ONLINE MAGAZIN

Type R Challenge 2018

Akcia „Type R Challenge 2018“ sa začala! Automobil Honda Civic Type R vytvoril nový rekord okruhu Magny-Cours GP

  • Hodnota nového rekordu automobilov s predným náhonom na okruhu Magny-Cours GP je 2 minúty a 1,51 sekundy
  • Esteban Guerrieri, jazdec WTCR, dosiahol tento rekord na štandardnom sériovom automobile s cestnými pneumatikami
  • Rekord ešte posilňuje pozíciu Civicu Type R ako etalónu danej triedy
  • Cieľom akcie Type R Challenge 2018 je prekonať rekordy na 5 legendárnych európskych pretekárskych okruhoch

Po debute automobilu Honda Civic „Type R Challenge 2018“ na ženevskom autosalóne dosiahol tento vysokovýkonný hatchback rekord okruhu Magny-Cours GP vo Francúzsku časom 2 minúty a 1,51 sekundy pre sériovo vyrábané automobily s predným náhonom. Pilotom automobilu Type R bol jazdec WTCR Esteban Guerrieri, ktorý v seriáli FIA World Touring Car Cup 2018 súťaží na Honde Civic TCR za tím Münnich Motorsport.

Okruh Magny-Cours GP je 4,4 km trať, tvorená pomalými ostrými zatáčkami, časťami s rýchlymi šikanami a dlhými rovinkami. Optimalizovaný dvojlitrový motor VTEC TURBO automobilu Civic Type R poskytuje výkon 320 koní a krútiaci moment 400 Nm. Jeho mimoriadna parametre umožnili Guerrierimu využiť charakter trate. Komplexné aerodynamické vlastnosti automobilu s najlepším pomerom vztlaku a odporu v jeho triede perfektne vyhovovali tomuto francúzskemu okruhu. Systém adaptívneho tlmenia automobilu Civic Type R v režime +R zabezpečuje tvrdšiu, nerozkolísanú jazdu a väčšiu agilitu pre športovú jazdu.

Esteban Guerrieri o rekorde okruhu povedal: Najlepšia vec na Type R je to, že vám dáva sebadôveru. Veľmi dobre reaguje a poskytuje vám dobrú spätnú väzbu. Ľudia hovoria, že Type R je dokonalý výkonný hot hatch a dnes sme dokázali, že ním skutočne je. Tento automobil posunul hranice toho, čo je možné dosiahnuť s predným náhonom.“

Guerrieri sa vyjadril aj ku flexibilite Type R ako cestného a traťového automobilu: „Krása je v tom, že režim +R môžeme použiť na trati, potom prepnúť na režim Comfort a vyraziť domov.“

Rekordný čas predstavuje prvý úspech akcie Type R Challenge 2018, v ktorej sa tím pretekárskych hviezd Hondy pokúsi prekonať rekordy sériovo vyrábaných vozidiel s predným náhonom na viacerých legendárnych európskych pretekárskych tratiach vo výrobných špecifikáciách Honda Civic Type R.

Pri podobnej výzve v roku 2016 prekonala Honda automobilom Civic Type R predchádzajúcej generácie rekordy okruhov Estoril, Hungaroring, Silverstone a Spa-Francorchamps. Honda sa v roku 2018 okrem nového rekordu okruhu Magny-Cours pokúsi prekonať aj rekordy na týchto štyroch okruhoch.

V zostave jazdcov pre ďalšie pokusy o rekordy okruhov v rámci akcie Type R Challenge 2018 je bývalý svetový šampión Formuly 1 a súčasný jazdec NSX Super GT Jenson Button (UK), jazdec WTCR Tiago Monteiro (Portugalsko), hviezda NSX Super GT Bertrand Baguette (Belgicko) a legenda BTCC Matt Neal (UK).

Rekordný čas okruhu Magny-Cours je druhým traťovým rekordom, ktorý dosiahol nový automobil Honda Civic Type R. V apríli 2017 sa sériový prototyp stal doteraz najrýchlejším sériovo vyrábaným automobilom s predným náhonom na okruhu Nürburgring Nordschleife, keď dosiahol rekord 7 minút a 43,8 sekúnd.

Nová Honda Civic Type R si uchováva zdedenú krvnú skupinu vysokovýkonného hatchbacku Honda a vo svojej triede nie je len najrýchlejším automobilom, ale má aj najlepšiu akceleráciu. Najnovší športový automobil so známym „červeným H“ bol súčasťou nového vývojového programu desiatej generácie Civicu, doteraz najväčšieho v histórii Hondy a jeho konštrukcia umožňuje najpôsobivejšiu jazdu v segmente hot hatch na ceste aj na závodnej trati. Vyznačuje sa ľahkou karosériou s vysokou tuhosťou, nízkym ťažiskom a sofistikovaným systémom odpruženia s dvojosovou vzperou, ktorý znižuje vplyv akcelerácie na riadenie a zlepšuje pocit pri prudkom prejazde zákrutami.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Šport

Hokej už aj z nemožného uhla

Ľad, oheň a vibrácie – to je len zopár príkladov náročných podmienok, ktorým musia kamerové systémy čeliť. Spoločnosť Axis Communications, líder v oblasti sieťového videa, v novom experimente predviedla ako jej kamera dokáže zvládať takmer čokoľvek – napríklad aj keď je zamrazená do vnútra ľadu na hokejovom štadióne. Vďaka tomu zachytila doteraz nevídaný záber.

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip outdoor Príroda Radíme Vám

Pardubice – mesto s históriou a moderným srdcom

Pardubice Pardubice (nemecky Pardubitz) sú štatutárne mesto na východe Čiech a hlavné mesto Pardubického kraja. Pardubice ležia 97 km na východ od Prahy a 270 kilometrov z Bratislavy, Leží  na sútoku rieky Labe s riečkou Chrudimkou. Napriek tomu, že Pardubice sú predovšetkým priemyselným a dopravným centrom, ich obyvatelia vedú bohatý kultúrny a športový život. Sídlo tu má univerzita a mnoho stredných […]

Čítať ďalej