ONLINE MAGAZIN

BRATISLAVSKÉ HUDOBNÉ SLÁVNOSTI OPÄŤ V ZNAMENÍ VEĽKÝCH MIEN

„Rezidenčným orchestrom“ Bratislavských hudobných slávností je už tradične Slovenská filharmónia, ktorá 53. ročník BHS otvorí a bude účinkovať aj na záverečnom koncerte tohtoročného festivalu. Nový šéfdirigent nášho prvého symfonického telesa, charizmatický Angličan James Judd otvorí festival so sólistom – nemeckým violončelistom Albanom Gerhardtom: je to muzikálny, elegantný umelec „čarodejník, ktorý vie rozozvučať nástroj v majstrovskej virtuozite“ (Tagesspiegel).

Na záverečný koncert sa podarilo organizátorom opäť získať hviezdneho a čoraz väčšmi publikom na svetových koncertných pódiách žiadaného slovenského dirigenta Juraja Valčuhu. K spolupráci prizval talianskeho klaviristu Roberta Cominatiho. Zahrá dielo plné farieb – Debussyho Fantáziu. Kritici hodnotia Cominatiho interpretáciu impresionistov ako „vzrušujúcu impresiu, očarujúcu zmes vášne a vynikajúcej techniky, ponúka okamihy krásy a hĺbky citu.“

Zubin Mehta

Roberto Cominati je nielen výnimočným umelcom, ale mimochodom aj skvelým pilotom Boeingu 737. Slovenská filharmónia sa v priebehu festivalu predstaví ešte na dvoch koncertoch s výraznými osobnosťami. Jednou z najväčších festivalových hviezd bude tento rok ruský klavirista Evgeny Kissin. O tomto umelcovi recenzenti píšu, že nebol zázračným dieťaťom, bol od nepamäti malým géniom. Je dokonalým virtuózom.

Evgeny Kissin je jeden z najväčších súčasných majstrov čierno-bielych kláves. O získanie tohto umelca sa organizátori BHS snažili celé desaťročie. So Slovenskou filharmóniou bude účinkovať pod taktovkou Američana Lawrencea Fostera. Aj ďalší hosť našej filharmónie je Američan – tenorista, pre ktorého sú vysoké „céčka“ doslova hračkou. Lawrence Brownlee patrí k najvyhľadávanejším svetovým belcantovým interpretom a prichádza v čase, keď od nadácie International Opera Awards získal prestížne ocenenie Operný spevák roka 2017 – teda „operného Oscara“. (Pre zaujímavosť Opernou speváčkou roka sa stala Anna Netrebko).
Za dirigentským pultom bude šarmantná dáma, Talianka Speranza Scappucci.

Lawrence Brownlee

BHS SÚ KAŽDOROČNE PREHLIADKOU ZAHRANIČNÝCH ORCHESTROV

Na BHS príde opäť jeden z najprestížnejších svetových orchestrov, Wiener Philharmoniker, orchester nedostižných hudobných kvalít založený pred 175 rokmi. Publikum na čele tohto orchestra v Bratislave opäť rád pozdraví jeden z najprominentnejších majstrov – Zubin Mehta.

Ďalším orchestrom z pomyselných najvyšších priečok umeleckej kvality je Petrohradský Orchester Mariinskeho divadla, ktorý ponúkne francúzsko-ruský program pod taktovkou výnimočného Valery Gergieva: Debussyho, Messiaena, Stravinského a Šostakoviča.

Juraj Valčuha

V podaní Tonkünstler-Orchestra z Rakúska si vypočujeme legendárny opus Oliviera Messiaena Symfóniu Turangalîlu, dielo, ktoré na premiére spôsobilo mimoriadny rozruch, dielo mystické, k skomponovaniu ktorého primäla Messiaena fascinácia mýtom o Tristanovi a Izolde.
Na tomto koncerte v rámci veľkého symfonického orchestra budeme počuť aj neobvyklý nástroj s názvom Martenotove vlny.

Zo zahraničných orchestrov spomeňme ďalej Junge Deutsche Philharmonie, teda orchester mladých, ktorých entuziazmus podporí vynikajúca osobnosť, fínsky dirigent Jukka-Pekka Saraste, a kórejský orchester Tongyeong Festival Orchestra s dirigentom Heinzom Holligerom. Sólistom mladých hudobníkov z pobalstkých krajín známych pod názvom Kremerata Baltica bude Francúz Lucas Debargue.

BHS – TO JE AJ KONFRONTÁCIA INTERPRETAČNÝCH KVALÍT ZAHRANIČNÝCH A SLOVENSKÝCH UMELCOV

Slovenskú filharmóniu sme už spomenuli, ďalej je to Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou Maria Košika. Tešili sme sa, že na tomto koncerte privítame Mariána Vargu, ktorý nás, žiaľ, v týchto dňoch opustil. Na programe je jeho dielo Musica concertante: umožní iný, trochu netradičný pohľad na ikonickú osobnosť slovenskej hudby.

Marián Varga však aj v tomto diele nezaprel svoj naturel a tak na pódiu so symfonickým orchestrom vystúpi aj Fedor Frešo, Andrej Šeban, Martin Valihora a Vladislav Šarišský. Na programe je aj dielo jubilanta – deväťdesiatnika Ladislava Burlasa, dlhoročného predsedu Festivalového výboru BHS.

Valery Gergiev

Jeho Hudbu pre husle a orchester zahrá popredný slovenský husľový virtuóz Milan Paľa, ktorý sa programovo venuje interpretácii a propagácii slovenskej hudby. Miesto na BHS patrí aj Štátnemu komornému orchestru Žilina, ktorý spolu so Speváckym zborom Lúčnice uvedie slovenských skladateľov Johanna Nepomuka Hummela a Alexandra Albrechta. Súbor Solamente naturali sa predstaví tvorbou z obdobia baroka.

KOMORNÉ KONCERTY S NIE TRADIČNOU DRAMATURGIOU

Vyberme aspoň niektoré: zaujímavú kompozíciu Petra

Ebena a Jana Amosa Komenského Labyrint sveta a raj srdca v podaní syna skladateľa – známeho moderátora a recitátora Mareka Ebena a organistu Mareka Vrábela i Večer sonát Johanna Sebastiana Bacha v interpretácii violončelistu Michala Sťahela a vynikajúceho iránskeho čembalistu Mahana Esfahaniho.

Evgeny Kissin

Zaujímavý bude Večer slovenskej klavírnej tvorby, na ktorom zahrá diela slovenských skladateľov šesť mladých slovenských interpretov. Na ďalšom z komorných koncertov si vypočujeme Západoslovenské piesne v podaní Evy Šuškovej, Matúša Šimka a Petra Pažického.

Slovenskou hudbou 19. a 20. storočia sa predstaví Octet Singers pod vedením Jozefa Chabroňa a v neposlednom rade účinkuje na 53. BHS prestížny súbor Slovenskej filharmónie – Slovenský komorný orchester s vynikajúcim českým huslistom Václavom Hudečkom.

Vstupenky v predaji v pokladnici Slovenskej filharmónie,

Námestie Eugena Suchoňa č.1,

on-line na www.filharmonia.sk a v sieti Ticketportal.

Mohlo by vás zaujímať:

Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej
Lifestyle Náš tip Umenie a kultúra

Ríša snov Mira Žbirku zaujala filmárov

Videoklip k skladbe Mira Žbirku – Ríša snov je už piatym klipom a singlom z oceňovaného albumu Posledné veci. Skladbu z albumu, ktorý získal  štyri ceny Anděl, Cenu SOZA za najpredávanejší album a mnoho ďalších cien a ktorú nahrali David Žbirka a Oliver Torr, si do seriálu ADIKTS vybral režisér Adam Sedlák, držiteľ Českého leva za film […]

Čítať ďalej