ONLINE MAGAZIN

V septembri sa uskutoční 9. ročník medzinárodnej klavírnej súťaže Johanna Nepomuka Hummela 

Tretí septembrový týždeň sa v Bratislave stretnú mladí klaviristi z rôznych kútov  sveta  a zabojujú  o prvenstvo na 9. ročníku medzinárodnej klavírnej súťaže Johanna Nepomuka Hummela.


Hummel, rodák z Bratislavy, študoval u Mozarta, Albrechtsbergera, Salieriho a Haydna.  Počas svojho života bol  považovaný za jedného z najväčších skladateľov a klaviristov Európy.   Vynikol predovšetkým v oblasti virtuóznej klavírnej hudby.

Prezident súťaže a generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie  Marian Lapšanský pred nadchádzajúcim  ročníkom povedal: „S potešením sledujem, že Hummelova tvorba sa teší rastúcej obľube medzi výkonnými umelcami či komornými súbormi a čoraz viac dirigentov si diela klasicistického majstra zaraďuje do svojho repertoáru. Skladateľovej hudbe sa intenzívne snažia vdýchnuť život najmä mladí klaviristi zo všetkých končín sveta“.

 

Medzinárodná klavírna súťaž  sa bude konať v bratislavskej Redute od  pondelka  18.  do soboty 23. septembra 2017.

 

Prvé tri  kolá  sa uskutočnia v Malej sále Slovenskej filharmónie a budú  prístupné verejnosti ZDARMA .

  1. kolo 18. – 19. september
  2. kolo 20. – 21.  september
  3. kolo 22. september

 

Finále a Slávnostné vyhlásenie laureátov, odovzdávanie cien a koncert víťazov sa uskutočnia v sobotu  23. septembra o 16.00 a 19.00 h v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie. Traja    finalisti sa predstavia v sobotné popoludnie   s orchestrom Slovenská filharmónia a stálym hosťujúcim dirigentom SF Rastislavom Štúrom. Zabojujú o prvenstvo, o ktorom rozhodne medzinárodná porota zložená z prestížnych klaviristov a pedagógov /predseda – Pavel Gililov Nemecko, členovia – Andrea Bonatta, Taliansko, Eva Cahová, Slovenská republika, Martin Kasík, Česká republika, Marian Lapšanský, Slovenská republika, Eliso Virsaladze, Gruzínsko, Andrey Yaroshinsky, Rusko/.

 

Vstupenky na sobotné slávnostné popoludnie a večer sú v predaji v Pokladnici Slovenskej filharmónie, online predaj a rezervácie na www.navstevnik.sk a  v sieti Ticketportal.

 

  1. medzinárodná klavírna súťaž J. N. Hummela sa uskutoční pod záštitou ministra kultúry Slovenskej republiky Marka Maďariča.

 

www.filharmonia.sk

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej