ONLINE MAGAZIN

Kúpele Luhačovice pestujú tradície česko-slovenskej vzájomnosti

Slovenskí novinári po piaty raz na Dňoch slovenskej kultúry v Luhačoviciach

Už po piaty raz za sebou sa konali v Kúpeľoch (Lázních) Luhačovice, a. s., Dni slovenskej kultúry (6. – 9. 9. 2017) a to tradične za účasti slovenských novinárov. Toto podujatie je jedným z vrcholov kultúrneho leta. Počas niekoľkých dní sa v Luhačoviciach predstavili umelci zo Slovenska, medzi nimi slovenské osobnosti Milan Lasica a Martin Huba, ružomberský folklórny súbor Liptov a dámsky salónny orchester Afrodité. Priaznivcov filmu a česko-slovenskej vzájomnosti potešil film Dušana Trančíka Svetlé miesto. Informoval o tom generálny riaditeľ Kúpeľov Luhačovice Eduard Bláha.

STARÍ MAJSTRI
foto Ctibor Bachratý

„Kúpele Luhačovice sú pre Slovákov výnimočné. Navštevuje ich najviac slovenských klientov zo všetkých českých kúpeľov (cca 2000 ročne), pracuje tu najviac Slovákov (34) a formovali ich výrazné osobnosti pochádzajúce zo Slovenska. Aj o týchto osobnostiach a ich úlohe pri rozvoji Luhačovíc je film Svetlé miesto. Luhačovice sa stali prvým kúpeľným mestom v Rakúsko-Uhorsku, ktoré bolo v českých rukách a hlásilo sa k slovanskej kultúre. Zišlo sa tu niekoľko výrazných osobností, ktoré spojili svoje schopnosti a intelekt a za niekoľko sezón vybudovali moderné kúpele v slovanskom duchu. Slovenské zastúpenie reprezentoval správca kúpeľov Cyril Holuby, kúpeľný lekár Pavel Blaho (neskôr člen dočasnej vlády prvej ČSR so sídlom v Skalici) a originálnu pečať kúpeľom dali stavby Dušana Jurkoviča,“ vymenoval E. Bláha.

Jurkovičov dom

Dodal, že terajšie Dni slovenskej kultúry sú obnovenou tradíciou stretávania sa a podpory česko-slovenskej vzájomnosti. Nadväzujú pritom na tradíciu Československých porád, ktoré sa konali v Luhačoviciach v rokoch 1908-1938.

Hlavnými ťahákmi najnavštevovanejších moravských kúpeľov – Kúpeľov Luhačovice sú výnimočné minerálne vody na čele s Vincentkou, Jurkovičove stavby, kultúrne a spoločenské podujatia, ochotný a milý personál, špičkové kúpeľné a wellness služby. Luhačovice majú nezameniteľný genius loci (ducha miesta).

 

Svetovo známa Vincentka a spol.

Na území Kúpeľov Luhačovice sa v súčasnosti nachádza 13 prameňov, z toho sa akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice stará o 10 z nich. Najznámejšie sú Vincentka, Ottovka, Aloiska a prameň Dr. Šťastný. Mená pochádzajú najmä od členov šľachtického rodu Serenyiovcov, predchádzajúcich majiteľov panstva, na ktorých pozemkoch sa pramene nachádzali.

Kúpeľná liečba v Kúpeľoch Luhačovice je založená na využití prírodných liečivých zdrojov v kombinácii s najmodernejšími liečebnými a rehabilitačnými metódami. Pri kúpeľnej liečbe sa minerálne vody používajú na pitné kúry, inhalácie a prírodné minerálne kúpele. Spolu je možné poskytnúť cca 60 procedúr rôzneho typu. Kvalita prírodných zdrojov, vonkajšieho prostredia, ubytovacích, stravovacích a zdravotníckych služieb je dôvodom na využívanie kúpeľných zariadení tiež pre relaxačné pobyty typu wellness.

