ONLINE MAGAZIN

100 rokov od založenia samostatného československého štátu – 100 rokov príbehu – firma Petrof

Ak sa spojí umenie a remeslo, vznikajú jedinečné diela.
Spojením lásky k hudbe a remeselnej zručnosti môže vzniknú niečo, čo pretrvá veky –  aj napriek nepriazni dejín a možno i osudu.
Ale nakoniec vždy zvíťazí to, čo má skutočnú hodnotu.
Nadčasovú, jedinečnú, neopakovateľnú.
Rovnako je to aj produktami spoločnosti Petrof.

S LÁSKOU K HUDBE A REMESLU
Firma PETROF je v súčasnosti najväčším výrobcom akustických klavírov a pianín v Európe. Obchoduje na 5 kontinentoch a vyváža do viac ako 65 krajín celého sveta. Od roku 1864, kedy Antonín Petrof postavil svoj prvý klavír, pod značkou PETROF vyrobili zhruba 630 000 nástrojov a rad ďalších v rámci PETROF Brand Family. Piana Petrof sú medzi hudobníkmi obľúbené, predovšetkým pre neobyčajne mäkký, nežný, okrúhly a romantický tón. Za desaťročia ich výroby sa mnohé zmenilo, precízne ručné práce, starostlivý výber materiálov a nezameniteľný romantický zvuk však zostáva. Nástroje značky PETROF si zamilovalo nespočetne veľa slávnych interpretov a významných osobností a predstavitelia piatej generácie, ďalej s hrdosťou pokračujú v poctivom remeslu a rodinnej tradícii.


zdroj: youtube

Firmu Petrof založil Antonín Petrof v roku 1864 a počas nasledujúcich 35 rokov sa mu s pomocou rodiny podarilo z malej dielne vybudovať prosperujúcu továreň vyvážajúcu klavíry a pianína do celého sveta. Úspech firmy je postavaný na poctivej ručnej práci, starostlivom výbere materiálov, skúsených remeselníkoch a na inováciách.

Antonín Petrof vyrobil svoje prvé krídlo v roku 1864 a vtedy položil základy výroby majstrovských hudobných nástrojov značky PETROF. Počas niekoľkých rokov vybudoval z malej dielne prosperujúcej továreň a tá stojí v Hradci Králové, srdci Českej republiky i Európy, dodnes. Cesta medzi najvýznamnejších európskych výrobcov pián však nebola vždy ružová …či už v dávnejšej, alebo nedávnej minulosti:


Zdroj: youtube.sk

Mnohé sa počas 150 rokov existencie firmy zmenilo, ale  hodnoty, ktoré pomohli Petrof stať sa jedným z popredných svetových výrobcov, pretrvali.
Až 80% výrobných operácií tvoria ručné práce. Bez skúsených klavírnických majstrov, intonérov a ladičov, by klavíry a pianína PETROF ťažko boli tým, čím sú – sotva by dosiahli taký medzinárodný ohlas a pýšili sa svojím charakteristickým romantickým zvukom, ktorého si cenia milovníci hudby po celom svete.
Každý kus, ktorý opustí brány továrne, reprezentuje tých, ktorí sa podieľali na jeho výrobe. Ako putuje nástroj procesom výroby, potvrdzujú remeselníci jeden po druhom, že svojmu dielu venovali tú najlepšiu starostlivosť. Po 9 mesiacoch je výsledkom majstrovské dielo, ktoré má v rodnom liste zapísané mená všetkých svojich tvorcov. Dielo, ktoré odráža viac ako 150 rokov skúseností, lásky k hudbe a poctivému remeslu rodiny PETROF.

Vývoj a výskum

Spoločnosť PETROF tradične patrí medzi inovátorov v sektore výroby akustických pián. V roku 1954 spoločnosť založila Oddelenie výskumu a vývoja, ktoré funguje dodnes. Vďaka sústavnému úsiliu  odborníkov a spolupráci ďalších technologických pracovníkov, sa firma Petrof može pýšiť radom ocenení a patentov. V oblasti záujmu sú okrem hudobnej akustiky pián, tiež vibrácie, analýza signálov, meranie vlastností dreva a kovov, vývoj špeciálnych meracích metód a podobne.

