animácie a dozvedia sa, ako sa hlavný hrdina príbehov O prasiatku –  Lojzík, dostane z knižnej predlohy až do nového seriálu, ktorý tvorí tím profesionálnych animátorov priamo v štúdiu na štvrtom poschodí.


Filmový uzel – Tvořivý chlívek

Filmový uzel,  je producentom nového českého animovaného seriálu O prasiatku Lojzík.
Centrom produkoval tento animovaný videoklip pre cimbalovou muziku Harafica a podieľal sa na vydaní knihy o Hermine Týrlové, je koproducentom českého filmu Úsmevy smutných mužov, na rôznych projektoch spolupracuje tiež so študentmi Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne a ďalšími školami.

Centrum Filmový uzel Zlín, je verejnosti otvorený po celý rok. Pravidelne tu prebiehajú workshopy animácie, exkurzie a komentované prehliadky pre školy a škôlky. Deti, dospelí i seniori tvoria, pod vedením lektorov, vlastnou krátke animované snímky.
Deti sa tiež zúčastňuje prímestských táborov a pravidelných kurzov animácie, počas ktorých si tiež zábery samy ozvučia a nadabují a následne ich v kinosále premietnu rodičom.

Filmový uzel: workshop

Súčasťou programovej ponuky počas roka sú aj rôzne kultúrne podujatia, besedy, vernisáže alebo hravá autorské čítanie pre deti.

Filmový uzel Zlín
areál filmových ateliérů
Filmová 689
760 01 Zlín
Telefon +420 720 97 97 60
E-mail: info@filmovyuzel.cz

Viac informácii nájdete na:

 

Mohlo by vás zaujímať:

Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Tlačová správa

Brnianske Vodojemy Žlutý kopec sa otvoria v celej svojej kráse!

Tretí mesiac v roku, tri vodojemy, tri dni! Mágia Vodojemov Žlutý kopec pritiahla od ich otvorenia tisíce návštevníkov. Všetky tri nádrže aj s návštevníckym centrom a revitalizovaným parkom sa verejnosti otvoria na Svetový deň vody, 22. marca 2024. Oficiálne otvorenie za prítomnosti zástupcov mesta Brna prebehne 21. marca. Celý nasledujúci víkend budú návštevníkov čakať pôsobivé […]

Čítať ďalej