V Kúpeľoch Luhačovice sa u dospelých liečia ochorenia dýchacieho ústrojenstva, porúch pohybového aparátu, tráviaceho ústrojenstva, látkovej výmeny (cukrovka), chorôb obehového ústrojenstva, onkologické ochorenia, nervové ochorenia. U detí sa liečia choroby dýchacieho ústrojenstva, obezita, choroby tráviaceho ústrojenstva a tiež kožné a onkologické ochorenia. Kúpeľná liečba je poskytovaná deťom už od 1,5 roka so sprievodom.

 

Akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice sa vzorne stará o Jurkovičov odkaz

Najväčším lákadlom pre Slovákov je súbor Jurkovičových stavieb – Jurkovičov dom, Vila Chalúpka, Vila Jastrabie, Vodoliečebné kúpele, Riečne a slnečné kúpele a Hudobný pavilón. Najvýznamnejšou Jurkovičovou realizáciou v Luhačoviciach je Jurkovičov dom.  Nielen v Luhačoviciach sa hostia môžu  zoznámiť s Jurkovičovými realizáciami. Aj okolie poskytuje možnosť oceniť jeho tvorbu, či už je to na Sv. Hostýne (Krížová cesta), v Rožnove pod Radhoštěm (rozhľadňa), na Pustevnách (Libušín, Maměnka), v Brne (Jurkovičova vila). Na slovenskej strane hraníc je to na Bradle mohyla M. R. Štefánika a v Skalici Slovenský dom.

 

História dýcha na každom kroku

  1. Bláha hovorí: „Tento rok sa koná v poradí už piaty ročník Dní slovenskej kultúry, ktoré sú obnovenou tradíciou stretávania sa a podpory česko-slovenskej vzájomnosti. Nielen Slováci, ale všetci návštevníci si vychutnávajú v Luhačoviciach tradičné kúpeľné a relaxačné služby, ale chodia sem aj za nezabudnuteľnými kultúrnymi zážitkami. Povestné luhačovické kultúrne leto má medzinárodný charakter. Kúpele Luhačovice majú nenapodobiteľnú atmosféru, ku ktorej od mája do konca septembra patria kolonádne koncerty rozmanitých kultúrnych žánrov. Ak človek hľadá miesto na príjemný relax, pohodu a zároveň aj zaujímavý program, ktorý mu spríjemní pobyt, Kúpele Luhačovice sú to pravé miesto na zdravotnú dovolenku a oddych. V Luhačoviciach sa dá príjemne stráviť deň prechádzkami, posedením vo vynovenom kúpeľnom parku, ochutnávaním tunajších svetoznámych minerálnych vôd na čele s Vincentkou a obdivovaním rozprávkovo krásnych stavieb v štýle ľudovej secesie, ktoré po sebe zanechal Dušan Jurkovič.“

 

Slovákov oslovuje, popri histórii, aj geografická blízkosť, keď do Luhačovíc majú mnohí bližšie ako do slovenských kúpeľov. Luhačovice sú po ceste vzdialené iba 25 km od hraničného prechodu Drietoma – Starý Hrozenkov, 54 km od Trenčína a 165 km od Bratislavy.

Akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice bola založená v roku 1992 ako výsledok kupónovej privatizácie. Spoločnosť disponuje ubytovacou kapacitou 1300 lôžok v 7 hoteloch, z toho je 500 lôžok v kategórii 4 hviezdičkových hotelov, 10 penziónoch a 2 detských liečebniach. Služby poskytuje v priemere 570 zamestnancov, z toho je 17 lekárov a 170 osôb zdravotníckeho personálu. Klientelu tvoria z takmer 90 % domáci a z cca 10 % zahraniční hostia prevažne z Rakúska, Slovenska, Nemecka, Izraela, Ruska, USA, Kanady a ďalších susedných európskych krajín. V posledných rokoch využíva služby spoločnosti viac ako 34 000 klientov. Pravidelnými hosťami Kúpeľov Luhačovice sú popredné osobnosti politického, spoločenského a kultúrneho života Českej republiky, predseda vlády, parlamentu, poslanci, umelci, významní podnikatelia a manažéri.

Kúpele Luhačovice, a. s., a Liečebné kúpele Jáchymov, a. s., spoločne tvoria najväčšiu kúpeľnú skupinu v Českej republike Spa & Wellness Nature Resorts.

 

Viac informácií je na www.LazneLuhacovice.cz

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej