ONLINE MAGAZIN

CESTOVATEĽSKÝ TIP: VÝSTAVA ROLLS ROYCE „THE GREAT EIGHT PHANTOMS“ V LONDÝNE OD 29.7. DO 2.8. 2017.

Phantom V Johna Lennona, ktorý v súčasnosti vlastní Kráľovské múzeum Britskej Kolumbie v Kanade, absolvuje cestu z Kanady do Londýna, aby sa stal súčasťou výstavy značky Rolls-Royce „The Great Eight Phantoms“ v priestoroch Bonhams na ulici Bond Street, v oblasti, ktorú na konci 60. rokov minulého storočia pravidelne navštevoval John Lennon práve v tomto automobile. Verejnosť bude mať možnosť vidieť Phantom V Johna Lennona v priestoroch Bonhams od 29. júla do 2. augusta.

Phantom V Johna Lennona

3. júna 1965 – práve v deň, kedy Edward H White opustil loď Gemini 4, aby sa stal prvým Američanom, ktorý vystúpil do vesmírneho priestoru, – dostal John Lennon niečo mimoriadne. Bol to Rolls-Royce Phantom V v čiernej farbe Valentine Black. Neskôr sa vyjadril, že sa vždy chcel stať výstredným milionárom, a tento Phantom mal byť významným krokom na ceste za splnením tohto sna.

Lennon si dal model Phantom V prispôsobiť v štýle pravej rockovej hviezdy. Zadné sedadlo sa zmenilo na dvojitú posteľ, vozidlo bolo vybavené televízorom, telefónom a chladničkou, ako aj „vznášajúcim sa“ gramofónom a na mieru zhotoveným zvukovým systémom (ktorého súčasťou bol aj externý amplión).

V apríli 1967, práve keď sa skončilo nahrávanie prelomového albumu Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, požiadal Lennon automobilovú spoločnosť JP Fallon zo Surrey, aby zabezpečila prelakovanie jeho Phantoma. Phantom s čerstvým náterom sa predstavil niekoľko dní pred celosvetovou premiérou tohto albumu, ktorá sa mala konať 1. júna a zdalo sa, že tvorí súčasť celkovej filozofie albumu.

Nová farebná schéma sa často označovala za „psychedelickú“ a jej farby, obzvlášť dominujúca žltá, skutočne vystihovali obal albumu Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Prizrite sa však pozornejšie a uvidíte, že nejde o náhodné motívy, ale o kvetinový špirálový vzor rómskeho pôvodu, aký sa používal na rómskych vozoch a bárkach, so symbolom zverokruhu na streche.

Lennon pravidelne používal tento Phantom V až do roku 1969 (pričom vlastnil aj o niečo menej nápadný Phantom V v čisto bielej farbe). V roku 1965, ešte pred prelakovaním, si v ňom spolu so ostatnými členmi kapely prišiel prevziať rád Britského impéria.
V roku 1969 ho použil opäť, keď prišiel do kráľovského paláca toto ocenenie vrátiť, okrem iného na protest voči vietnamskej vojne. V roku 1970 bolo vozidlo prepravené do USA, kam sa Lennon presťahoval, a slúžilo aj iným rockovým hviezdam, medzi ktoré patrili The Rolling Stones, Bob Dylan a The Moody Blues. V roku 1977 ho po určitom období garážovania daroval miliardár Jim Pattison Kráľovskému múzeu Britskej Kolumbie v meste Victoria v kanadskej provincii Britská Kolumbia.

Výstava značky Rolls-Royce „The Great Eight Phantoms“ sa uskutoční v medzinárodných predajných a prezentačných priestoroch Bonhams na ulici New Bond Street v Londýne od 29. júla do 2. augusta.

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej