ONLINE MAGAZIN

NAJSTARŠIA REŠTAURÁCIA V BRATISLAVE

História najstaršej reštaurácie v Bratislave, dnešného Leberfingeru, siaha už do polovice 18. storočia. Do čias, keď na našom území vládla Mária Terézia, cisárovná Svätej ríše rímskej nemeckého národa, kráľovná Uhorska, Česka, Chorvátska a Slavónska, arcivojvodkyňa Rakúska, vojvodkyňa Parmy a Piacenzy a veľkovojvodkyňa Toskánska. Predchodcom dnešného Leberfingeru bol petržalský hostinec Bruck Auel Wirtshaus, ktorý v tom čase patril mestu a poskytoval ubytovanie a stravu hlavne návštevníkom vtedajšieho Prešporku, dnešnej Bratislavy. Od roku 1759, keď mal hostinec ako prvý v správe Carl Turbilo, prešiel rukami viacerých majiteľov. Keď na prelome rokov 1894/95 prevzal budovu pán Ludwig Leberfinger, začal hostinec nadobúdať podobu dnešnej reštaurácie. Rodine sa pri prevádzkovaní hostinca darilo tak, že mesto jej dokonca predlžovalo nájomnú zmluvu viac ako 28 rokov bez súťaže. Hostinec bol v tom čase natoľko slávny, že ho svojou návštevou poctil aj František Jozef I., rakúsky arcivojvoda a cisár, český a uhorský kráľ.




Starú dobrú prešporskú kuchyňu nájdete od roku 1894 na pravom brehu Dunaja v Sade Janka Kraľa. Atmosferu Prešporka 20. rokov, Vám spríjemní gastronomický zážitok a posedenie pri pohári tankového piva či jedného zo znamenitých vín z vlastnej vinotéky. V ponuke sú i sezónne špeciality, ako napr. Tafelspitz , Leberfingerova obrovská šnicľa a neodmysliteľné jesenné husacie a kačacie hody.

Leberfinger,
Viedenska cesta 257,
851 01 Bratislava,
0903 902 922

Nájdete nás aj tu:

Mohlo by vás zaujímať:

Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Tlačová správa

Brnianske Vodojemy Žlutý kopec sa otvoria v celej svojej kráse!

Tretí mesiac v roku, tri vodojemy, tri dni! Mágia Vodojemov Žlutý kopec pritiahla od ich otvorenia tisíce návštevníkov. Všetky tri nádrže aj s návštevníckym centrom a revitalizovaným parkom sa verejnosti otvoria na Svetový deň vody, 22. marca 2024. Oficiálne otvorenie za prítomnosti zástupcov mesta Brna prebehne 21. marca. Celý nasledujúci víkend budú návštevníkov čakať pôsobivé […]

Čítať ďalej