Bezodrazová komora

Pre potreby výskumu bola na začiatku roka 1994 v areáli spoločnosti PETROF sprevádzkovaná jedna z prvých bezodrazových komôr v Českej republike. Hlavnou oblasťou jej využitia je, akustické merania s cieľom dosiahnuť dokonalú zvukovú kvalitu  nástrojov. Bezodrazová komora neslúži len na meranie akustických vlastností klavírov a pianín, ale ponúka sa  tiež na  prenájom pre spoločnosti i jednotlivcov, ktorý potrebujú otestovať dokonalé akustické vlastnosti svojich výrobkov, či hudobných nástrojov

Klimatotechnologická komora – Feutron

Neoddeliteľnou súčasťou výskumnej činnosti  spoločnosti sú klimatotechnologické komory, čiže Feutron. Využívajú sa predovšetkým na kontrolu kvality. Klimatotechnológia, kde je pozornosť venovaná vplyvu klímy na materiálové vlastnosti dreva, povrchovej úpravy a pevnosť lepených spojov. Každý materiál, použitý pri výrobe  pián, sa podrobuje veľmi prísnym skúškam kvality. K tomu slúži práve Feutron, ktorý ich dokáže vystaviť extrémnym podmienkam, simulovať stresové teplotné a vlhkostné stavy alebo urýchli proces starnutia materiálov.

V súčasnej dobe vedie firmu Zuzana Ceralová Petrofová je konateľkou a riaditeľkou firmy Petrof.

Zuzana Ceralová Petrofová je predstaviteľka piatej generácie rodiny Petrof a v súčasnosti stojí na čele spoločnosti PETROF. Je veľmi úspešnou a váženou manažérkou nielen v rámci odvetvia. Za dobu pôsobenia v spoločnosti PETROF získala mnohé ocenenia, predovšetkým za jej manažérske schopnosti. Medzi najväčšie ocenenia patrí napríklad čestný titul manažérky ROKA 2014. pravidelne sa objavuje v rebríčku najvplyvnejších žien Česka časopisu FORBES.
Zuzana Ceralová Petrofová úspešne nadviazala na tradíciu svojich predkov a aj jej zásluhou je dnes firma Petrof najväčší výrobca akustických pián v Európe, ktorá sa pýši mnohými významnými oceneniami.


Je mi ctí, že mohu pokračovat v tradici výroby skvělých pianin a klavírů, kterou započal můj pradědeček již před více než 150 lety.
V PETROFu se velmi snažíme, aby naše nástroje přinášely pianistům jen radost a potěšení a nadále svým romantickým, kultivovaným zvukem rozechvívaly srdce milovníků hudby po celém světě.
Zuzana Ceralová Petrofová

Tip pre naších čitateľov:

Navštívte múzeum firmy Petrof v Hradci Kráľovom,

kde je pre vás pripravená mimoriadne expozícia jedinečných hudobných nástrojov. Moze tú Obdivovať Unikátne klavír, pianín, harmónie a ďalšími historické hľa moderné skvosty klavírnického remeslá.
Dozviete sa veľa z histórie továrne Petrof, ktorá v roku 2014 oslávila úctyhodných 150 rokov od svojho založenia pánom Antonínom Petrof.
A určite vás zaujme príbeh o  spletitých osudoch všetkých piatich generácií rodiny Petrof a majstrov klavírníkov, ktorí pre nás už od roku 1864 v Hradci Kráľovom vyrábajú tie najkvalitnejšie hudobné nástroje.

Viacej o spoločnosti Petrof sa dozviete tu: https://www.petrof.cz
Kontakt a prevádzkovú dobu múzea Petrof, nájdete tu: https://muzeumpetrof.cz/cs/

Foto zdroj: Viktor Cicko, spoločnosť Petrof, youtube.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej