ONLINE MAGAZIN

Festival RE:PUBLIKA: Slovanská epopeja v Brne bude svetový unikát. Skombinuje dva svety Muchovej tvorby.

V sobotu 26. mája sa na brnianskom výstavisku začne Festival RE:PUBLIKA. Pripomenie sté výročie vzniku Československa a deväťdesiat rokov od otvorenia výstaviska. Dôležitou súčasťou festivalu bude výstava ALFONS MUCHA: DVA SVETY, ktorá skombinuje dva protipóly tvorby svetoznámeho secesného maliara Alfonsa Muchu – majestátny cyklus Slovanská epopeja a zbierku plagátov.

Slovanskej epopeje je inštalovaná v  pavilóne H

Brno sa stane prvým miestom, na ktorom bude možné vidieť prepojené dva svety českého secesného velikána, maliara Alfonsa Muchu. K výstave deviatich najväčších plátien z majestátneho cyklu Slovanská epopeja sa novo pridá jedinečná, najrozsiahlejšia zbierka Muchovej plagátovej tvorby na svete. Vznikne tak unikátna výstava, ktorá nemá obdobu nielen u nás, ale ani nikde v zahraničí.

„Festival RE:PUBLIKA rekapituluje sto rokov samostatnej existencie našej krajiny. Mám veľkú radosť, že sa v jeho rámci v Brne predstaví i svetoznáma Slovanská epopeja a ďakujem hlavnému mestu Praha za spoluprácu. RE:PUBLIKA vďaka tejto výstave symbolicky prepojí naše dve najväčšie mestá. Toto prvorepublikové dielo svetoznámeho českého umelca a moravského rodáka celou svojou myšlienkou a vyhotovením oslavuje český národ, hrdo sa hlási k našej minulosti a s nádejou hľadí do budúcnosti. Som preto presvedčený, že presne napĺňa koncept a zmysel Festivalu RE:PUBLIKA,“ hovorí primátor mesta Brno Petr Vokřál.

„Som rada, že sa Praha môže na Festivale RE:PUBLIKA podieľať práve zapožičaním Slovanskej epopeje. Je to jedno z najdôležitejších umeleckých diel našej histórie, ktoré má navyše tendenciu spájať celý národ a najmä pripomínať, že môžeme byť hrdí na svoju históriu. O jeho výnimočnosti svedčí i obrovský úspech, ktorého sa Muchove plátna dočkali pri nedávnej výstave v Tokiu, a ja som presvedčená, že inak to nebude i v Brne,“ uvádza pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Pôvodne trojtýždenná výstava sa vďaka svojej jedinečnosti výrazne predĺži. Ľudia z celéhosveta ju budú môcť na brnianskom výstavisku navštíviť až do konca tohto roka. Na Festivale RE:PUBLIKA však bude prístupná za zvýhodnené vstupné. Unikátna kombinácia Muchovho diela mohla vzniknúť vďaka spolupráci hlavného mesta Praha ako majiteľa cyklu Slovanská epopeja, štatutárneho mesta Brno, spoločnosti Veletrhy Brno a Nadačného fondu Richarda Fuxu, ktorý spravuje zbierku plagátov.

„Do výstavného projektu sme sa po oslovení spoločnosťou Veletrhy Brno zapojili bez dlhého premýšľania. Chceme návštevníkom z radov českej verejnosti, ktorá dielo Alfonsa Muchu všeobecne zbožňuje ako od máloktorého iného autora, ponúknuť pohľad na jedinečné spojenie komerčnej tvorby secesného majstra a zároveň jeho vlasteneckého vyjadrenia v podobe Slovanskej epopeje, fenomenálneho diela svetového významu, do ktorého vniesol dejiny Čechov a ďalších slovanských národov,“ vysvetľuje Richard Fuxa, predseda správnej rady nadačného fondu nesúceho jeho meno, prečo neváhal so zapožičaním zbierky. Jedinečná výstava bude umiestnená v historickom pavilóne H na brnianskom výstavisku.

Expozícia  fenomenálneho súboru Slovanská epopej

„ Je to pre nás veľká česť, že takúto významnú výstavu jedného z najznámejších českých maliarov všetkých dôb privítame na brnianskom výstavisku, navyše symbolicky v deň, kedy náš areál oslávi 90. výročie svojho otvorenia,“ konštatuje generálny riaditeľ spoločnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš. „O umiestnení Slovanskej epopeje do pavilónu H sa uvažovalo už v roku 2002, dokonca existuje projekt na stálu expozíciu tohto fenomenálneho súboru. Veľmi si cením to, že výstava u nás zostane nielen v priebehu Festivalu RE:PUBLIKA, ale až do konca roka. Takáto výnimočná záležitosť si zaslúži, aby bola pre milovníkov umenia prístupná čo najdlhšie,“ doplnil. Spolu deväť plátien Slovanskej epopeje, z ktorých väčšina má rozmer 8 x 6 metrov, bude umiestnených v hlavnej lodi pavilónu. Zbierka Richarda Fuxu obsahujúca takmer dve stovky artefaktov, medzi ktoré sa okrem plagátov radia tiež dekoratívne panó, kalendáre, reklamy na nápoje, priemyslové výrobky a rôzne spoločenské a kultúrne udalosti, bude umiestnená v priestore pod galériami pavilónu. Zbierka sa od roku 2013, keď bola vystavená v Obecním domě v Prahe a stala sa historicky najúspešnejšou výstavou výtvarného umenia v ČR, podstatne rozšírila. Návštevníci tak v Brne uvidia celý rad exponátov, ktoré doposiaľ neuzreli svetlo sveta. Výstavu Slovanskej epopeje pripravuje Galéria hlavného mesta Praha, zbierky plagátov sa ujme historik umenia Karel Srp.

„Výstava stavia na kontraste vizuálnej skúsenosti, silu bude čerpať z dynamiky vnímania, z prudkých prechodov umožnených dispozíciou výstavnej siene, z priehľadov medzi chodbou a hlavnou sálou, kde sa divák stretne s tými najnosnejšími a zároveň i najrozmernejšími obrazmi zo Slovanskej epopeje,“ načrtáva koncepciu Karel Srp. „Svetová premiéra prepojenia najväčších Muchových plátien Slovanskej epopeje so zbierkou plagátov Nadačného fondu Richarda Fuxu bude jednoznačne jedna z najatraktívnejších expozícií festivalu. Som hrdý na to, že sa niekoľko inštitúcií dokázalo dohodnúť, vyjsť si v ústrety a v rekordne krátkom čase naštartovalo spoluprácu, ktorej výsledkom je tento prekrásny a jedinečný výstavný projekt. Okrem toho návštevníci zažijú i ďalšie svetové premiéry a exkluzivity v oblasti hudby, dizajnu alebo audiovizuálnych šou,“ uviedol kreatívny riaditeľ festivalu RE:PUBLIKA Pavel Anděl.

Dvere pavilónu H sa prvým návštevníkom otvoria v deň začatia Festivalu RE:PUBLIKA – v sobotu 26. mája. Na rozdiel od väčšiny festivalového programu bude vstup na výstavu spoplatnený a to sumou 150 Kč, pre školy 100 Kč.

100 – 90

Festival RE:PUBLIKA pripomína 100. výročie samostatnosti a 90 rokov od otvorenia brnianskeho výstaviska. V priebehu troch týždňov a štyroch víkendov sa predstaví to najlepšie z nášho dizajnu na výstave Avant Garde, to najzaujímavejšie z našej literatúry v projekte 100 rokov 100 kníh a to, ako sa športovalo v minulosti a dnes, návštevníci zistia vo veľkej Re:lax zóne. Vôbec prvýkrát sa vďaka festivalu Dance Brno 100 a projektu Brno folklórne stretnú na jednom mieste tanečné súbory zo všetkých nástupníckych republík monarchie. Svetovú premiéru bude mať Muchova Slovanská epopeja v spojení s plagátmi.

10 – 1918

Festival stojí na desiatich hlavných pilieroch. Okrem tých, ktoré sme už uviedli, medzi ne patria aj projekty Snímočku, prosím, ktorý pozval na spoluprácu osem našich špičkových profesionálnych fotografov (Antonína Kratochvíla, Jana Šibíka, Jindřicha Štreita, Ditu Pepe, Karla Cudlína, Tomáša Třeštíka, Markétu Navrátilovú a Bohdana Holomíčka), EX:PO – najväčšie československé rande v réžii výtvarníčky a architektky roka 2017 Kateřiny Šedej a Príbehy fotiek, ktoré mapujú príbehy miest, obyčajných ľudí a veľkých i malých okamihov republiky.

Vystavujeme výstavisko

Výstavisko bude po celý čas festivalu prístupné zdarma a v Gastro zóne bude ponúkať prvorepublikové špeciality. Návštevníkom umožnia poznať areál pravidelné komentované prehliadky Brnianskeho architektonického manuálu, ktorý predstaví výstavisko ako príklad modernej architektúry 20. rokov 20. storočia, keď vznikali prvé pavilóny podľa návrhu takých architektov, akými boli Josef Gočár alebo Bohuslav Fuchs.

Slávne mená, svetové premiéry, svetelné inštalácie

Okrem Slovanskej epopeje s plagátmi bude mať na festivale svoju premiéru tiež audiovizuálna výstava Českej filharmónie Moja vlasť zblízka a nahlas od tvorcov otváracieho ceremoniálu olympijských hier v Londýne. Inštaláciu na mieru festivalu, pracujúcu s vetrom generovaným výkonnými turbínami, predstaví Krištof Kintera. Z radov dizajnérov prispeli k najväčšej oslave republiky napríklad Maxim Velčovský a Liběna Rochová, zo spisovateľov Petr Sís a Arnošt Goldflam a zo športovcov Šárka Kašpárková a Milan Hnilička. Svetelné inštalácie pripravujú štúdio Hyperbinary a japonský umelec Yasuhiro Chida.

Opening víkend: 26. – 27. 5. 2018

Presne 90 rokov po tom, ako prezident Masaryk slávnostne otvoril brnianske výstavisko, sa začne najväčšia oslava vzniku samostatného Československa u nás. Môžete sa tešiť na veľké hudobné prekvapenia, Janu Kirschner, Orchester Gustava Broma, 300 slávnostných vlajok, dobové autá, kostýmy, skvelé jedlo, jedinečnú svetelnú šou. Slávnostné otvorenie festivalu je o 12.00. A možno príde aj Masaryk…

Rodinný víkend: 1. – 3. 6. 2018

Medzinárodný deň detí so špeciálnym programom vo všetkých pavilónoch Veľa exkluzívnych hostí, projekcia youtube filmov, vernisáž koláží a komiksov, technické experimentárium, divadlo vedy, detský hasičský šport, dobová policajná, hasičská a vojenská technika

Prvorepublikový a folklórny víkend: 8. – 10. 6. 2018

Retro víkend, swingové večery, preteky mopedov Stadion, zraz veteránov motocyklov Jawa alebo II Československé všecyklistické hry Tešte sa tiež na stretnutie folklórnych súborov z nástupníckych republík monarchie po 100 rokoch.

Finále grande: 15. – 17. 6. 2018

Všetky expozície privítajú vzácnych hostí, budú vyhlásení víťazi všetkých súťažných kategórií výtvarných a kreatívnych súťaží. Ocenenia dostanú najšikovnejšie deti zo ZŠ, študenti SŠ i umeleckých škôl z celej republiky. V sprievodnom programe vystúpia napríklad skupina Buty, Anna K. alebo Michal Hrůza.

Viac na www.republika2018.cz

#Brnoslavirepubliku

#PribehyFotek

Brno 2. 5. 2018

Festival sa uskutoční v rámci projektu Spoločné storočie.

Štatutárne mesto Brno – usporiadateľ a finančná podpora

Ministerstvo kultúry ČR a Juhomoravský kraj – finančná podpora

Česká televízia – hlavný mediálny partner

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej