ONLINE MAGAZIN

Festival Hory a mesto zajtra 21.03.2018, otvoria slovenskí horolezci, vyhlásenie fotosúťaže, film Pavla Barabáša a vystúpenie Simy Martausovej

Festival Hory a mesto zajtra otvoria slovenskí horolezci, vyhlásenie fotosúťaže, film Pavla Barabáša a vystúpenie Simy Martausovej

Zajtra sa začína Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto. V poradí 19. ročník bude zároveň prvým ročníkom v nových priestoroch, v Bory Mall s kinami CINEMAX. Program sa začína o 18.00 hod. vystúpením speváčky Simy Martausovej s premietaním a autogramiádou, večer sa bude konať aj vyhlásenie fotosúťaže, do ktorej bolo prihlásených 540 fotografií, po ňom príde na rad najnovší film Pavla Barabáša Vábenie výšok. Hlavný program otvorí súčasná špička slovenského horolezectva – Krištoffy, Linek, Húserka a filmár Grajciar –  predstavia svoj prvovýstup v Kirgizsku, ktorý je považovaný za najvýznamnejší počin domáceho horolezectva minulého roka. Festival uzavrú v nedeľu 25. marca 2018 víťazné filmy vo všetkých sekciách.


Hory a mesto – festivalový spot

                „Sme veľmi radi, že sa nám na otvárací večer Hory a mesto podarilo potvrdiť štyroch slovenských hostí, špičkových lezcov Joža Krištoffyho, Ondra Húserku, Vlada Lineka a kameramana a filmára Martina Grajciara. Minulý rok v júli pôsobili v Kirgizsku v doline Ak – Su a za nepriaznivých podmienok sa im podaril výnimočný, náročný prvovýstup západnou stenou Piku Aleksandra Bloka. Výstup sa volá „Summer Bouquet“, kľúčovú dĺžku klasifikácie 9+ má vo výške nad 5000 metrov, a tým patrí medzi najťažšie technické výstupy na svete v tejto výške,“ povedal programový riaditeľ festivalu Alan Formánek. Jozef Krištoffy hneď po preleze povedal: „Preliezli sme najťažšiu dĺžku našej cesty vo výške 5000 metrov. Všetci svätí pri nás stáli, na jednom mieste to bolo úplne na doraz. Pri lezení nám prialo aj počasie, nemám slov, všetko klaplo.“ Rozprávanie a premietanie o Summer Bouquet v podaní spomínanej silnej štvorice je na programe v prvý večer, v stredu 21. marca 2018 o 19.00 hod. v Kinosále E.

Vo voľne dostupných priestoroch centra, v Base Camp Bory Mall sa pre verejnosť festival otvorí už o 18.00 hod. špeciálnym vystúpením speváčky Simy Martausovej, ktorá sa netají svojou slabosťou pre prírodu a horské športy. Jej blok známych pesničiek v sprievode gitary je spojený s premietaním fotografií z jej nedávneho výstupu na Mont Blanc a autogramiádou; vystúpenie má názov Sima a jej hory. Vstup na vystúpenie je voľný.

V treťom priestore, v Kinosále C sa o 19.30 hod. začne vyhlásenie Fotosúťaže Hory a mesto 2018. Do uzávierky prišlo až 540 fotografií, ktoré sa o ocenenia uchádzali v troch kategóriách: Horské a outdoorové športy, Horská kultúra a ľudia, Horská krajina. Tohtoročnou novinkou je špeciálna cena Best V4 Mountain Photography.

Slovenské himalájske horolezectvo zaznamenalo ku koncu minulého storočia svetové výkony, ale i pády. Jeho vývoj zachytáva najnovší celovečerný dokument Pavla Barabáša VÁBENIE VÝŠOK a to cez pohľad jednej horolezeckej generácie. Film uvedie festival bezprostredne po vyhlásení fotosúťaže v Kinosále C.

Zároveň začína pracovať filmová porota, ktorej zloženie má višegrádsky rozmer, a práve na ten chce festival upozorniť v rôznych formách. Súťažné filmy budú posudzovať: český režisér a kameraman Petr Kašpar, poľský himalájista a vydavateľ Alek Lwow, a Slováci dokumentaristka Diana Fabiánová, spisovateľka Mária Modrovich, televízny režisér a horolezec Miloslav Končok, kameraman Ľudovít Hičár.

Predpredaj vstupeniek sa začal už pred víkendom. Vstupenky na jednotlivé programové bloky sa dajú zakúpiť priamo v pokladniach CINEMAX alebo online na www.cine-max.sk.

Sprievodný program je aj tohto roku bezplatný, otvorený verejnosti a návštevníkom Bory Mall. Medzi novinky v rámci jeho ponuky patria: workshop v boulderingu, horský fotokútik, v ktorom si môžu záujemcovia urobiť štylizované fotografie v horolezeckom výstroji ako „pozdravy z festivalu“. Tradične nebudú chýbať Lezecké preteky V4 Boulder Cup 2018 – Majstrovstvá Slovenska v boulderingu, Festivalový náučný chodník, dopoludňajšie premietania pre školy, fotografické výstavy, Festivalový miniveľtrh, lezecké atrakcie. Dominantou zostáva filmové prehliadka, v ktorej je tohto roku takmer 50 filmov, 13 z nich je slovenských.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej