ONLINE MAGAZIN

Slávnostné predstavenie Náhradnej autobusovej stanice Nivy

Autobusová stanica Mlynské nivy v Bratislave sa v noci zo soboty 30. septembra na nedeľu 1. októbra presťahovala „cez cestu“ do neďalekých priestorov na Bottovej ulici. Dnes ju po prvý raz využili aj cestujúci, ktorí sa počas pracovného týždňa presúvajú do práce či školy.

Na Náhradnej autobusovej stanici Nivy na Bottovej ulici majú cestujúci k dispozícii moderné elektronické zariadenia na vyhľadávanie spojov, Wi-Fi, bezplatné toalety, či skrinky na úschovu batožín. Samozrejmosťou sú pokladne, ktoré poskytujú predaj cestovných lístkov na diaľkové a medzinárodné spoje, ale aj predaj čipových kariet a cestovných lístkov na Integrovaný dopravný systém Bratislavského kraja (IDS BK). V priestoroch sa nachádzajú prevádzky s občerstvením, potravinami, pekáreň či novinový stánok. Náhradnú autobusovú stanicu Nivy si dnes prišli pozrieť aj predstavitelia samospráv.

„Náhradná autobusová stanica na mňa urobila príjemný dojem. Priestory stanice sú moderné  a ponúkajú pre cestujúcich slušný štandard. Verím, že prestavba novej Stanice Nivy pôjde podľa plánu a o tri roky bude mať Bratislava konečne autobusovú stanicu hodnú 21. storočia,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

“Je to historický moment, kedy sa pôvodná stanica po 34 rokoch presunula do dočasnej, ktorá pôsobí dojmom, že by pokojne mohla byť trvalá. Je to profesionálne urobené a je to obrovský prísľub pre verejnosť, že ešte vyšší štandard bude mať nová trvalá stanica, ktorá vydrží desiatky rokov. Zo strany nášho partnerstva so Slovak Lines to bol výrazný krok vpred a treba povedať, že v osemročnom partnerstve so Slovak Lines nemáme žiadne vzájomne nesplatené dlhy, majú najmodernejšie autobusy a teraz aj toto nové modernejšie zázemie. Pre nás bolo vždy dôležité, aby cestujúca verejnosť mohla cestovať na úrovni a aby sme verejnú prímestskú dopravu urobili atraktívnou,” vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

 „Autobusové stanice sú dôležitým prvkom pri zvyšovaní kvality verejnej dopravy, Náhradná autobusová stanica Bratislava je najnovším príspevkom na Slovensku. Zákazníci získajú už teraz vyšší komfort a zlepšené služby, aj keď náhradná stanica bude fungovať len obmedzený čas. Naši zamestnanci aj dodávatelia vyvinuli veľké úsilie, aby bol prechod z Mlynských nív do Náhradnej stanice pre cestujúcich plynulý a bezproblémový a myslím, že sa to podarilo,“ uviedol generálny riaditeľ Slovak Lines Peter Sádovský.

Na Náhradnej autobusovej stanici sa nachádza 34 nástupíšť a 5 výstupíšť. V pracovných dňoch z autobusovej stanice priemerne odchádza 763 spojov a prichádza na ňu 768 spojov, celkom sa teda počas jedného pracovného dňa vystrieda na autobusovej stanici 1531 spojov. Počas víkendu je prevádzka menej frekventovaná, preto bol ako najvhodnejší termín sťahovania stanovený práve zo soboty na nedeľu. Prevádzka v náhradných priestoroch bude sídliť počas troch rokov do dokončenia novej Stanice Nivy.

Náhradná autobusová stanica Nivy poskytuje už dnes vyšší komfort a kvalitnejšie služby oproti pôvodnej stanici.

Nástupištia rozdelené podľa regiónov

V prípade liniek zabezpečujúcich prímestskú dopravu v Bratislavskom kraji sú odchody z nástupíšť prehľadne rozdelené podľa regiónu, do ktorého autobus smeruje.

Obľúbená linka premávajúca do Viedne a na letisko Schwechat bude po novom odchádzať z nástupišťa č. 1. Do Hainburgu, respektíve Wolfsthalu budú autobusy premávať hlavne z nástupíšť č. 1 a 2. Zároveň budú premávať z nástupíšť č. 2 a č. 3 aj medzinárodné linky do ďalších štátov. Na nástupišti č. 4 nastúpia na autobus cestujúci, ktorí sa potrebujú dostať do Viedne na koncerty alebo do nákupného centra v Parndorfe, lyžiarskeho strediska Stuhleck, do Neusiedl am See či Hainburgu.

Z nástupíšť č. 5, 6, 7, 8 a 9 odchádzajú diaľkové, medzinárodné a vybrané prímestské linky. Autobusy smerujúce do regiónov Dunajská Streda a Galanta budú pristavené pri nástupištiach 10, 11 a 12. Pre cestujúcich v smere do Malaciek a Rohožníka budú k dispozícii nástupištia s číslovaním od 13 po 17.

Nástupište č. 18 bude vyhradené pre zájazdy a dopravu pre cestovné kancelárie. Autobusy smerujúce do regiónu Pezinka budú odchádzať z nástupíšť 19 až 22, do regiónu Senec z nástupíšť 23 až 26, do regiónu Šamorín – 27 až 31. Nástupištia 32, 33 a 34 obslúžia autobusové linky smerujúce do Nitry, Banskej Bystrice, Prahy, Budapešti, Viedne, prípadne ďalšie medzinárodné či diaľkové spoje. Presnú informáciu o konkrétnom spoji získa zákazník z elektronickej tabule.

Časy odchodov a príchodov autobusov sa po presťahovaní autobusovej stanice nezmenili. Všetky dôležité informácie nájdu cestujúci na webstránke slovaklines.sk.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej