ONLINE MAGAZIN

NESTVILLE PARK

 

Nestville Park je bránou k spoznaniu jedného z najmalebnejších kútov Slovenska, dedinky Hniezdne, ktorá sa nachádza len 5 km západne od Starej Ľubovne. Názov Nestville Park vznikol spojením slov NEST a VILLE, pričom, „NEST“ znamená hniezdo a „VILLE“ je skratka anglického slova „VILLAGE“, čo v preklade znamená obec, čiže v plnom preklade Hniezdne.

Jedným z rozhodujúcich dôvodov vzniku myšlienky vybudovať túto turistickú atrakciu bol dôležitý objav najstaršieho zachovaného liehovaru na Slovensku postaveného už v polovici 18. storočia.

 

Nestville Park, expozícia liehovarníctva a tradičných ľudových remesiel, je unikátnym miestom v rámci oživenia turistického ruchu severného Spiša. Cieľom expozície je priblížiť návštevníkom históriu, tradičné remeslá, výnimočnú zručnosť ľudí žijúcich na tomto území a nadviazať na kultúrne dedičstvo ľudí z regiónu severného Spiša a takto ho zachovať pre budúce generácie.

Expozícia liehovarníctva má tri častí:

  1. Historickú, kde návštevníci uvidia ukážky ľudových remesiel súvisiacich s liehovarníctvom ako kováčstvo či debnárstvo.
  2. Modernú, ktorá predstavuje jednu z najmodernejších rafinérií na výrobu liehu v Európe.
  3. Tradičnú, ktorou je Rezbárska sála s obrovským vyrezávaným obrazom a sklady zrenia whisky.

    Pýchou celej expozície je unikátny rezbársky skvost – jeden z najväčších vyrezávaných drevených obrazov strednej Európe umiestnený v Rezbárskej sále. Motívom obrazu je tradičný život obyvateľov severného Spiša, obce Hniezdne, ktorá bola v minulosti najmenším kráľovským mestom Uhorska. Siedmi miestni umeleckí rezbári na ňom pracovali takmer 3 roky. Drevo, ktoré sa použilo na obraz je z 80-ročnej lipy spod Tatier a rám obrazu pochádza zo 100-ročného smreku. Obraz váži viac ako jednu tonu a má obdivuhodné rozmery 6 x 2,5 m. Za zmienku stoja aj dva mohutné vyrezávané duby, ktoré držia obraz po stranách a symbolizujú pomyselné okná do minulosti. Nachádza sa nich 838 listov, pričom každý z nich je ručne vyrezávaný.

    V závere prehliadky sa v Rezbárskej sále degustuje prvá slovenská Nestville whisky. Základom jej vynikajúcej kvality je voda, ktorá sa získava z podzemných prameňov, pochádzajúcich z čarokrásnej podtatranskej prírody, pritekajúca od Belianskych Tatier až do Ľubovnianskej kotliny a dotvára jej jedinečnú chuť. Na výrobu whisky sa používajú vybrané druhy sladu a obilia. Destilát sa vyrába špeciálnou kolónovou destiláciou a následným zrením vo vypaľovaných dubových sudoch sa dotvára harmónia chutí a vône, ktorá je typická pre Nestville whisky.

    Prvá slovenská whisky je s nami už od roku 2012, kedy sa naplnili prvé fľaše a zároveň sa začali aj predávať. Keď chce niekto dlhodobo vyrábať kvalitné produkty, musí ísť s dobou a sledovať aj možnosti, ako sa ďalej zlepšovať. Preto výrobca pravidelne navštevuje medzinárodné výstavy, ktoré sa uskutočňujú v krajinách ako je Francúzsko, USA, Nemecko, alebo dokonca aj Čína.

    Známe fľaše s tradičným tvarom a pútavým logom vidíte v rôznych krajinách – Nestville whisky sa exportuje do Francúzska, Litvy, Švédska, Nemecka, ale aj do krajín susediacich so Slovenskom a mnohých ďalších. Ako správna mladá spoločnosť, Nestville neustále zdokonaľuje svoje procesy a históriu whisky na Slovensku začala písať naozaj hrubým písmom.

    Nestville Park nie je len expozícia, ktorá je nositeľom a oživovateľom tradícií, ale zároveň sa stáva strediskom s komplexnými službami v oblasti cateringu a podpory turizmu na severnom Spiši. Je súčasťou a pokračovateľom dedičstva našich predkov a predstavuje návštevníkom nevšedný a zaujímavý zážitok, ktorý je svojim poňatím jedinečný v rámci celého Slovenska.

    V areáli Nestville Parku sa nachádza aj čokoládové kráľovstvo Nestville Chocolate, ktoré spája výrobňu čokolády s príjemnou čokoládovňou. Ako jediná čokoládovňa v regióne ponúka vynikajúcu chuť kvalitnej čokolády a predstavuje návštevníkom históriu, samotné spracovanie a výrobu rôznych čokoládových špecialít. Príďte si vychutnať krásne chvíle v netradičnom prostredí pri sladkej horúcej čokoláde, kvalitnej káve, chuti belgických praliniek či sladkých zákuskoch domácej výroby.

     

     

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej